Ekcem, akne, psorijaza: Poruke koje nam šalje koža i kako sunce na nju utječe

shutterstock
Konačno je došlo i to dugo očekivano ljeto. Svi smo željni sunce, mora i odmora. Ali moramo biti oprezni i spoznati neke činjenice koje će nas usmjeriti koliko nam je pametno izlagati se suncu.
Vidi originalni članak

Poznato je da je sunce izvor života za sva živa bića, te se od davnina zna koliki utjecaj sunca ima na ljudski organizam i zdravlje. Ali u zadnje vrijeme nas znanstvenici upozoravaju na povećani rizik od tumora kože uslijed izlaganja suncu. Globalno zatopljenje, pojava ozonskih rupa i pojačano sunčevo zračenje dovelo je do učestalije pojave malignih tumora kože poput melanoma te straha donekle utemeljenog od izlaganja Suncu. Ali ne smijemo zaboraviti na važnost pozitivnih učinaka sunčeve svjetlosti na ljudsko zdravlje.

Pozitivno djelovanje sunčevih zraka Umjereno izlaganje suncu pomaže u proizvodnji vitamina D koji se još i naziva vitamin sunčeve svjetlosti:

  • održava zdravlje kostiju i zuba
  • povoljno utječe na imunološki i živčani sustav
  • regulira lučenje inzulina i pomaže u prevenciji šećerne bolesti te utječe na ekspresiju gena koji sudjeluju u razvoju malignih bolesti
  • poboljšava san jer umjereno izlaganje suncu potiče proizvodnju melatonina (hormona sna).
  • smanjuje razinu kortizola (hormona stresa)
  • ublažava depresiju jer sunčeva svjetlost povećava količinu serotonina (hormona sreće).

Negativno djelovanje sunčevih zraka

Pretjerano izlaganje suncu uz neadekvatnu zaštitu može izazvati posljedice koje mogu biti kratkoročne i dugoročne. Kratkoročne posljedice su tamnjenje kože, sunčane opekotine i fotodermatoze, a dugoročne:

  • starenje kože
  • rak kože
  • oštećenje vida.

Bolovi bez jasnog uzroka Zašto te bole noge: Bol u koljenima, kukovima ili stopalima što ti poručuje?

Psihosomatski pristup problemima s kožom

Koža je organ koji nas dijeli od okoline i predstavlja vanjsku granicu našeg stvarnog bića. Kada je netko osjetljivog zdravlja obično kažemo da ima vrlo tanku kože, a za flegmatike i otporne se govori kako su debelokošci. Oznojena koža znak je nesigurnost i straha. Ako netko ima problema s kožom trebao bi se preispitati kakva mu je komunikacija s okolinom, dobiva li i daje li dovoljno pažnje.

Psihosomatski pristup problemima s kožom

  • Apsces na koži predstavlja unutarnji konflikt koji se nije mogao riješiti te je došlo do procesa na koži i do upale na fizičkoj razini. Konflikt ne treba izbjegavati već ga riješiti.
  • Akne su znak da se nešto u nama budi, postaje vidljivo, a mi to potiskujemo. Ujedno predstavljaju obranu od dodira s drugim bićem iako nesvjesno čeznemo za tim.
  • Ekcem nas upozorava da postoji nešto u našim osjećajima što nas ljuti i svrbi pa se zbog toga osjećamo ugroženi i povrijeđeni. Važno je biti svjestan što nas smeta te to integrirati u svoj život.
  • Psorijaza je poput oklopa kojim se štite vrlo osjetljive osobe, a iza toga se krije strah od emocionalne povrede. Tako da ništa ne može ulaziti ni izlaziti, tu je granica vrlo sigurna. Prisutna je čežnja za bliskošću, a istovremeno i strah od nje. Potrebno je otvoriti se životu i prevladati strah od povreda.

mali savjeti veliki rezultati Kako postići dobru liniju na brz i zdrav način?

Primjeri iz prakse

Jedan od velikih problema kod žena, a osobito dolazi do izražaja ljeti, je problem s kožom i celulitom. Uzroci mogu biti hormonalni poremećaj, nepravilna prehrana, stres ili loša cirkulacija.

Lana (22 g ), studentica iz Zagreba, imala je komplekse zbog svog bubuljičavog lica. Nikakvom šminkom nije mogla prikriti ranice koje su nastajale nakon istiskivanja bubuljica. To ju je izluđivalo i dovelo do velikih psihičkih kriza. Ginekološki je utvrđeno da ima policistične jajnike, što je i bio razlog problematične kože. Nakon samo pet bioenergetskih tretmana, Lana se počela osjećati vitalnije, sigurnije, a bubuljice na licu su vidno nestajale. Nakon mjesec dana dijagnosticirano je da je riješen problem policističnih jajnika. Povremeno dolazi na tretmane, ali samo zbog energetske ravnoteže.

FEROMONI PODIŽU IMUNITET Miomi, ciste i rana menopauza nastaju kao posljedice emocionalne povrede

Bioenergetskim tretmanima protiv celulita

Gospođa Daniela (47 g. ) imala je dugogodišnje hormonalne poremećaje koji su se očitovali u neredovitim menstrualnim ciklusima. Osim toga je imala probavne smetnje popraćene čestim glavoboljama. Međutim, sve bi to nekako prebrodila da se svakodnevno nije rastuživala gledajući svoje tijelo, a najviše bedra puna nakupina celulita. Zbog toga se osjećala nesigurnom i neprivlačnom.

Bila je ugodno iznenađena kada je krenula na bioenergetske tretmane i kad se njezino tijelo počelo „otapati". Probava se pokrenula, a glavobolje su svakim danom bile sve slabije. Imala je burne reakcije - pojačano mokrenje i znojenje. Zapravo, u tijelu se tada događa kompletno čišćenje, tako da mnogi izgube i po nekoliko kilograma. Gospođa Daniela je nakon toga promijenila način prehrane. Počela je izbjegavati ugljikohidrate, slatkiše i masnoće te je svakodnevno uzimala dosta voća i povrća na lešo. Postala je zadovoljnija sa sobom i krenula na pilates.

Sada kada smo malo osvijestili što je koža i prepoznali jesmo li tanke kože ili debelokošci, moramo biti sretni što smo svi pokriveni tim prekrasnim plaštem koji nas štiti od raznih životnih udara. Dajmo joj pažnju, poštovanje i nemojmo ju razarati i previše ugrožavati.

Posjeti missZDRAVA.hr