Pročitaj ovo i zatim probaj ne jesti brokulu
Smanjenje rizika za razvoj pretilosti, dijabetesa i srčanih bolesti samo su neke od dobrobiti redovitog uključivanja brokule u jela. Također poboljšava izgled, daje mnogo energije ( pri tom malo kalorija) i pomaže održati vitkost.
Sindrom nervoznih crijeva liječi se dijetom u 3 tjedna
Brokula smanjuje vjerojatnost oboljenja od raka
Veća konzumacija brokule se direktno veže uz smanjeni rizik razvoja raka, i to raka pluća i debelog crijeva. Smatra se da je sulforafan, koji brokuli daje pomalo gorak okus, sastojak kojem možemo zahvaliti brokulinu supermoć.
Znanstvenici su došli do zaključka da sulforafan sprječava širenje enzima HDAC, koji ima važnu ulogu u širenju stanica raka. Na temelju toga, jasno je da brokula, kao i ostalo povrće koje sadrži sulforafan, može odigrati važnu ulogu u borbi protiv ove opake bolesti.
U sastavu brokule nalazi se i folna kiselina, koja smanjuje rizik obolijevanja od raka dojke, a može jačati i obranu protiv raka debelog crijeva i želudca. Nije još točno poznato kako folna kiselina djeluje u ovom slučaju, ali vjeruje se da je efekt povezan s njeno ulogom u stvaranju DNA i sprječavanju neželjenih mutacija.
Utjecaj na zdravlje kostiju
Samo jedna šalica narezane brokule pruža ti 92 miligrama vitamina K, važnog za snažne kosti, što je i više od potrebnog dnevnog unosa, stoji na medicalnewstoday.com.
Brokula sadrži i kalcij, pa ćeš konzumacijom jedne šalice organizmu osigurati 43 miligrama kalcija.
Mladolik izgled
Antioksidans vitamin C, ako se konzumira putem svježih namirnica, pomaže u borbi protiv oštećenja kože uzrokovanih suncem i zagađenim zrakom, smanjuje bore i poboljšava opće stanje kože.
Vitamin C igra vitalnu ulogu u proizvodnji kolagen, a samo jedna šalica brokule sadrži 81 miligram vitamina C. Sadrži i vitamine A i E, također važne za lijepu i zdravu kožu.
Simptomi koji upučuju da jetra ne radi ispravno
Poboljšani rad probave i detoksikacija
Prehrana bogata vlaknima najbolja je prevencija protiv zatvora. Redovna probava je važna za izbacivanje toksina iz tijela, pa tako brokula pomaže i detoksikaciji.
Osim toga, pomoći će ti da izbjegneš nadutost i regulirati imunološki sustav.
Zaštita od kroničnih bolesti
Visoki udio vlakana u prehrani veže se uz smanjeni rizik razvijanja koronarnih srčanih bolesti, moždanog udara, hipertenzije, dijabetesa, pretilosti i pojedinih gastroenteroloških oboljenja.
Pomoći će ti sniziti razinu kolesterola u krvi i krvnog tlaka, pojačati osjetljivost na inzulin i aktivno doprinijeti gubitku težine.