Pomfrit povezan s većim rizikom od dijabetesa, ali nisu svi krumpiri ‘isti’, pokazuje istraživanje

Unsplash+
Zamjena pomfrita cjelovitim žitaricama tri puta tjedno smanjuje rizik od dijabetesa za 19 %, tvrde znanstvenici.
Vidi originalni članak

Nisu svi krumpiri jednaki — posebno kada je riječ o riziku od dijabetesa tipa 2, pokazuje veliko novo istraživanje.

Znanstvenici s Harvard T. H. Chan School of Public Health otkrili su da konzumacija samo tri porcije pomfrita tjedno povećava rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 za 20 %. Međutim, pečeni, kuhani ili pire krumpir nisu bili povezani s povećanim rizikom.

"Umjesto da se pitamo ‘Jesu li krumpiri dobri ili loši?’, sada prelazimo na preciznije i korisnije pitanje: 'Kako su pripremljeni i što bismo mogli jesti umjesto njih?'", izjavio je Seyed Mohammad Mousavi, postdoktorski istraživač na Odsjeku za nutricionizam i jedan od glavnih autora studije, u priopćenju za javnost.

Studija, objavljena u British Medical Journalu, pratila je više od 200 000 Amerikanaca tijekom više od 30 godina, analizirajući njihove prehrambene navike i zdravstvene ishode.

Tijekom istraživanja, kod ukupno 22 299 sudionika dijagnosticiran je dijabetes tipa 2. Meta-analiza koja je obuhvatila više od 587 000 ljudi i 43 000 dijagnoza dijabetesa tipa 2 na četiri kontinenta potvrdila je iste rezultate, navodi se u radu.

previše šećera loše djeluje na zdravlje Samo jedno gazirano piće na dan može povećati rizik od bolesti srca, raka i dijabetesa

Povezanost između krumpira i zdravstvenih ishoda, posebno dijabetesa tipa 2, predmet je sve intenzivnije rasprave, navode istraživači.

Iako krumpir sadrži hranjive tvari poput vlakana, vitamina C i kalija, novija istraživanja upozoravaju da njegov visok glikemijski indeks, koji uzrokuje nagle skokove šećera u krvi, te različiti načini pripreme, mogu imati negativan utjecaj na zdravlje, piše Fox News.

Najnoviji rezultati potvrđuju da je veza između visoke konzumacije krumpira i povećanog rizika od dijabetesa tipa 2 prvenstveno povezana s pomfritom.

Prženje krumpira u dubokom ulju ne samo da uklanja hranjive tvari, već i pokreće Maillardovu reakciju – kemijski proces koji pomfritu i pečenom mesu daje hrskavu, smećkastu teksturu i bogat okus – no pritom se mogu stvoriti i štetni nusprodukti.

Dobra vijest je da nekoliko jednostavnih zamjena, samo tri puta tjedno, može značajno smanjiti rizik od dijabetesa.

Zamjena pomfrita cjelovitim žitaricama smanjila je rizik za 19 %, pokazalo je istraživanje. Čak i kada su ispitanici umjesto zdravijih varijanti krumpira birali cjelovite žitarice, rizik se smanjio za 8 %.

"Poruka za javno zdravlje ovdje je jednostavna i snažna", izjavio je autor studije Walter Willett, profesor epidemiologije i nutricionizma.

"Male promjene u našoj svakodnevnoj prehrani mogu imati značajan utjecaj na rizik od dijabetesa tipa 2."
Više od 500 milijuna ljudi širom svijeta boluje od dijabetesa – otprilike 1 od 10 odraslih – a većina njih ima dijabetes tipa 2, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Taj se trend kontinuirano povećava tijekom posljednja dva desetljeća.

"Za donositelje politika, naši rezultati ističu potrebu da se ide dalje od širokih kategorija hrane i da se posveti veća pažnja načinu pripreme hrane i onome što se njome zamjenjuje", nastavio je Willett.

"Nisu svi ugljikohidrati – pa čak ni svi krumpiri – jednaki, a ta je razlika ključna kada se radi o oblikovanju učinkovitih prehrambenih smjernica."

treba gledati i udio soli Namirnice koje biste trebali izbjegavati ako ste dijabetičar

Tim je također predložio da buduća istraživanja prouče kako priprema krumpira s maslacem ili vrhnjem, kao i korištenje različitih ulja za prženje, može utjecati na zdravstvene ishode, kao i usporedbe s batatom, koji ima drugačiji nutritivni sastav.

Studija ne sugerira da nikada više ne biste smjeli jesti krumpir. Umjesto toga, vrijedi obratiti pažnju na to kako su vaši krumpiri pripremljeni i koliko ih konzumirate.

"Krumpir može biti dio zdrave prehrane, ali ne bi trebao biti glavni izvor ugljikohidrata", kaže Mousavi. "Za razliku od krumpira — posebice prženog — cjelovite žitarice dosljedno su povezane s boljim dugoročnim zdravljem, uključujući manji rizik od debljanja, dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti pa čak i prerane smrti. Zato su cjelovite žitarice općenito bolji izbor za svakodnevnu prehranu."

Ako volite krumpir, Katherine N. Balantekin, docentica na Odsjeku za vježbu i nutricionističke znanosti Sveučilišta u Buffalu, poručuje da slobodno nastavite uživati u njemu. "Pokušajte ga peći ili kuhati umjesto pržiti, i pripazite koliko često ga jedete", savjetuje. "Sve je u ravnoteži i svjesnim izborima."

nakupljaju se u organizmu Izloženost "vječnim kemikalijama" može povećati rizik od dijabetesa tipa 2 - upozoravaju znanstvenici

Posjeti missZDRAVA.hr