Amy Schumer zbog endometrioze morala na hitnu operaciju

shutterstock Amy Schumer je u borbi s endometriozom izgubila maternicu i slijepo crijevo
Endometrioza je bolest koja zahvaća 10 do 15 posto žena, a praćena je jakim bolovima i rizikom od daljnjih komplikacija. Komičarka Amy Schumer priznala je kako je zbog komplikacija morala odstraniti maternicu i slijepo crijevo te da se odmah nakon operacije osjećala bolje.
Vidi originalni članak

Komičarka i glumica Amy Schumer kroz godine je sa svojim obožavateljima otvoreno dijelila probleme oko plodnosti i zdravlja, a sada je priznala kako je hitno morala odstraniti maternicu i slijepo crijevo. Amy je na svom Instagram profilu objavila fotografiju i video snimljen nakon operacije u kojem objašnjava kako je endometrioza od koje boluje zahvatila slijepo crijevo i da je zajedno s maternicom moralo biti odstranjeno. 

"Maternica je vani. Liječnik je pronašao 30 točaka endometrioze koje je uklonio. Osim maternice uklonio mi je i slijepo crijevo jer ga je endometrioza napala. Bilo je jako puno krvi u mojoj maternici i još uvijek me boli, ali se već osjećam bolje", dodala je Amy. Komičarka je samo jedna od stotina milijuna žena diljem svijeta koje pate od ove bolesti

Endometrioza narušava kvalitetu života

Endometrioza je kronična bolest kod koje se tkivo koje oblaže maternicu (endometrija) stvara na ostalim mjestima u tijelu, ne samo u maternici, prenosi Mayo Clinic. Najčešće se javlja u području jajnika, jajovoda, mokraćnog mjehura, tankog i debelog crijeva, rektuma te rodnice. U rijetkim slučajevima napada i ostala mjesta u tijelu, kao što su pluća. 

Problem je što je takvo tkivo osjetljivo na spolne hormone pa prolazi kroz isti ciklus kao i sama maternica, što znači da se tkivo zadeblja i naposljetku ljušti. To znači i da za vrijeme menstruacije žena ne krvari samo iz maternice, nego i ostalih točaka u tijelu u kojima se takvo tkivo nalazi. Krv koja se nakuplja kao posljedica izaziva iritacije na okolnom tkivu i organima što dovodi do pojave snažne boli. 

Uzrok je nepoznat, a pogađa do 15 % žena reproduktivne dobi

Pravi uzrok endometrioze i dalje nije poznat, ali postoji nekoliko nagađanja. Jedna od teorija je da menstrualna krv koja ne otiče pravilno kroz rodnicu ide nazad u jajovode gdje se širi u ostatak trbušne šupljine. Tako nazvana retrogradna menstruacija uzrokuje zadržavanje stanica koje oblažu maternicu koje zatim prolaze isti ciklus kao i sama maternica. Druge teorije zagovaraju da se određene stanice mogu pretvoriti u stanice endometrija, ali i da se šire nakon carskog reza
 

ginekologinja savjetuje 5 savjeta za ugodniji seks za žene s endometriozom
 

Ono što je poznato je da genetika igra veliku ulogu u povećanju šanse oboljenja, a ostali poznati rizici su: 

  • rani početak menstruacije u djetinjstvu
  • kasniji ulazak u menopauzu
  • kratki menstrualni ciklus (manje od 27 dana)
  • duge i bolne menstruacije (duže od sedam dana)
  • visoka razina estrogena u krvi
  • nizak indeks tjelesne mase 
  • poremećaj reproduktivnog sustava. 

Procjenjuje se da oko 10 do 15 posto žena na svijetu boluje od endometrioze, ali da velik broj njih toga nije niti svjestan. 

Primarni simptom je bol u području zdjelice

Često bol uzrokovanu endometriozom žene zamijene za bolnu menstruaciju i tako zanemare prvi i glavni simptom ove bolesti. Bol se često javlja i za vrijeme spolnog odnosa, tijekom pražnjenja crijeva ili za vrijeme mokrenja. Može se javiti i krvarenje u periodu ciklusa kada ga ne očekuješ, a često je i uzrok neplodnosti

Upravo zato liječnici često zamijene endometriozu sa sindromom iritabilnog crijeva, cistama na jajnicima ili drugim upalnim stanjima u tijelu. Stručnjaci za Healthline savjetuju da se s pojavom prvih simptoma obratiš liječniku. Ovo je bolest koja se ne može izliječiti, ali postoje načini kako ublažiti simptome te živjeti dug i sretan život s dijagnozom. 
 

menstruacija stražnjica Zašto osjećaš bolove i neugodu u stražnjici tijekom menstruacije?

Posjeti missZDRAVA.hr