Od svih vitamina samo su ovi dobri, ostali su potpuno beskorisni

Thinkstock
Pomama za dodacima prehrani u obliku vitamina i minerala nikad nije bila veća, a stručnjaci otkrivaju što se jedino isplati uzimati. Ljudi nikad nisu uzimali toliko dodataka prehrani kao u prošlom desetljeću, a ta se ogromna farmaceutska industrija samo širi uz poruke - uzmite ovo, bit ćete zdraviji, mršaviji, imati ljepšu kosu, biti manje umorne...
Vidi originalni članak

No, jesu li pilule doista rješenje za sve? Znanstvena istraživanja nisu uspjela dokazati znatnu korist koju nam vitamini i minerali u bočicama donose, već još k tome - otkrili su da nam neki i potencijalno štete. Zbog toga su savjetovali što se isplati uzimati, a što bi pak trebali izbjegavati.

Multivitamini - preskoči ih, sve što trebamo nalazi se u uravnoteženoj prehrani

Već se desetljećima smatra kako su multivitamini koje unosimo ključni za ukupno zdravlje. Vitamin C za jačanje imuniteta, vitamin A za dobar vid, vitamin B za jaku kosu i nokte... Popis je gotovo beskonačan, no ne samo da sve to dobivamo kroz hranu koju jedemo, već i studije pokazuju da njihov višak može izazvati više štete nego koristi. Veliko istraživanje provedeno na 39 tisuća srednjovječnih žena je pokazalo da žene koje uzimaju dodatke multivitamina na dulje staze imaju veći rizik od prijevremene smrti od onih koje ih ne uzimaju.

Top pet mitova o vitaminima.

Vitamin D - uzimaj ga, održava kosti jakima a teško ga je dobiti iz hrane

Ovaj vitamin nije prisutan u većini namirnica koje jedemo, a ključni je element za održavanje kosti jakima pomažući u apsorpciji kalcija. Izlaganje tijela sunčevoj svjetlosti pomaže organizmu da ga sam proizvodi, no to je otežano u jesen i zimu. Nekoliko je nedavnih studija pokazalo da ljudi koji uzimaju dodatke vitamina D u prosjeku dulje žive od ljudi koji ga ne uzimaju.

Antioksidansi - preskoči ih, njihov višak je povezan s raznim vrstama raka, umjesto toga jedi bobičasto voće

Vitamini A, C i E su antioksidansi koje možemo pronaći u brojnim vrstama voća, osobito u onom bobičastom, ali i u povrću. Već dugo ih se ističe zbog njihove navodne sposobnosti da štite stanice od mutacija, odnosno od raka, no nedavne su studije pokazale da uzima li ih se prekomjerno - mogu štetiti. Velika i dugogodišnja studija na muškarcima pušačima pokazala je da oni koji uzimaju vitamin A imaju veće šanse za dobivanje karcionama, a općenito tretmani s beta karotenom, vitaminom A i E povećavaju smrtnost. Pretpostavlja se da je glavni problem "predoziranja" to što ljudi teško mogu procijeniti koliko su ih unijeli prehranom. Hrana je svakako njihov najbolji izbor, jer je na taj način nemoguće unijeti prevelike količine. 

Vitamin C - preskoči ga, umjesto toga jedi citruse

Pomama za vitaminom C koja je započela još 1970-ih je samo to - obična pomama. Istraživanje nakon istraživanja nije uspjelo dokazati da vitamin C ima neki efekt na tijelo, uključujući i spriječavanje prehlada. Osim toga, megadoze od 2000 miligrama ili više značajno podižu rizik od nastanka bubrežnih kamenaca, unutarnjeg krvarenja itd. Zbog toga je znatno bolje uzimati vitamin C iz hrane.

Vitamin B3 - preskoči ga - umjesto toga jedi losos, tunu i ciklu

Godinama se o vitaminu B pišu hvalospjevi, od toga da pomaže od bolesti poput Alzheimera, pa sve do srčanih oboljenja. No posljednje su studije okončale to - u istraživanju iz 2014. na više od 25 tisuća ljudi sa srčanim problemima dokazano je kako dugotrajno uzimanje vitamina B podiže razine dobrog kolesterola, ali ne umanjuje rizik srčanih ili moždanih udara te smrti. Osim toga, skupina koja je uzimala B vitamin u usporedbi s onima koji su bili na placebu imala je veći rizik od nastanka infekcija, kao i problema s jetrom te unutarnjim krvarenjem.

Probiotici - preskoči ih, umjesto toga jedi jogurt

Skupocjeni bakterijski dodaci prehrani koji se prirodno u manjim količinama nalaze u jogurtu te u drugoj fermentiranoj hrani, postale su ogromno područje zarade farmaceuta. Ideja iza tog je jednostavna - pojačati broj dobrih bakterija u našem probavnom sustavu koje rade za nas i igraju ključnu ulogu u regulaciji zdravlja. No, provođenje te ideje u praksu je nešto teže, kao što je izdvajanje tih bakterija, njihov uzgoj i umetanje u razne tablete i pripravke. Pa, umjesto plaćanja za nešto što nema dokazane učinke, bolje se opskrbite jogurtom, kefirom i sličnim pripravcima. 

Cink - uzimaj ga, jedini dokazano skraćuje prehlade 

Za razliku od vitamina C, za kojeg studije nisu uspjele utvrditi beneficije, cink se doista isplati uzimati. Naime, taj mineral onemogućuje razmnožavanje rinovirusa, nanočestica koje su uzrok obične prehlade. U velikom istraživanju iz 2010. pokazalo se da ljudi koji uzimaju cink za vrijeme prehlade, viroze ili gripe na taj način skrate vrijeme trajanja bolesti za oko 35 posto. Također, njihovi su simptomi bili znatno blaži.

Vitamin E - preskoči ga, povezan je s povećanjem rizika od nekih vrsta raka, umjesto toga jedi špinat

Ovaj je antioksidans postao vrlo poželjan nakon tvrdnji da štiti od nastanka raka. No, velika studija na više od 36 tisuća muškaraca otkrila je kako su oni koji su uzimali vitamin E imali znatno viši rizik od nastanka raka prostate, za razliku od onih koji nisu uzimali taj vitamin. Također, još je studija iz 2005. povezala visoke doze vitamina E s općenito višim rizikom od smrti. Stoga, ako mislite da su vam potrebne veće doze vitamina E, napravite si zdjelicu svježeg špinata ili zelene salate, a tabletu zaboravite.

Folna kiselina - uzimaj je samo ako si trudna ili to želiš biti

Folna kiselina je oblik vitamina B kojeg naše tijelo koristi kako bi proizvodilo nove stanice. Stručnjaci savjetuju ženama koje su trenutno trudne ili to žele biti uzimanje oko 400 mikrograma folne kiseline na dan, jer njihova tijela imaju veće potrebe za tim ključnim nutrijentom. Dodatno, uzimanje folne kiseline prije i za vrijeme trudnoće dokazano smanjuje rizik od defekta fetusa.

Još zanimljivih tema potraži na Express.hr

Posjeti missZDRAVA.hr