Potvrdili: odlazak na koncert jednom u dva tjedna može ti dodati devet godina života!

Guliver/Shutterstock
Gotovo svi vole otići na dobar koncert. Bez obzira slušate li Ed Sheerana, Foo Fightere ili Severinu, čini se da se ljudi na koncertima uvijek odlično zabave.
Vidi originalni članak

Za navedenu tvrdnju postoji dobar razlog - koncerti su socijalni događaji na kojima se možeš upoznati i družiti s novim osobama koje imaju sličan glazbeni ukus kao i ti. Do kraja koncerta, glazba će ti sigurno odzvanjati u ušima i možda ćeš se malo opustiti uz neko piće, ali velika je vjerojatnost da ćeš se odlično zabaviti.

Loše raspoloženje i emocionalna inteligencija Zašto si loše raspoložena i kako ti glazba može pomoći?

Osjećaj adrenalina, koji imaš kada se nalaziš u masi ljudi, zapravo je veoma zdrav. U nedavnoj studiji, koju je proveo O2, znanstvenici su saznali da ne samo da te odlazak na koncert može učiniti sretnijom, već postoji i mogućnost da te taj odlazak može učiniti zdravijom i produžiti životni vijek.

Naime, istraživanje koje je proveo bihevioralni psiholog Patrick Fagan sa Sveučilišta Goldsmith pokazalo je da samo 20 minuta praćenja nekog glazbenog nastupa uživo može povećati osjećaj sreće za 21%, a redoviti odlazak na koncerte produljuje život za čak devet godina.

Osim adrenalina i osjećaja zadovoljstva zbog koncerta, studija je pokazala i da odlazak na koncert može povećati osjećaj vlastite vrijednosti za 25%, a mentalna stimulacija za vrijeme pohađanja koncerta porasla je za čak 75%.

Prema ovom istraživanju, postoji dakle pozitivna korelacija između učestalosti posjeta koncerata i osjećaja sreće. Prema njima, glazba potiče osjećaj zadovoljstva samim sobom, povezuje te s drugima na koncertu i stimulira moždanu aktivnost na način da se osjećaš dobro.

Zato nemoj čekati, već danas kupi ulaznicu za novi koncert i zabavi se!

Koju glazbu slušati uz određeni trening? Koja vrsta glazba može poboljšati učinkovitost treninga?

Neke vrste glazbe doista imaju čarobna svojstva koja potiču moralno ponašanje Glazba može promijeniti ponašanje

Posjeti missZDRAVA.hr