Iznenadili biste se koliko vam samo jedno alkoholno piće dnevno može skratiti život

Freepik
Ispostavilo se da konzumacija samo jednog alkoholnog pića dnevno - bilo da se radi o pola litre piva, čaši vina ili čašici vašeg omiljenog žestokog pića - može skratiti vaš životni vijek za otprilike dva i pol mjeseca, jedan stručnjak tvrdi
Vidi originalni članak

Dr. Tim Stockwell, iz kanadskog Instituta za istraživanje upotrebe supstanci, rekao je za Daily Mail da bi oni koji piju znatno više alkohola od toga - oko 35 pića tjedno - mogli skratiti svoj životni vijek za nevjerojatne dvije godine.

To je grubo upozorenje za one koji bi se željeli opustiti uz čašu pinota nakon dugog dana ili podružiti s prijateljima ili kolegama uz čašicu omiljenog pića, piše New York Post.

Alkohol je naša omiljena rekreativna droga. Koristimo ga za zadovoljstvo i opuštanje i posljednje što želimo čuti je da uzrokuje bilo kakvu štetu”, rekao je. “Možemo se tješiti teorijama da je pijenje alkohola dobro za naše zdravlje, ali nažalost, takve teorije, temelje se na lošim dokazima”.

Nažalost, prema doktoru, nijedna količina alkohola nije sigurna za konzumaciju – a njegove tvrdnje podupire znanost. Nedavno istraživanje pokazalo je da konzumacija alkohola može povećati rizik od određenih zdravstvenih stanja, poput raka, bolesti srca, visokog krvnog tlaka, moždanog udara, bolesti jetara i drugih bolesti, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti.

promijene na koži, žute bjeloočnice Simptomi bolesti jetre: Rani znakovi koje je važno prepoznati

Prema CDC-u, više od 20 000 ljudi svake godine podlegne karcinomu povezanom s alkoholom u SAD-u, gdje se "umjereno" pijenje definira kao jedno piće dnevno za žene i dva pića dnevno za muškarce.

Prošle godine, Irska je postala prva zemlja koja je usvojila zakon koji zahtijeva da boce alkohola budu označene zdravstvenim upozorenjima, dok je Kanada revidirala svoje zdravstvene smjernice koje preporučuju da se ne konzumira više od dva pića tjedno.

kako smanjiti štetu Zašto se budite rano nakon što ste pili alkohol?

Stockwellovo istraživanje potvrdilo je vezu između konzumacije alkohola i smrtnosti od svih uzroka, što je u izravnoj suprotnosti sa široko rasprostranjenim uvjerenjem da samo malo pića može biti korisno za zdravlje.

Naprimjer, iako se dugo vjerovalo da je crno vino u umjerenim količinama dobro za vaše srce, to nije nužno istina, jer su neka istraživanja otkrila suprotne učinke.

"To što možete piti znak je da ste još uvijek zdravi, ali nije razlog dobrog zdravlja", rekao je Stockwell.

Također je objasnio kako postoje razna pogrešna tumačenja određenih studija koja prikazuju lažne rezultate i tvrde da je alkohol dobar za vas.

analiziramo Deblja li alkohol i koliko kalorija sadrže omiljena pića

Posjeti missZDRAVA.hr