Kako neke žene unatoč godinama izgledaju tako dobro?

Guliver/Shutterstock
Svi poznajemo barem jednu ženu koja je s godinama sve ljepša te imamo osjećaj kao da ne stari. U čemu leži tajna bezvremenskog izgleda, otkrila nam je Sanja (42) iz Zagreba, majka dvoje djece
Vidi originalni članak

Nitko nije izuzet od starenja, ni najljepše filmske zvijezde, a niti najbogatiji ljudi na svijetu. Taj prirodni proces je neizbježan. Međutim, svaka od nas poznaje barem jednu osobu koja izgleda kao da je starenje zaobilazi u širokom luku. Dapače, koja s godinama izgleda sve bolje i bolje. Pitamo se kako uspijevaju izgledati tako dobro bez obzira na godine. Zvijezde poput Salme Hayek ili Jennifer Lopez imaju dodatan par ruku, zbog čega uvijek izgledaju besprijekorno. 

No što je s onim "običnim" ženama koje, bez obzira na to što nemaju oko sebe pomoćnike i plastične kirurge, izgledaju mladenački? Iako genetika u većini slučajeva igra ulogu, postoje trikovi koji će ti pomoći da izgledaš svježe i na trenutak zaustaviš godine. Sanja (42) iz Zagreba, inače majka dvoje djece, zasigurno je primjer žene koja bez obzira na godine i trudnoće izgleda sjajno. Evo kako izgleda njezina svakodnevna rutina.

1. 'Ono si što jedeš' uistinu vrijedi

Koliko se god opirali, proces starenja ne možemo zaustaviti, no itekako ga možemo ubrzati. Prekomjerno izlaganje suncu, agresivni kozmetički preparati i nedovoljan unos vode uvelike utječu na naš izgled. Iako tragove starenja pokušavamo prikriti raznim kremama, blistava koža također je rezultat onoga što jedemo i na koji način brinemo o sebi.

Tako Sanja dan počinje žitaricama, a za ručak priprema salatu s proteinima i maslinovim ili bučinim uljem. U danu nastoji ubaciti međuobroke s voćem ili orašastim plodovima, a za večeru popije čašu jogurta i pojede krišku kruha. No kako kaže, ne moraš si u potpunosti uskratiti zadovoljstvo slatkog ili brze hrane.  

Što se tiče prehrane, bitno mi je da moj organizam dobiva dovoljno ugljikohidrata, proteina, masti, a i vitamina jer su oni međusobno ključni za zdravo funkcioniranje organizma. Naravno da se u mojoj prehrani nađu ponekad i brza hrana i slatkiši (pizza, ćevapi, hamburger, kolači), ali je to više iznimka nego pravilo. Sve je dopušteno, ali je bitna umjerenost u svemu, objašnjava.

Zdrave obroke uvijek obogaćuje i dodacima prehrani, pa tako koristi magnezijev klorid u listićima jer se najbolje apsorbira u organizmu, a koji daje potrebne minerale te opušta mišiće nakon treninga. U njezinu se ormariću nalaze i kapsule glukozamina kako bi održavala zglobove i tetive.

2. Uvijek pronađi vrijeme za sebe

Briga o sebi vrlo je važna, a izdvajanje vremena kako bi uživala u vlastitom društvu pomaže ti pri čišćenju misli, ali i u tome da napuniš baterije. Previše obaveza i veća razdoblja stresne svakodnevice mogu prouzročiti tzv. burnout sindrom, koji je sve češći problem među populacijom. ''Burnout'' je stanje kroničnog stresa koji može dovesti do fizičke i emocionalne iscrpljenosti, cinizma i otuđenosti, osjećaja neučinkovitosti i manjka postignuća. Kako bi spriječila ''izgaranje'', važno je na trenutak maknuti se od svega. Pripremi si kupku, pročitaj dobru knjigu, meditiraj ili uživaj u šalici toplog čaja. Zapamti da će se ono kako se osjećaš svakako odraziti i na tvoj izgled, a s ovim se složila i Sanja.

