Polipi na crijevima: Zašto nastaju i jesu li alarm za rak, simptomi

Guliver/Shutterstock
Pod pojmom polipa podrazumijevamo tvorbu - novotvorinu koja se izbočuje iznad površine sluznice u lumen probavne cijevi stvarajući vidljivu masu. Polipe možemo pronaći duž čitave probavne cijevi, od jednjaka do završetka debelog crijeva, a variraju u veličini od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara.
Vidi originalni članak

Postoje različite vrste polipa, a pojedina vrsta nosi minimalan ili pak visoki rizik prelaska u invazivni karcinom. Polipi debelog crijeva su nam važni u kontekstu karcinoma debelog crijeva i često ih označavamo kao 'preteče' invazivnog karcinoma koji znamo da je pri samom vrhu po učestalosti od svih karcinoma u Republici Hrvatskoj.

Samo rano uklanjanje polipa može spriječiti nastanak raka debelog crijeva

U Republici Hrvatskoj postoji nacionalni program ranog otkrivanja karcinoma debelog crijeva, no nažalost odaziv stanovništva na preventivne kolonoskopske preglede u Hrvatskoj je manji od 20 posto. Naime, jedino ranim otkrivanjem (pomoću kolonoskopije) i uklanjanjem polipa koji imaju maligni potencijal tijekom pregleda možemo spriječiti prelazak polipa u rak, odnosno spriječiti nastanak raka debelog crijeva ili pak otkriti karcinom u ranoj fazi kada je u najvećem broju slučajeva izlječiv.

Rizici za nastanak polipa na crijevima

Danas se nastanak polipa kolona kao i karcinoma debelog crijeva u najvećem broju slučajeva povezuje s današnjim modernim načinom života te znamo da i do 90 posto polipa debelog crijeva i karcinoma kolona nema genetsku predispoziciju. Nastanak polipa povezuje se s metaboličkim sindromom i njegovim sastavnicama:

  • šećernom bolesti tip 2
  • arterijskom hipertenzijom
  • debljinom i povišenim masnoćama u krvi
  • nealkoholnom masnom bolesti jetre.

Naime, metabolički sindrom i nealkoholna masna bolest jetre, koja nastaje kao posljedica navedenih sastavnica metaboličkog sindroma i danas se označava kao jetrena manifestacija metaboličkog sindroma, a posljedica je kronično upalno stanje koje pogoduje kako razvoju polipa kolona i karcinoma kolona, tako i drugih kroničnih bolesti.

Simptomi prisutnosti polipa na crijevima

Polipi se mogu dijagnosticirati i drugim metodama, radiološkim metodama kao npr. irigografijom (detaljnu analizu prohodnosti debelog crijeva) No, kolonoskopski mogu se uzeti biopsije polipa i analizirati patohistološki kako bi se vidio i njihov maligni potencijal. Isto tako, tijekom kolonoskopije polip se može odstraniti. Upravo zato je kolonoskopija najbolja metoda kako detekcije, tako i određivanja vrste polipa, njegovog malignog potencijala.

U konačnici, kada napravimo biopsiju polipa ili ga odstranimo tijekom kolonoskopije, nakon patohistološke analize znamo kako i koliko često oboljeli moraju dolaziti na kontrolne preglede. Najčešći simptom, odnosno znak polipa kolona je pozitivna stolica na okultno krvarenje.

Kako spriječiti nastanak polipa na crijevima?

Kao što je ranije navedeno, danas se nastanak polipa kolona kao i karcinoma debelog crijeva u najvećem broju slučajeva povezuje s modernim načinom života. Njihov nastanak povezuje se s metaboličkim sindromom i njegovim sastavnicama, šećernom bolesti tip 2, arterijskom hipertenzijom, debljinom i povišenim masnoćama u krvi, a time i s nealkoholnom masnom bolesti jetre. Stoga je najbolji način prevencija poput:

  • mršavljenje
  • liječenje šećerne bolesti
  • liječenje povišenog krvnog tlaka i povišenih masnoća u krvi
  • jesti po pravilima „Mediteranske dijete“.

Članak je iz arhive missZDRAVE i sada je ponovno objavljen.

propusna crijeva 12 najvažnijih savjeta za očuvanje zdravlja crijeva

Posjeti missZDRAVA.hr