Jesu li biljne cigarete rješenje za odvikavanje od duhana?

Pexels Biljne cigarete ne sadrže nikotin, ali sadrže druge opasne spojeve poput ugljikovog monoksida i katrana
Biljne cigarete koriste se već stoljećima, no na našem tržištu su novost. Iako proizvođači tvrde da su zdravije od duhanskih i pomažu u odvikavanju od duhanskih cigareta, stručnjaci upozoravaju na njihovu štetnost.
Vidi originalni članak

Prestanak pušenja je izazovan proces. Mnogi se ovisnosti od cigareta pokušavaju riješiti tako što ih zamijene drugom navikom. Nekada je to hrana što može dovesti do gomilanja kilograma, a nekada su to drugi oblici cigareta poput e-cigareta. Još jedna zamjena za klasične cigarete su biljne cigarete koje ne sadrže duhan, popularne u svijetu, a u zadnje vrijeme sve više i na našim prostorima. U nastavku pročitajte što su biljne cigarete te jesu li zdravije od duhanskih, a pomažu li uistinu u prestanku pušenja objašnjava Irena Rojnić Palavra, dr. med. specijalistica psihijatrije, subspecijalistica alkoholizma i drugih ovisnosti, univ. mag. admin. sanit. iz Klinike za psihijatriju Sveti Ivan Zagreb.

Što su biljne cigarete?

Biljne cigarete sastoje se od mješavine biljaka koje se često koriste za pripremu čajeva i u drugim ljekovitim tinkturama ili balzamima. Upravo zato se na našem tržištu, radi zakonske regulative, često prodaju deklarirane kao čaj koji se zatim mota u papir za cigarete, no mogu se pronaći i u obliku gotovih cigareta. Everyday Health navodi kako su najčešći sastojci biljnih mješavina za cigarete pasiflora, kukuruzna svila, ružine latice, list lotosa, slatki korijen odnosno sladić, jasmin, ginseng i djetelina, a često se dodaju i lavanda, matičnjak, menta, timijan i malina. Iako proizvođači biljnih cigareta navode da pušenje ovog ljekovitog bilja ima pozitivan učinak na zdravlje, ne postoje istraživanja koja bi te tvrdnje potvrdila. 

U pravilu biljne cigarete ne sadrže duhan, no u nekim dijelovima svijeta mogu se miješati s listovima duhana. Takve mješavine ljekovitog bilja s duhanom najpopularnije su u azijskim zemljama, a Američko društvo za rak (ACS) navodi da imaju manje duhana, ali značajno više nikotina. Ako biljne cigarete koje ne sadrže duhan nemaju nikotina, jesu li zdravije za pušenje?

Pušenje biljnih cigareta jednako je opasno za zdravlje

Proizvođači biljnih cigareta na svojim stranicama navode kako pušenje ljekovitih biljaka pruža benefite za zdravlje te da se bioaktivni spojevi svake od tih biljaka oslobađaju u tijelo prilikom udaha dima. Tako možemo vidjeti navode da nas cigarete koje sadrže lavandu opuštaju ili cigarete s pasiflorom pomažu da zaspimo. Pregledni rad iz 2022. pojašnjava kako biljke koje se nalaze u takvim cigaretama imaju bioaktivne tvari, no da nije dokazano da se one uistinu apsorbiraju u tijelo te da nije utvrđeno ni što se točno takvim spojevima događa jednom kada se zagriju na visoku temperaturu, posebno u interakciji s drugim spojevima. Većina kompleksnih spojeva poput onih u ljekovitom bilju nije stabilna na visokoj temperaturi te se mogu lako razgraditi ili pretvoriti u drugi spoj koji je potencijalno štetan.

Ono što je potvrđeno brojnim istraživanjima je štetnost dima koji nastaje izgaranjem ovih biljaka. Znanstvenici su u jednom istraživanju analizirali sastav dima biljnih cigareta te su otkrili da iako ne sadrži nikotin, ima znatno višu koncentraciju ugljikovog monoksida i druge štetne spojeve poput aromatskih amina i aromatskih ugljikovodika. Također navode da kondenzat dima ima veći potencijal izazvati mutacije DNA nego kondenzat duhanskog dima zbog svih tvari koje nastaju izgaranjem biljaka. Uz sve ove spojeve, izgaranjem biljaka također nastaje katran, kao i kod duhanskih cigareta. 

Mogu li biljne cigarete pomoći kod prestanka pušenja duhana?

Još jedan od čestih navoda na pakiranjima biljnih cigareta je da olakšavaju prestanak pušenja duhana. Unatoč tvrdnjama proizvođača, ne postoje istraživanja koja to podupiru, a s time se ne slažu ni stručnjaci. "U adiktološkom smislu, [biljne cigarete] ne „rješavaju“ pitanje ovisnosti jer osoba zamijeni sredstvo ovisnosti, no dubinski ne promijeni ništa. Zato možemo reći da u kontekstu prestanka pušenja postoji niz boljih opcija od gore spomenute", rekla nam je dr. Rojnić Palavra.

Još jedan problem koji se navodi u već spomenutom preglednom radu je što osobe mogu pušiti veće količine biljnih cigareta nego duhana jer smatraju da su sigurnije zbog toga što ne sadrže nikotin, a to može dovesti do još većeg trovanja organizma. Unatoč tome, biljne cigarete koje ne sadrže duhan ne izazivaju ovisnost na način kako to čine duhanske. "S obzirom da ne sadrže duhan, a time ni nikotin, ovi proizvodi nemaju klasični potencijal za razvoj ovisnosti, no sadrže niz drugih štetnih sastojaka (katran, ugljični monoksid…) štetnih za zdravlje ljudi", objašnjava dr. Rojnić Palavra i dodaje kako do sada u svojoj klinici nisu imali iskustva u liječenju osoba koje koriste ovaj tip proizvoda. 

Ako pokušavate prestati puštiti duhanske cigarete najbolje bi bilo da se obratite za pomoć stručnjaku koji će vas usmjeriti na najbolji oblik odvikavanja za vas. Ne postoji univerzalno rješenje kako prestati pušiti, no svakako rješenje nije zamijeniti lošu naviku jednako štetnom. 
 

31. svibnja svjetski dan nepušenja Psihološka ovisnost o pušenju: Zašto je teža od fizičke i kako je prevladati?

Posjeti missZDRAVA.hr