Najčešći uzroci i moguća pozadina kroničnog umora

Thinkstock Kronični umor je često suptilan znak da nešto nije u redu i nikako se ne smije zanemariti.
Događa li vam se često da bez obzira koliko spavali jednostavno se nikad ne osjećate odmorno? U današnje vrijeme prenatrpanosti obavezama, mnogi će svoju nisku razinu energije pripisati manjku sna ili starenju i smatrati umor normalnim stanjem stvari.
Vidi originalni članak

No, kronični umor je često suptilan znak da nešto nije u redu i nikako se ne smije zanemariti. U slučaju da je kronični umor i vaša boljka svakako mu morate pridati pažnju jer može biti vjesnik ozbiljnijih promjena u tijelu i uvertira u razvoj mnogih stanja i bolesti.

Nažalost, konvencionalna medicina ne gleda na konstantni umor kao važan simptom barem dok se ne ispolji neki ozbiljniji problem. No, funkcionalna medicina ima drugačije stajalište i vjeruje kako je umor važan pokazatelj neravnoteže u organizmu za koji je ključno pronaći i otkloniti uzrok kako bi se prevenirao daljnji razvoj neželjenih stanja i bolesti.

Neki od najčešćih uzroka kroničnog umora su hormonalni problemi, disbioza i sindrom propusnosti crijeva, prisutne infekcije i izloženost toksinima.

Hormonska neravnoteža kao uzrok umora

Neadekvatni rad štitnjače je vjerojatno najpoznatiji uzrok kroničnog umora, no u stopu je slijede problemi s kortizolom. Najznačajnija zadaća kortizola je osigurati dovoljno energije u trenucima  intenzivnog stresa, no nakon što prijeteća situacija mine, kortizol bi se trebao vratiti na normalnu razinu. Ipak, u današnje doba kada je prisutnost stresa gotovo trajan i razina kortizola je dugotrajna povišena.

Potraje li izloženost stresu predugo, osovina hipotalamus – hipofiza –nadbubrežne žlijezde , zbog preopterećenosti, nije u mogućnosti odgovarati na potrebu lučenja hormona, pa se razina kortizola smanjuje ispod normalnih razina, a posljedica je sindromom kroničnog umora. Visoka razina stresa i kortizola mogu sniziti i razinu progesterona kod žena, odnosno testosterona kod muškaraca, a posljedica je opet umor. Dodatno, niska razina progesterona može utjecati na ciklus spavanja i kvalitetu sna što dodatno potencira problem.

Često se budiš umorna i nemaš interesa za seks? Provjeri nadbubrežne žlijezde! Stres 'troši' tvoju nadbubrežnu žlijezdu

Problemi u probavnom sustavu

Imajte na umu da zahvaljujući osovini mozak – crijevo ova dva vitalno važna sustava mogu međusobno komunicirati.  Stoga će se svake negativne promjene na crijevima poput disbioze, povećane intestinalne permeabilnosti i prekomjernog rasta bakterija u tankom crijevu (SIBO) brzo odraziti na razinu energije. Dodatno, ova stanja za posljedicu imaju i smanjenju apsorpciju nutrijenata potrebnih za proizvodnju energije kao i prisutnost kronične upale i neadekvatne detoksikacije. Stoga je važan korak u povratku izgubljene energije rješavanje disfunkcija u probavnom sustavu.

Neprepoznate kronične infekcije su također čest razlog iscrpljenosti. Primjerice, aktivna infekcija Epstein-Barr virusom, bakterijom Borrelia burgdorferi zaslužnom za Lajmsku bolest i gljivicama poput Candide može biti razlog vašeg kroničnog manjka energije. Nažalost, nerijetko se ovi patogeni ne prepoznaju i ne dijagnosticiraju i kao rezultat osobe mogu godinama patiti od kroničnog umora izazvanog infekcijom.

Jesi li toksini problem?

Riječ „toksin“ je toliko puta spomenuta i sveprisutna u zdravstvenoj zajednici da vjerojatno izaziva prijezir. Tradicionalni pristup govori da su naša tijela ionako opremljena sustavima za detoksikaciju toksina, pa čemu panika? No, realnost je da se u današnjem svijetu susrećemo s znatno više štetnih tvari nego ikad prije – izloženost poljoprivrednim i industrijskim kemikalijama, aditivima u hrani, plastici, kemikalijama u proizvodima za osobnu njegu samo su dio naše svakodnevnice.

Dodatno, neke su osobe izložene i plijesni u svom domu te prevelikim količinama teških metala poput žive, olova ili kadmija. Osim što je pretjerana izloženost brojnim toksinima problem sam po sebi, neke osobe imaju tzv. polimorfizam jednog nukleotida (engl. single nucleotide polymorphism, SNP) na genima koji  kodiraju za enzime zaslužne za detoksikaciju što znači da kod njih detoksikacijski sustav ne radi optimalno. Posljedica je  stvaranje toksičnih metabolita (opasnijih i od izvornih toksina) ili nakupljanje toksina u tijelu, a oboje u početku dovode do umora, a kasnije i do ozbiljnijih problema.

Osjećate li stalni umor, moguće je da u pozadini ne stoji samo propušten san, već da postoji dublji razlog za iscrpljenost.  Mogući uzroci kriju se u hormonalnim neravnotežama, gubitku funkcije crijevne barijere, genetskoj predispoziciji za ograničeni kapacitet detoksikacije, kroničnim infekcijama. Važno je ne ignorirati umor već pronaći mu uzrok i riješiti problem u korijenu kako bi omogućili adekvatnu proizvodnju energije u tijelu i prevenirali daljnji razvoj stanja i bolesti.

Više informacija na: funkcionalnamedicina.hr

Posjeti missZDRAVA.hr