Jedan siguran znak da unosiš previše šećera u tijelo!
Prosječni Amerikanac dnevno konzumira gotovo 17 žličica šećera, naveli su istraživačima s Kalifornijskog sveučilišta u San Franciscu. Svaki četvrti Amerikanac daleko premašuje preporučeni dnevni unos šećera pa umjesto do 50 grama on konzumira nevjerojatnih 105 grama dodatnog šećera dnevno, kaže Sue Heikkinen, registrirana dijetetičarka za MyNetDiary.
Većina tog šećera dolazi iz pića. "Pića zaslađena šećerom, poput gaziranih sokova, energetskih napitaka i zaslađenih čajeva vodeći su izvor dodanog šećera - pružajući 47 % dodanog šećera u američkoj prehrani", kaže Heikkinen. Najgore od svega jest činjenica da će se posljedice prekomjernog unosa šećera vidjeti na tijelu kasnije, s godinama. On može dovesti do različitih zdravstvenih problema poput debljanja, raznih upala i dijabetesa. Dakle, bitno je pripaziti na stanje tijela trenutno, kako bismo kasnije bili što zdraviji.
Siguran znak prekomjernog unosa šećera jest nagli pad energije
Jedan od najozbiljnijih znakova opasnosti koji ti govore da jedeš previše šećera jest činjenica da se zbog njega stalno osjećaš umorno i tjeskobno.
Tri recepta za sladoled bez šećera i jaja
Iako je on glavni izvor energije, “jedenje slatke hrane kasnije može rezultirati naglim padom energije", kaže Heikkinen i dodaje da to može stvoriti začarani krug ponovnog okretanja šećeru za brzu energiju, a zatim osjećaj umora i naglog pada energije kasnije.
Nadalje, ovaj osjećaj naglog pada energije neće te samo iscrpiti u određeno doba dana, nego će ti i poremetiti san.
Sada kada to znaš, važno je napomenuti kako on nije otrovan te ga ne treba u potpunosti izbaciti, a pogotovo ne kratkim postupkom izbacivanja sve slatke hrane. Heikkinen smatra da će potpuno uklanjanje šećera čovjeka potaknuti da još više žudi za njim i za slatkišima, što otežava kontrolu nad samim sobom kad se napokon nešto slatko i pronađe na jelovniku. Umjerenost je ovdje ključna.
Jedan od savjeta jest i da upariš hranu s dodanim šećerom s proteinima, mastima i vlaknima kako bi usporila probavu i produžila osjećaj sitosti. Dobar primjer je spajanje porcije zaslađene granole s običnim grčkim jogurtom i bobičastim voćem.