Nove mogućnosti liječenja posebno agresivnog trostruko negativnog raka dojke

Unsplash+
Rak dojke raširena je zloćudna bolest koja uključuje nekontrolirani rast stanica dojke. Značajan je javnozdravstveni problem u cijelome svijetu, a najčešće se mamografijom otkrivaju njegove kvržice ili izrasline.
Vidi originalni članak

Jedan posebno agresivan podtip je trostruko negativni rak dojke (TNBC), čije stanice nemaju tri ključna receptora: dva hormonska (estrogen i progesteron) i jedan receptor faktora rasta (HER2). Zapravo, trostruko negativnim karcinomima nedostaju potrebni receptori koji se obično nalaze u većini karcinoma dojke. Posljedično, ovaj tip karcinoma ne reagira na antihormonsku terapiju, kao ni na lijekove koji ciljaju HER2 protein.

Što dovodi do trostruko negativnog raka dojke

Nekoliko čimbenika može pridonijeti razvoju TNBC-a. Iz genetske perspektive, osobe s nenormalnim genom BRCA1 imaju znatno povećan rizik za razvoj trostruko negativnog raka dojke. Osim toga, druge neodređene genske mutacije mogu povećati šanse za razvoj ove specifične vrste raka.

Okolišni čimbenici i način života također mogu utjecati. To uključuje prehranu s visokim sadržajem zasićenih masti, nedostatak tjelesne aktivnosti, pušenje i pretilost. Dodatno, veća prevalencija TNBC-a zabilježena je među ženama mlađima od 50 godina.

sto posto točan Povratak raka dojke može se predvidjeti novim krvnim testom

Simptomi

Ključno je rano otkrivanje TNBC-a iako njegovi početni simptomi mogu nalikovati drugim vrstama raka dojke. Fizičke promjene u dojci, poput nove kvržice ili mase koja se čini tvrdom, nepravilnom i bezbolnom, mogu biti znak. Neke oboljele osobe imaju promjene u veličini, obliku ili izgledu dojke ili bradavice.

Također, sustavni znakovi i simptomi poput umora, neobjašnjivog gubitka težine, bolova u kostima i promjena na koži također mogu poslužiti kao važni pokazatelji nastanka ove vrste raka.

rak dojke Dvostruka mastektomija ne pokazuje značajnu korist u preživljavanju većine žena s rakom dojke

Mogućnosti liječenja

Kirurški zahvati mogu varirati od lumpektomije, kojom se uklanjaju samo tumor i okolna tkiva, do mastektomije, koja uključuje uklanjanje cijele dojke. Često su popraćeni disekcijom limfnih čvorova i operacijom rekonstrukcije.

Kemoterapija i terapija zračenjem temelj su sadašnjeg liječenja. Obje se mogu primijeniti prije operacije (neoadjuvantna terapija) kako bi se smanjio tumor i nakon operacije (adjuvantna terapija), kako bi se eliminirale preostale stanice raka. Novi tretmani, poput imunoterapije, daju nadu da će se uskoro poboljšati liječenje TNBC-a.

Nedavno su australski znanstvenici objavili studiju u časopisu Oncogene s rezultatima ispitivanja novog oralnog lijeka koji obećava ciljano liječenje TNBC-a.

Za razliku od kemoterapije, novi pristup liječenju ubija i usporava rast samo kancerogenih stanica, a ne normalnih i zdravih. Novi lijek također cilja metastatske lezije koje su se proširile drugdje u tijelu i pokazuju otpornost na kemoterapiju.

Do danas ne postoje ciljani lijekovi protiv ovog oblika raka. Ako se proširi na udaljena mjesta izvan lokaliziranog tkiva dojke, petogodišnja stopa preživljavanja može pasti na 12 posto.

djelomično je kriva genetika Žene s rakom dojke imaju dvostruko veću vjerojatnost od razvoja drugih tumora

Novi oblici liječenja spasili bi mnoge živote

“Ovo je uzbudljiv razvoj u borbi protiv trostruko negativnog raka dojke. Rezultati naše studije pokazuju da bi ovaj lijek mogao biti ključ za poboljšanje stope preživljavanja”, kaže stručnjakinja za rak dojke Theresa Hickey sa Sveučilišta u Adelaideu, koja je vodila eksperimente o primjeni novog lijeka, nazvanog CDDD11-8 i izvorno razvijenog za liječenje akutne mijeloične leukemije (AML).

AML je rak koji raste u koštanoj srži i teško ga je ciljati. Stanice raka preživljavaju, rastu i šire se povećanom proizvodnjom proteina, osobito putem koji se naziva ciklin-ovisna kinaza 9 (CDK9).

Do danas ni jedan lijek koji inhibira CDK9 nije odobrila Američka agencija za hranu i lijekove.

Godine 2022. istraživači sa Sveučilišta Južne Australije razvili su CDDD11-8 za selektivnu inhibiciju CDK9. Kada je testiran na životinjama, izazvao je “snažnu inhibiciju rasta tumora”, što je “dovelo do poboljšanog preživljavanja životinja” s leukemijom.

Sada taj isti lijek obećava u liječenju trostruko negativnog raka dojke. “Još je rano, ali na temelju ovog početnog dokaza, vjerujemo da bi inhibicija CDK9 mogla dovesti do liječenja trostruko negativnog raka dojke i ovaj novi lijek treba dalje razvijati”, kaže Hickey.

“Potreban mu je daljnji razvoj prije nego što ga počnemo primjenjivati na ljudima. Nadam se da će se to dogoditi u sljedećih pet godina, ako ne i prije“, poručuje australska znanstvenica.

muškarci brže dobiju pravu dijagnozu Pogrešne dijagnoze ovih stanja češće su kod žena

Živjeti s trostruko negativnim rakom dojke

Život s TNBC-om ili bilo kojom dijagnozom raka izrazito je izazovan. Oboljeli su pod udarom emocionalnog i psihičkog stresa, osjećaju tjeskobu, strah i depresiju.

Pronalaženje mreža podrške i organizacija može biti iznimno korisno. Od individualnog savjetovanja, grupa podrške do online zajednica, ovi resursi mogu pružiti emocionalnu podršku, informacije i praktične savjete koji će olakšati liječenje.

Unatoč izazovima koje postavlja TNBC, postoji razlog za nadu. Kontinuirana istraživanja, novi tretmani i dostupnost zajednica podrške ukazuju na obećavajuću budućnost za one koji žive s ovom dijagnozom. Iako je rano otkrivanje i razumijevanje prirode bolesti najjača obrana, ne zaboravite da je nečija emocionalna snaga jednako bitna za ovo putovanje.

preciznije liječenje Znanstvenici su došli do potencijalnog otkrića u borbi protiv raka dojke

Posjeti missZDRAVA.hr