Dobre i loše namirnice za zdravlje gušterače

Guliver/Shutterstock Prehrana puna povrća, voća, cjelovitih žitarica, graha, leća, mlijeka s malo masti ili nemasnog mlijeka, tamno, lisnato povrće, crveno bobičasto voće, borovnice, batat, grožđe, mrkva, orasi i šipak dobri su za gušteraču
Gušterača je organ koji se nalazi u abdomenu i ima bitnu ulogu u pretvaranju hrane koju jedemo u gorivo za stanice tijela. Njezina egzokrina funkcija pomaže u probavi, dok endokrina funkcija regulira šećer u krvi.
Vidi originalni članak

Gušterača se nalazi iza želuca u gornjem lijevom dijelu trbuha. Okružena je drugim organima uključujući tanko crijevo, jetru i slezenu. Spužvasta je, dugačak oko 12,5 cm i oblikovana je poput ravne kruške ili ribe koja se vodoravno pruža preko trbuha. Okružena je s nekoliko velikih krvnih žila koje osiguravanju krv za gušteraču i druge trbušne organe. Čak 95 % gušterače sastoji se egzokrinog tkiva koje proizvodi enzime gušterače za probavu, prenosi Columbia Surgery.

Funkcije gušterače

Zdrava gušterača proizvodi ispravne kemikalije u odgovarajućim količinama za probavu hrane koju jedemo. Prema stranici Columbia Surgery postoje dvije funkcije gušterače:

  • Egzokrina funkcija. Egzokrine žlijezde koje gušterača zaslužne su za proizvodnju enzima koji su važni za probavu. Ovi enzimi uključuju tripsin i kimotripsin za probavu proteina; amilazu za probavu ugljikohidrata; i lipazu za razgradnju masti. Ulaskom hrane u želudac, oslobađaju se sokovi u glavnom kanalu gušterače koji se spaja sa žučnim kanalom kako bi razgradili i probavili masti, proteine i ugljikohidrate.
  • Endokrina funkcija. Ova funkcija služi za stvaranje i oslobađanje hormona direktno u krvotok. Dva glavna hormona gušterače su inzulin i glukagon. Inzulin snižava šećer u krvi, dok ga glukagon podiže. Održavanje odgovarajuće razine šećera u krvi ključno je za funkcioniranje ključnih organa uključujući mozak, jetru i bubrege. 

gušterača Gušterača: Dvostruka uloga žlijezde koju ne treba "provocirati"

Dijabetes je jedna od najbrže rastućih bolesti

Najčešće bolesti gušterače prema Healthline.com su pankreatitis, egzokrina insuficijencija gušterače, cistična fibroza, rak gušterače i dijabetes. Prema podacima Međunarodne dijabetološke federacije iz 2019. godine, dijabetes je jedna od najbrže rastućih bolesti u svijetu. Procijenili su da 463 milijuna ljudi ima dijabetes i da će taj broj doseći 578 milijuna do 2030. godine, odnosno 700 milijuna do 2045. godine. Dvije trećine osoba s dijabetesom živi u urbanim područjima, a troje od četiri je radno sposobno. Procjenjuje se da će više od četiri milijuna ljudi u dobi od 20 do 79 godina umrijeti od uzroka povezanih s dijabetesom. U 2019. više od milijun djece i adolescenata do 19 godina ima dijabetes tipa 1. Procjenjuje se da 136 milijuna ljudi starijih od 65 godina ima dijabetes. Hrvatska je prošle 2020. godine imala 310 tisuća registriranih dijabetičara.  

radikalne mjere su loš izbor Trener Hrenar savjetuje kako prevenirati dijabetes

Održavanje zdrave gušterače

Uravnotežena prehrana i izbjegavanje pušenja i kroničnog korištenja alkohola mogu održati zdravlje gušterače. Nacionalna zaklada za gušteraču preporučuje konzumaciju do 20 grama masti na da, izbjegavanje alkohola i puno vode za hidrataciju. Prehrana s povremenim postom može potaknuti regeneraciju gušterače, što bi moglo pomoći osobama s dijabetesom, prema rezultatima studije na životinjama objavljenoj  2017 godine. 

Post uključuje konzumiranje mnogo manje kalorija nego inače tijekom nekoliko dana. Nacionalna zaklada za gušteraču predlaže sličnu strategiju za ljude koji doživljavaju bol u gušterači. Predlažu tekuću dijetu 1 do 2 dana, koja uključuje sok od grožđa, juhu, želatinu, jabuku i brusnicu. Post ne može osigurati sve potrebne hranjive tvari za organizam. Nakon posta potrebno je osigurati hranu koja može nadoknaditi izgubljene hranjive tvari.

Ukoliko je gušterača upaljena, tijelo ne može proizvesti dovoljno probavnih enzima koji pomažu apsorbirati hranjive tvari. Dr. Prabhleen Chahal, koja je ujedno i specijalistica za gušteraču u Cleveland klinici, smatra da upravo zbog toga ljudi s vremenom mogu postati pothranjeni i početi gubiti na težini. Zbog toga je važno imati prehranu koja je pogodna za gušteraču, a sastoji se od bjelančevina iz nemasnog mesa, niskog udjela masti životinjsko porijekla i niskog udjela jednostavnih šećera. 

Dobre namirnice za gušteraču

Prehrana puna povrća, voća, cjelovitih žitarica, graha, leća, mlijeka s malo masti ili nemasnog mlijeka poput bademovog ili lanenog mlijeka dobra je za zdravlje gušterače. Također su zdrave i namirnice bogate antioksidansima kao što su tamno, lisnato povrće, crveno bobičasto voće, borovnice, batat, grožđe, mrkva, orasi i šipak. Doktorica Prabhleen Chahal preporučuje i umjereno konzumiranje avokada, maslinovog ulja, masne ribe, orašastih plodova i sjemenki. Mediteranska prehrana je dobra opcija za oporavak od blagog akutnog pankreatitisa, a zdrave recepte možeš pronaći u kuharici Nacionalne zaklade za gušteraču. 

Fokusiranje na ove namirnice ograničava unos kolesterola i povećava unos vlakana. To smanjuje rizik od razvoja žučnih kamenaca ili visokih triglicerida, koji su među vodećim uzrocima akutnog pankreatitisa. Antioksidansi se bore protiv slobodnih radikala u tijelu, pomažući u smanjenju upale. Dodavanje triglicerida srednjeg lanca (MCT), odnosno masti koje se često dobivaju iz kokosovog ulja ili ulja palminih koštica, također može pomoći u povećanju apsorpcije hranjivih tvari u uvjetima kroničnog pankreatitisa, kaže dr. Chahal. 

Dijabetes 5 čudotvornih, ali pristupačnih namirnica za dijabetičare

Loše namirnice za gušteraču

Kad god je moguće, kloni se pržene ili punomasne hrane, kao i hrane bogate šećerom. Važno je ograničiti unos crvenog mesa, iznutrica, pomfrita i čipsa od krumpira, punomasnih mliječnih proizvoda, kolača i slatkih pića. S obzirom da gušterača obrađuje većinu masti, ako više jedeš, ona će više i raditi. Hrana bogata mastima i jednostavnim šećerima također povećava razinu triglicerida. To povećava količinu masti u krvi i povećava rizik od akutnog pankreatitisa. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji prerađeno meso i crveno meso povećavaju rizik od raka gušterače

sve učestalija bolest Rak gušterače: Dva glavna uzroka nastanka i 6 simptoma

Posjeti missZDRAVA.hr