Može li keto dijeta pomoći da se izbjegne gripa?

Guliver Shutterstock
Keto dijetu uključuje jedenje hrane s visokim udjelom masti i s malo ugljikohidrata. Obroci se obično sastoje od raznolikog mesa, ribe, peradi i povrća bez škroba.
Vidi originalni članak

Od 2010. godine u Sjedinjenim Američkim Državama svake godine od 12.000 do 61.000 ljudi umre od gripe. Uvođenje cjepiva značajno je smanjilo brojke, no lijeka još uvijek nema.

Zdravstveni stručnjaci i znanstvenici zbog toga nastavljaju potragu za novim terapijama za suzbijanje gripe, no ključ se možda nalazi u imunološkom sustavu tijela. Štoviše, može ga aktivirati keto dijeta, navodi Medical News Today.

Simptomi gripe nastupaju odmah Gripa: Kako se razlikuje od viroze i kada se hitno javiti liječniku

Prema rezultatima nove studije, koja se pojavila u časopisu Science Immunology, kada su miševima, koji su bili na keto dijeti ubrizgali virus gripe, njihova je stopa preživljavanja bila mnogo viša od one kod miševa koji su bili na dijeti s visokim udjelom ugljikohidrata.

Kako keto dijeta utječe na tijelo u borbi protiv gripe

Istraživači su otkrili da keto dijeta aktivira gene koji proizvode specijaliziranu vrstu imunoloških stanica zvanu gama delta T stanice. Uzorci tkiva iz pluća miševa iz skupine koja je bila na keto prehrani potvrdili su da imaju višu razinu ovih stanica. Istraživači su sumnjali da ove povišene razine gama delta T stanica ubijaju zaražene stanice u plućima miševa, a činilo se da i povećavaju proizvodnju sluzi u plućima, pomažući u hvatanju više virusa.

mogu biti i kao samostalni obroci 5 recepata za keto priloge uz koje ćete uspješno smanjiti unos ugljikohidrata

Viši autori studije su prof. Akiko Iwasaki i prof. Vishwa Deep Dixit, obojica na odjelu za imunobiologiju Medicinskog fakulteta u Yaleu, New Haven.

Komentirajući ovaj rezultat, profesor Iwasaki je rekao da "ovo istraživanje pokazuje da način na koji tijelo sagorijeva masnoću, da bi proizvelo ketonska tijela iz hrane koju jedemo, može potaknuti imunološki sustav u borbi protiv infekcije gripom."

Ovi rezultati pokazuju da odgovor na borbu protiv virusa gripe ne leži nužno u proizvodnji lijekova za ublažavanje simptoma gripe i da promjena prehrane može imati dramatičan učinak na način na koji tijelo reagira na infekciju.

Rezultati također sugeriraju da ako se gripa može riješiti na ovaj način, postoji mogućnost da promjena prehrane pomogne tijelu da se učinkovitije bori s drugim virusnim infekcijama.

Ova vrsta istraživanja tek je u povojima i trebat će još mnogo toga kako bi se utvrdilo kako točno i koliko keto dijeta može pomoći u borbi protiv gripe.

Slatki vikend može početi Keto kolač s ricottom i neodoljivom aromom limuna

Posjeti missZDRAVA.hr