Ova bolest može oštećivati ​​jetru godinama, a da se ne otkrije

Freepik
Pretpostavlja se da četiri osobe od deset imaju potencijalno ozbiljno stanje jetre poznato kao MASLD (steatozna bolest jetre povezana s metaboličkom disfunkcijom). Preokret je moguć ako se bolest rano dijagnosticira.
Vidi originalni članak

Geraldine Frank veselila se proslavi svog 62. rođendana kada je njen sin primijetio da su joj oči malo požutjele. Nije bio previše zabrinut, ali je želio da ode liječniku, piše The New York Times.

Ispostavilo se da su oči gospođe Frank pokazivale znakove žutice. Imala je cirozu, teške ožiljke na jetri za koje su obično potrebne godine ili čak desetljeća da se razviju.

Gospođa Frank imala je prekomjernu tjelesnu težinu i odlazila je kod liječnika zbog drugih bolesti, rekao je njezin sin David Frank, ali nikada nije spomenula da su liječnici izrazili bilo kakvu zabrinutost za njenu jetru. "Kako je moguće, uz sav napredak medicine, da nitko nije znao da ima taj problem?",rekao je.

Ciroza se može pojaviti u kasnim fazama steatozne bolesti jetre povezane s metaboličkom disfunkcijom, ili MASLD, koja se događa kada se masnoća nakuplja u jetri i može dovesti do upale i ožiljaka. Procjenjuje se da MASLD, koji je donedavno bio poznat kao nealkoholna masna bolest jetre, pogađa gotovo 4 od 10 ljudi u svijetu. To je najbrže rastući razlog zašto je ljudima potrebna transplantacija jetre u Sjedinjenim Državama.

Moguće je zaustaviti napredovanje ili čak preokrenuti oštećenje, ali pacijenti često dobiju dijagnozu već kad za to bude prekasno. "Uglavnom je asimptomatska, sve dok ne prestane to biti", rekla je dr. Meena B. Bansal, voditeljica odjela za bolesti jetre na Icahn School of Medicine u New Yorku. "I obično kada je simptomatična, prilično je uznapredovala", dodala je.

4 top namirnice protiv masne jetre Nealkoholna masna jetra: Zaslađena pića imaju isti učinak kao i alkohol

Što je MASLD?

Osobe s MASLD-om imaju višak masnoće u jetri i jedan ili više metaboličkih čimbenika rizika, koji uključuju pretilost, visoku razinu šećera u krvi i visoki krvni tlak.

Otprilike jedan od četiri pacijenta ima napredniji oblik koji se naziva steatohepatitis povezan s metaboličkom disfunkcijom ili MASH. U ovom stanju nakupljanje masti dovelo je do upale, oštećenja stanica i, u nekim slučajevima, ožiljaka na jetri. Jedna od pet osoba s MASH-om napredovat će do ciroze, što može dovesti do zatajenja jetre i povećati rizik od raka jetre, rekla je dr. Bansal.

Čak i s cirozom, pacijenti se možda neće osjećati bolesno godinama, rekla je dr. Mary Rinella, direktorica metaboličkih i masnih bolesti jetre na Sveučilištu Chicago Medicine. Međutim, kada funkcija jetre počne opadati, pacijenti mogu nakupljati tekućinu u abdomenu, razviti žuticu ili biti  smeteni zbog nakupljanja toksina u krvotoku.

prevencija je ključna Jetra čisti organizam, no tko čisti jetru? Pomozite joj da vas zaštiti

Tko je u opasnosti?

Pacijenti s dijabetesom tipa 2 ili pretilošću - osobito oni s viškom masnog tkiva oko trbuha – u najvećem su riziku, rekli su stručnjaci za jetru. Kod ovih pacijenata, inzulinska rezistencija i prekomjerni unos kalorija, posebno iz zasićenih masti i ugljikohidrata, mogu dovesti do nakupljanja masti u jetri što je čini osjetljivom na ozljede. I sama mast oslobađa kemikalije koje uzrokuju upalu i oštećuju stanice jetre.

Latinoamerikanci su pod povećanim rizikom jer je veća vjerojatnost da će imati metaboličke probleme i imati genetsku varijantu koja može dovesti do nakupljanja masnoće u jetri nego kod opće populacije, rekao je dr. Arun Sanyal, direktor Stravitz-Sanyal Instituta za bolesti jetre i metaboličko zdravlje na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Virginia Commonwealth.

čišćenje jetre vodom i čajem Je li detoks jetre uopće moguć i djeluju li dodaci prehrani?

Jetra pokušava zaliječiti oštećenje proizvodnjom kolagena koji stvara ožiljke na ozlijeđenom tkivu.

Međutim, ako masnoća i upala nastave oštećivati ​​jetru, "postupno ćete nakupljati sve više i više ožiljaka", objasnila je dr. Bansal. To se naziva fibroza, koju liječnici kategoriziraju na ljestvici od nula do četiri, pri čemu je četvrti stadij ciroza. (Ciroza može biti uzrokovana i prekomjernom konzumacijom alkohola tijekom vremena.)

Liječnici mogu identificirati koji bi pacijenti mogli biti izloženi riziku od uznapredovale bolesti pomoću ocjene FIB-4, koja se izračunava korištenjem rutinskih laboratorijskih testova. Ali budući da takav probir nije široko rasprostranjen, rekao je dr. Sanyal, pacijentima se dijagnoza često ne postavlja sve dok ne dožive komplikacije ciroze. "Pacijenti se ne probude s cirozom", rekao je dr. Sanyal. "Potrebno je više od 20 godina da bi se ona razvila", dodao je.

U vrijeme kada je gospođi Frank dijagnosticirana ciroza jetre, stanje se više nije moglo liječiti. Umrla je pet tjedana kasnije.

pomažu li dodaci prehrani? Masna jetra: Simptomi, razlike alkoholne i nealkoholne masne jetre, liječenje

Kako to možete preokrenuti?

MASLD u ranoj fazi može se poništiti smanjenjem težine i promjenama u prehrani. Ako nakupljanje masnoće i upala prestanu oštećivati ​​jetru, organ se može vratiti u normalu.

Liječnici preporučuju mediteransku prehranu, uz najmanje 150 minuta tjedno aerobnih vježbi i treninga otpora.

Pokazalo se da barijatrijska kirurgija poništava fibrozu, a mnogi se liječnici nadaju da bi lijekovi za mršavljenje poput Ozempica također mogli pomoći u zaustavljanju napredovanja bolesti jetre. Uprava za hranu i lijekove nedavno je odobrila lijek, resmetirom, koji može liječiti drugi i treći stadij fibroze zaustavljanjem upale i smanjenjem ožiljaka u jetri.

Promjene u načinu života pomogle su Shawanni James-Coles, 54, upraviteljici školskog okruga u Pennsylvaniji, da kontrolira svoje stanje. Nakon što joj je 2021. dijagnosticirana nealkoholna masna bolest jetre i 2-3 stadij fibroze, počela je surađivati ​​s liječnikom i nutricionistom kako bi unijela male promjene, poput joge na stolici prije posla i svakodnevnih šetnji. Pratila je unos ugljikohidrata i šećera, zamijenivši slatku instant zobenu kašu koju je voljela jesti za doručak omletom.

Gospođa James-Coles izgubila je 23 kilograma, a njezina fibroza sada je u 0-1 stadiju. "Održavanje ovog stanja je ono što će biti presudno", rekla je.

promijene na koži, žute bjeloočnice Simptomi bolesti jetre: Rani znakovi koje je važno prepoznati

Posjeti missZDRAVA.hr