Žena treba dopustiti sebi da u ovo ludo kaotično vrijeme, u kojem je žena i majka i menadžerica, tj. multitasking žena, nađe vrijeme za sebe, odnosno za nešto što ju ispunjava u životu, kako bi se to unutarnje samozadovoljstvo reflektiralo prema van, ističe.

3. Ne oklijevaj i pokreni se tjelovježbom

Kao što već znaš, fizička aktivnost pomaže smanjiti rizik od raznih bolesti, no osim toga, vježbanje ''odgađa'' starenje kože. Naime, na njezinu kvalitetu uvelike može utjecati tzv. oksidativni stres, čiji je uzrok prekomjerno stvaranje slobodnih radikala kisika, pri čemu dolazi do gubitka ravnoteže i mogućnosti neke stanice da ih razgradi.

Redovita tjelovježba može povećati proizvodnju prirodnih antioksidanata u tvojem tijelu i potaknuti protok krvi, koji će zaštititi stanice. Kako kaže Sanja, tajna njezina izgleda leži upravo u aktivnoj svakodnevici.

U sportu sam od kada znam za sebe. Reklo bi se - ovisna o sportu. Mada fizičku aktivnost prakticiram tri puta tjedno, kako bi mi se tijelo ipak uspjelo odmoriti nakon treninga. Aktivna sam u grupnim workout treninzima te treniram pole dance. Predvečer volim kratko istegnuti tijelo laganim stretchingom ili jogom. Ljeti volim odbojku na pijesku, sup paddling i šetnju. Nakon treninga, proteini su neizbježni, što u prahu što u hrani, govori Sanja. I kozmetika je tu da pomogne, naravno ona prirodna, Sanja svakodnevno koristi hidrolat smilja koji njezinu kožu pomlađuje, vraća joj svježinu i regenerira ju.

4. Dobar san zlata vrijedi

Kad je riječ o spavanju, možemo slobodno reći da kvalitetan san zasigurno vrijedi zlata. Dok spavamo, naše se tijelo opušta i oporavlja, a osim toga, koža stvara novi kolagen, koji, između ostalog, čini tvoju kožu elastičnom, blistavom i mladenačkom. Loše i nedovoljno spavanje noću može prouzročiti njegov nedostatak, pa će posljedice poput bora, suhe kože i kože bez sjaja biti izraženije. Osim toga, nekvalitetan san može pogoršati upalna stanja kože, poput akni ili psorijaze, a tu je i pojava tamnih podočnjaka te vrećica ispod očiju.

Kako bi spriječila sva navedena stanja, svakako se preporučuje spavanje od sedam do devet sati. Pobrini se da zadnja stvar prije spavanja nikako ne bude gledanje u ekran mobitela. Kako govori dr. Dan Siegel, klinički profesor psihijatrije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Kaliforniji, svjetlo uređaja sprečava lučenje melatonina, hormona sna, zbog kojeg ćeš teže zaspati. Zbog toga ostavi mobitel, opusti se i mirno utoni u san.

5. Pomladi lice osmijehom

Osim što smanjuje anksioznost i stres te popravlja raspoloženje zbog ispuštanja serotonina, smijeh je izvrsna metoda ako svojem licu želiš vratiti svjež i mladenački izgled. Dok se smijemo, aktiviramo 17 mišića lica, pa tako povećavamo opskrbu krvi u obrazima, što rezultira sjajnijom kožom. Osim toga, kad se smiješ, ubrzava ti se rad srca za 10-20 posto, pa tako 10-15 minuta smijanja na dan troši do 40 kalorija.

Iako smo se kao djeca smijali u prosjeku 400 puta na dan, kad odrastemo, to radimo samo desetak puta. Bilo kako bilo, vjerujemo da je ovo najjednostavniji način na koji možeš na trenutak zaustaviti godine. A osim što ćeš se dobro osjećati i izgledati, oraspoložit ćeš i ljude oko sebe. Zato, stavi osmijeh na lice i na trenutak zaustavi godine.

Ako želiš biti gospodar svog zdravlja i ljepote, onda je Merkur health4me Premium program za tebe! Uz osnovno pokriće, manje ćeš čekati na zdravstvene usluge i liječenje kod odabranih liječnika u uglednim zdravstvenim ustanovama. 

Posjeti missZDRAVA.hr