Lajmska bolest mogla bi se prevenirati proteinom iz ljudskog znoja

Unsplash Antitijela ulaze u krpelja nakon ugriza i sprječavaju zarazu ugrižene osobe
Istraživači s MIT-a i Sveučilišta u Helsinkiju utvrdili su da ljudski znoj sadrži protein koji onemogućuje rast bakterije koja uzrokuje lajmsku bolest te da jedna trećina nosi genetsku varijantu ovog proteina.
Vidi originalni članak

Istraživači su analizirali DNK i povijest bolesti 7000 Finaca kojima je dijagnosticirana lajmska bolest. Otkrili su da sekretoglobin nazvan SCGB1D2 suzbija rast bakterija. Inače, sekretoglobini su proteini za koje je dokazano da štite pluća, a izlučuju ih žlijezde znojnice, piše New York Post

"Ovaj protein može pružiti određenu zaštitu od lajmske bolesti i mislimo da postoje stvarne implikacije za preventivu, a možda i terapiju koja se temelji na ovom proteinu", rekao je Michal Caspi Tal, glavni istraživač na Odjelu za biološko inženjerstvo MIT-a i jedan od autora studije. 

Istraživači su izložili normalne i mutirane verzije SCGB1D2 Borreliji burgdorferi, bakteriji koja uzrokuje lajmsku bolest. Normalna verzija proteina značajno je spriječila rast bakterije, a mutiranog proteina je bilo potrebno dvostruko više za slične rezultate.

Miševi kojima je ubrizgana bakterija izložena mutiranom SCGB1D2 proteinu zarazili su se lajmskom bolešću, ali oni s normalnom verzijom proteina se nisu razboljeli. 

"Miševi su ostali zdravi do 10. dana, ali pratili smo ih više od mjesec dana i nikada se nisu zarazili", rekao je Tal. 

Uspjeli su ponoviti rezultate koristeći podatke od 18.000 ljudi s lajmskom bolešću. Ne znaju kako SCGB1D2 sprječava rast bakterija ili zašto ta varijanta nije tako učinkovita.

Žele uz pomoć proteina napraviti kremu za kožu kako bi spriječili bolest i liječili infekcije otporne na antibiotike.

Više od 14 % svjetske populacije imalo je lajmsku bolest koju najčešće prenose krpelji, no neki se i nakon uzimanja antibiotika nisu uspjeli oporaviti i za njih ne postoji lijek. 

Simptomi lajmske bolesti mogu uključivati ​​groznicu, zimicu, glavobolje, umor, bolove u mišićima i zglobovima i natečene limfne čvorove ili osipe, a ako se ne liječe, paralizu lica, lupanje srca ili nepravilan rad srca, bol u živcima i upalu mozga i leđne moždine.

video: kako izvaditi krpelja Lajmska bolest i krpeljni meningoencefalitis: Simptomi, liječenje, prevencija

Posjeti missZDRAVA.hr