Ljetni chill: Ne da ti se kuhati? Probaj ove osvježavajuće snackove
Bez obzira na to je li riječ o glavnom obroku ili snacku, ljeti nam prija laganija hrana, koja ne oduzima previše vremena u kuhinji i koja ne zahtijeva dodatno povećanje temperature uključivanjem pećnice. Dobra vijest je da priprema ukusnih i zdravih snackova nije komplicirana, pa ovog ljeta usvoji zdrave navike i nezdrave grickalice zamijeni nutritivno bogatim obrocima. U nastavku smo odabrali nekoliko brzih i jednostavnih recepata koje možeš pripremiti i unaprijed. P.S. vrlo su sočni i neodoljivo osvježavajući.
1. Bruschette s rajčicom i mozzarellom
Kombinaciji cherry rajčica, mozzarelle i bosiljka malo tko može odoljeti, a kad tome dodamo topli prepečeni kruh aromatiziran češnjakom i maslinovim uljem, dobar okus je zajamčen! Uz odličan okus, ovo je jelo vrlo zdravo i nutritivno kvalitetno. Naime, i mozzarella i rajčica sadrže mnogo vitamina i minerala te nude niz zdravstvenih koristi. Isto vrijedi za ekstra djevičansko maslinovo ulje, jedno od najbogatijih izvora jednostruko nezasićenih masnih kiselina, koje blagotvorno djeluju na zdravlje srca i krvnih žila. Talijanski klasik bruschettu možeš servirati kao brzo i ukusno predjelo ili kao osvježavajući snack idealan za vruće ljetne dane.
Sastojci:
- 2 kriške kruha (najbolje baguette)
- 6 cherry rajčica
- 50 g mozzarelle
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- 1 češanj češnjaka
- sol i papar
- sok od ½ limuna
- listići svježeg bosiljka
Priprema:
- Nareži rajčice na četvrtine, a mozzarellu na kockice.
- Kriške kruha natrljaj prerezanim češnjevima češnjaka, premaži maslinovim uljem pa s obje strane zapeci na grill tavi.
- Na pečeni kruh poslaži rajčice i kockice mozzarelle, posoli ih i popapri, a potom nakapaj limunovim sokom i maslinovim uljem.
- Pospi listićima bosiljka.
2. Dinja s pršutom
Slani pršut i sočna slatka dinja još su jedan slasni specijalitet talijanske kuhinje. Ova slatko-slana kombinacija dvije naizgled nespojive namirnice izvrsno je rješenje za sočan i ukusan obrok intenzivnih aroma. Odlično kod ovog jela je to što priprema traje samo nekoliko minuta i može ga napraviti svatko, bez obzira na kulinarsko predznanje, umijeće ili spretnost. Njegova prednost ogleda se i u idealnoj kombinaciji hranjivih tvari. Dinja je niskokalorično voće koje obiluje vitaminima i mineralima te sadrži velik postotak vode. S druge strane, pršut je odličan izvor proteina, neophodnih za izgradnju i funkcioniranje našeg organizma, bez dodatnih ugljikohidrata. Evo kako ih kombinirati:
Sastojci:
- ¼ dinje
- 100 g pršuta
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- svježe začinsko bilje po želji
Priprema:
- Dinju prepolovi, odstrani joj koštice pa otprilike ¼ nareži na kockice.
- Pršut nareži na tanke dugačke trakice.
- Pripremi drvene štapiće pa na svaki natakni po jednu crnu maslinu, dodaj trakicu pršuta koju si više puta preklopila poput harmonike i niz završi kockicom dinje.
- Prije posluživanja pripremljene ražnjiće pospi listićima svježeg začinskog bilja i maslinovim uljem.
3. Zdravi i hranjivi sladoled
Dukat SenSia Snack od vanilije zdrava je i hranjiva opcija za međuobrok i osvježavajući ljetni snack. Osim što je vrlo ukusna, obogaćena je mljekarskom kulturom Bifidus naturalis, vlaknima inulina, a sadrži i kalcij, koji je važan za normalnu funkciju probavnih enzima. Redovna konzumacija uspostavlja dnevnu ravnotežu i pridonosi normalnoj funkciji probave. Ovaj ukusni fermentirani mliječni napitak dolazi u praktičnom pakiranju s izbalansiranim omjerom žitarica i sa žličicom u natpoklopcu, pa je idealan odabir za konzumaciju izvan kuće. A ako ga jedeš kod kuće, možeš se malo poigrati i u nekoliko koraka napraviti neodoljivi zdravi i hranjivi sladoled. Recept otkrij u nastavku:
Sastojci:
- Dukat SenSia Snack vanilija i žitarice
- voće po želji (borovnice, jagode, maline i sl.)
Priprema:
- Voće operi, oguli i nareži na komadiće.
- Pomiješaj ga s Dukat SenSia Snackom od vanilije pa napuni željene kalupe za sladoled.
- Nakon što napuniš kalupe, na vrh dodaj žitarice koje se nalaze u pakiranju.
- Zaledi u dubokom ledu minimalno pet sati.
4. Voćna salata
I za kraj nešto jednostavno, ali jednako zdravo i ukusno. Riječ je o voćnoj salati, koja je posebno popularna tijekom ljeta, kad obilje raznolikog sezonskog voća nudi nezamjenjivo osvježenje tijekom vrućina. Voće obiluje hranjivim tvarima vitamina, minerala, aminokiselina i vlakana te zato ima vrlo važno mjesto u uravnoteženoj prehrani te očuvanju zdravlja. Kod pripreme voćne salate ne zaboravi je preliti limunovim sokom, koji će poboljšati okus, ali i spriječiti tzv. posmeđivanje voća. Zbog toga ga uvijek kombiniraj s bananama, jabukama i kruškama. Kako bi tvoja voćna salata bila još ukusnija, sok limuna pomiješaj s medom. Tako ćeš dobiti odličan prirodni preljev.
Sastojci:
- voće po želji (kruške, breskve, jabuke, banane, jagode, kivi, borovnice i sl.)
- limunov sok
- med
- orašasti plodovi po želji
Priprema:
- Voće operi, oguli i nareži na komadiće.
- Stavi ga u zdjelu i polij limunovim sokom.
- Dodaj žlicu meda, a zatim pospi nasjeckane orašaste plodove po želji. Posluži hladno.