Bolovi u stopalima: Pet najčešćih tegoba koje pogađaju žene

Guliver/Shutterstock
Hodanje je jedan od najlakših, najefektivnijih i najpristupačnijih oblika vježbanja, sve dok nemaš problema s bolnim stopalima koji će svaki korak pretvoriti u agoniju. Prema Američkom ortopedskom udruženja za stopala i gležnjeve, čak 80% žena ima problema sa stopalima, a evo i kojih.
Vidi originalni članak

Žene su u većoj opasnosti

Stopalo ima kostiju skoro kao ruka i zapešće, što znači da je vrlo kompleksan dio ljudskog tijela, objašnjava Rick Olderman, fizioterapeut iz Denvera i autor knjige Fixing You: Foot & Ankle Pain

"Ipak, i dalje ne pridajemo previše pažnje našim stopalima dok se neki problem ne dogodi", nastavlja. 

Za žene je ovo posebno istinito jer imaju 9 puta veće šanse da razviju neki problem sa stopalom zbog toga što 9 od 10 žena nosi obuću koja je premalena pa će 7 od 10 žena imati čukljeve, zgrčene palčeve ili druge bolne deformacije

stopala trening Razlozi zbog kojih te bole stopala nakon treninga

stopala Kako spriječiti neugodno znojenje stopala ljeti?

Olderman kaže kako je prvi korak u pomoći kod kronične boli shvatiti da ju imaš. Zato ti s portala Prevention prenosimo 5 najčešćih problema sa stopalima koji pogađaju žene i načine kako si pomoći. 

Plantarni fascitis

Ako osjećaš bol u donjem dijelu petne kosti, radi se o plantarnom fascitisu koji nastaje usred prenaprezanja stopala. Istrošena obuća te nagle promjene u intenzitetu trčanja, kao i neravni teren, mogu dovesti do ove neugodne boli. Najčešće se javlja kod trkača koji treniraju na dužim rutama. Kod pojave ove boli trebala bi prekinuti trening i provjeriti s liječnikom o čemu se točno radi, jer odgađanje liječenja može dovesti do neugodne i snažne boli, čak i prilikom lakih fizičkih aktivnosti poput hodanja.

Kako bi spriječila pojavu fascitisa, svakodnevno radi vježbe istezanja stopala i masiraj stopala i listove kako bi ih opustila

Čukljevi i zgrčeni palčevi

Najčešći uzrok nastanka ovakvih deformacija je dugotrajno nošenje neprikladne, najčešće tijesne obuće, koja pritišće prste i stavlja ih u nepravilan i neprirodan položaj. Istraživanja AOFS pokazala su da 88 posto žena u SAD-a nosi neprikladnu obuću, a kod njih 55 posto razvije se deformitet nožnog palca (halux valgus).

Dr.sc. Hrvoje Klobučar, specijalist ortoped iz Poliklinike Akromion kaže kako se uzroci mogu podijeliti na vanjske i unutarnje čimbenike. "S obzirom na to da se na glavicu prve metatarzalne kosti ne hvataju mišići koji bi je primarno stabilizirali, ona je osobito podložna utjecaju deformirajućih sila izvana (npr. uske obuće). Kad se počne razvijati deformacija tada mišići i tetive iz okolice stopala postaju deformirajuće sile i dovode do razvoja tipične halux valgus deformacije. Utjecaj zatvorene obuće je značajan u nastanku halux valgusa".

Dodaje da bi pacijenti sa sklonošću razvoju ove deformacije trebali bi provoditi redovite vježbe za jačanje mišića stopala, često hodati bosi, koristiti otvorenu obuću, koristiti noćne ortoze za zadržavanje palca u optimalnom položaju, kao i provoditi specijalne vježbe za korekciju deformacije.

Mnogi potežu i pitanje operacije, koja, kaže Klobučar, nije jedino rješenje: "Kod pacijenata s neuromuskularnim bolestima, hiperelasticitetom i ligamentarnom nestabilnošću – velika je mogućnost ponovnog javljanja deformacije. Indikacija za operaciju je bolna deformacija koja otežava stajanje i hod te nošenje obuće."

Žuljevi

Sigurno si bar jednom u životu iskusila žuljeve, posebice od novog para obuće. Oni su obično znak da obuća na nekom mjestu previše steže stopalo. Dobar par obuće čvrsto drži stopalo i podupire ga, ali pritom mu i dalje omogućuje normalno gibanje. Zato biraj modele koji širinom odgovaraju obliku tvog stopala, prate njegovu liniju i ne steži vezice više no što je potrebno.

Pomoći će ako namačeš stopala u toploj vodi i nakon toga ih namažeš hidratizirajućim losionom koji je pun glikolne kiseline, mliječne kiseline ili uree. To će omekšati kožu i smanjiti žuljeve. 

Tendinoza Ahilove tetive 

Ahilova tetiva, koja spaja kost u peti i stražnji dio tvoje noge može se iziritirati i upaliti ako se previše koristi, kaže Suzanne C. Fuchs, holistička pedijatrica i fitness stručnjak iz New Yorka. To rezultira tendinozom, pod čijim su rizikom najviše osobe koje trče i žene koje često hodaju u potpeticama.

Što prije kreneš liječiti ovaj problem, to bolje. Fuschs kaže kako treba izbjegavati bilo kakve pretjerane aktivnosti oko mjesec dana, hladiti oblozima, i obratiti se liječniku ako je bol prejaka kako bi prepisao antiupalne lijekove. 

Mortonov neurom

Ovo stanje uzrokuje bol u jastučiću stopala koja se kreće prema trećem i četvrtom nožnom prstu, objašnjava dr. Fuchs. "Osjećaj je kao da stojiš na kamenčiću koji ti je zapeo u cipeli", opisuje. 

I ovo stanje mogu prouzrokovati cipele na petu, kao i bavljenje tenisom, trčanjem ili samim hodanjem

Ponavljajuće udaranje o tvrdu i ravnu površinu može dodatno oštetiti živce koji vode do prstiju. Ljudi koji već imaju neki problem sa stopalima, poput čukljeva, spuštenog stopala i zgrčenog palca imaju i veću šansu da razviju Mortonov neurom. 

U ovom slučaju potrebno je odmah posjetiti liječnika, koji će nakon snimanja stopala utvrditi daljnje pretrage i/ili načine liječenja. 

...pušači završavaju svoju priču puno ranije nego bi trebali. Saznaj kako se riješiti navike i neka ovo bude prvi dan tvog boljeg života...

Posjeti missZDRAVA.hr