Na policama šest trgovina pronađena jaja s antibioticima

Davor Javorović/PIXSELL
Anonimni autor pisma koje je dobio tportal tvrdi kako je Damir Agičić, pomoćnik ministra Tomislava Tolušića, u Upravi za veterinarstvo naredio cenzuru o neispravnoj hrani. Na policama šest prodavaonica u Hrvatskoj našli su jaja sa zabranjenim antibiotikom enrofloksacin, o čemu javnost nije obaviještena.
Vidi originalni članak
Isto tako, javnost nije bila obaviještena ni o slučaju trovanja osobe koja je u Njemačkoj kupila čaj od korijena velikog čička uvezenog iz Hrvatske, a u kojem je bila povećana koncentracija skopolamina i atropina. Skopolamin se naziva i 'zombi drogom' dok je antropin sastojak bunike. U tom slučaju Ministarstvo nije imalo potrebu informirati javnost jer se taj čaj, koji može izazvati halucinacije, ne možete kupiti u Hrvatskoj. Anonimni autor pisma koje je dobio tportal tvrdi kako je Damir Agičić, pomoćnik ministra Tomislava Tolušića, u Upravi za veterinarstvo naredio cenzuru o neispravnoj hrani.
 
Iz Ministarstva poljoprivrede za tportal negirali su tajni sastanak i cenzuru, a kazali su i kako su 12. prosinca 2016. uzeli uzorak jaja na farmi GENO u Zaprešiću. Uzorak su analizirali mjesec dana, a za to vrijeme jaja s antibioticima našla su se na policama šest trgovina. U jajima je bilo od 0,1 do 0,82 mikrograma enrofloksacina, što nije štetno za ljude, ali nadležni inspektor vodi postupak protiv vlasnika jata zbog korištenja nedozvoljenog preparata.
 
Pročitaj koja je opasnost pretjerane upotrebe antibiotika
 
Posjeti missZDRAVA.hr