Razlike između ulja krila i ribljeg ulja
Kao dodatak prehrani često se koristi riblje ulje, međutim zadnjih nekoliko godina otkriveni su novi revolucionarni izvori omega-3 masnih kiselina poput ulja račića Krila. To su antarktički račići koji obitavaju na dubljim predjelima hladnih mora,te se nalaze na dnu hranidbenog lanca. Time osiguravaju i veću čistoću ulja i manju mogućnost onečišćenja teškim metalima zbog njihovog relativno kratkog životnog vijeka.
Veliko otkriće u nutricionizmu
Jedna od bitnih razlika je što ulje krila sadrži i astaksantin, jedan od najboljih antioksidansa koji ne nalazimo u ribljem ulju. Visoka antioksidativna vrijednost ulja kril uvjetovana je sinergijskim učinkom omega-3 masnih kiselina, astaksantina i vitamina E, te je skoro 50 puta veća od ribljeg ulja.
Omega-3 masne kiseline vezane za fosfolipide u ulju kril imaju značajno bolju apsorpciju i viši stupanj ugradnje u ciljana tkiva. Znanstvenici upravo tom činjenicom objašnjavaju zašto je za pozitivan učinak potrebna gotovo dvostruko niža doza ulja krila u usporedbi s onima iz ribljeg ulja.
Ulje krila ima veću iskorištenost u organizmu
Poznato je da omega-3 masne kiseline imaju povoljan učinak na razinu triglicerida u krvi, a potvrđeno je i njihovo protuupalno djelovanje. Zanimanje znanstvenika za usporedbu ulja krila i ribljeg ulja je tek novijeg datuma, no već je sada jasno da ulje krila ima veću bioraspoloživost (iskorištenost u organizmu). Prema nekim znanstvenim istraživanjima ona iznosi više od 30%.
Dodatno, zbog prirodnog sadržaja astaksantina, ulje krila je zaštićeno od oksidacije i degradacije. Sve to upućuje na superiornost ulja ovog sitnog morskog račića i daje naslutiti važnost koju može imati u osiguravanju blagotvornih omega-3 masnih kiselina.
Opća je preporuka prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama, a srčanim bolesnicima i osobama koje ne konzumiraju dovoljno masne ribe svakako se preporučuje dodatak prehrani koji sadrži najbolju kombinaciju i dovoljnu količinu omega-3 masnih kiselina.
Pročitaj koja hrana ima visoki udio omega 3 kiselina!