Jogurt, vlakna i rak pluća: Koja je poveznica?
Nedavni rad objavljen u časopisu JAMA Oncology Trusted Source istraživao je odnos između prehrane i raka pluća. Tim istraživača posebno se fokusirao na dvije namirnice: prebiotike i probiotike.
Prebiotici su spojevi koji podržavaju rast bakterija u crijevima. Dijetalna vlakna - koja se pojavljuju u voću, povrću, žitaricama i orasima - glavni su prebiotik u našoj prehrani, dok probiotska hrana sadrži mikroorganizme. Jedna od najčešćih probiotičkih namirnica je jogurt.
Navedena analiza istražila je može li konzumiranje dijetalnih vlakana i jogurta dati niži rizik od raka pluća, a rezultati su pokazali da može.
Iako se čini iznenađujućim da se bakterije crijeva i zdravlje pluća mogu povezati, dokazi o toj povezanosti su sve veći, navodi Medical News Today.
Istraživanje je provedeno na 1,44 milijuna ljudi iz Sjedinjenih Država, Europe i Azije. Istraživači su prikupili podatke o prehrani svakog sudionika. Ti su podaci omogućili izračunavanje količine jogurta i vlakana koje su sudionici konzumirali.
Također su uzeli u obzir i druge čimbenike koji igraju ulogu u raku pluća, uključujući dob, etničku pripadnost, razinu obrazovanja, pretilost i pušački status.
Smanjenje rizika od raka pluća
Raspon trajanja praćenja bio je 8,6 godina, a za to vrijeme 18,882 sudionika razvilo je karcinom pluća. Zaključak koji su istraživači donijeli bio je da je "unos vlakana i jogurta povezan s manjim rizikom od raka pluća."
“Ljudi koji su konzumirali veće količine vlakana imali su 17 % manji rizik od razvoja karcinoma pluća od onih koji su jeli manje količine vlakana.” stoji u zaključku.
Nadalje, ljudi koji su konzumirali velike količine jogurta imali su 19 % manji rizik od razvoja karcinoma pluća od onih koji nisu konzumirali jogurt. Čak su i sudionici koji su konzumirali samo malu količinu jogurta imali 15 % niži rizik od razvoja karcinoma pluća od onih koji nisu konzumirali nijedan.
Autori su prepoznali povezanost jogurta, vlakana i karcinoma pluća i zaključili da “oni koji su konzumirali velike količine vlakana i jogurta imali su 33 % niži rizik od raka pluća od onih koji nisu konzumirali vlakana i nikad nisu jeli jogurt.”
Dvije najveće prednosti ove studije bile su velika količina podataka i činjenica da su istraživači uzeli u obzir niz faktora u svojoj analizi.
10 namirnica koje preveniraju rak pluća