5 čudotvornih, ali pristupačnih namirnica za dijabetičare
Kako bi držali bolest pod kontrolom neke je namirnice bolje izbjegavati, dok drugima treba davati prednost. Izdvojili smo pet namirnica čije su zdravstvene dobrobiti potvrđene u brojnim istraživanjima i koje trebaš uvrstiti u svoj jelovnik ako boluješ od dijabetesa.
1. Lisnato zeleno povrće
Lisnato zeleno povrće izuzetno je hranjivo i niskokalorično. Također ima vrlo malo probavljivih ugljikohidrata ili ugljikohidrata koje tijelo apsorbira, tako da neće značajno utjecati na razinu šećera u krvi. Špinat, kelj i ostalo lisnato povrće dobar su izvor mnogih vitamina i minerala, uključujući vitamin C.
Istraživanja pokazuju da ljudi s dijabetesom imaju niže razine vitamina C od ljudi bez dijabetesa i stoga mogu imati veće potrebe za vitaminom C. Vitamin C djeluje kao snažan antioksidans i također ima protuupalna svojstva.
Povećani unos hrane bogate vitaminom C može pomoći osobama s dijabetesom da povećaju razinu vitamina C u krvi, istovremeno smanjujući upalu i stanična oštećenja. Uz to, lisnato zelje dobar je izvor antioksidansa luteina i zeaksantina. Ovi antioksidanti štite tvoje oči od makularne degeneracije i katarakte, što su česte komplikacije dijabetesa. Lisnato zeleno povrće bogato je hranjivim sastojcima poput vitamina C, kao i antioksidansima koji štite tvoje srce i zdravlje očiju.
2. Avokado
Avokado sadrži manje od jednog grama šećera, malo ugljikohidrata, visok udio vlakana i zdravih masti, tako da ne moraš brinuti hoće li ti povisiti razinu šećera u krvi.
Konzumacija avokada također je povezana s poboljšanom ukupnom kvalitetom prehrane i znatno nižom tjelesnom težinom i indeksom tjelesne mase (BMI). To ga čini idealnim zalogajem za osobe s dijabetesom, pogotovo jer pretilost povećava tvoj rizik za razvoj dijabetesa. Istraživanje na miševima iz 2019. otkrilo je da avokatin B (AvoB), molekula masti koja se nalazi samo u avokadu, inhibira nepotpunu oksidaciju u mišićima i gušterači, što smanjuje rezistenciju na inzulin. Stoga, avokado možda ima i ulogu u prevenciji razvoja dijabetesa.
3. Grah
Grah je jeftin, hranjiv i zaista zdravi izbor, posebice za osobe s dijabetesom. Grah je vrsta mahunarki bogata vitaminima B skupine, korisnim mineralima (kalcij, kalij i magnezij) i vlaknima. Također ima vrlo nizak glikemijski indeks, što je važno za kontrolu dijabetesa. Grah također može pomoći u prevenciji dijabetesa.
U studiji u kojoj je sudjelovalo više od 3000 sudionika s visokim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, oni koji su konzumirali više mahunarki imali su 35 posto manji rizik za razvoj dijabetesa tipa 2.
4. Orašasti plodovi
Orašasti plodovi su ukusni i hranjivi. Sve vrste orašastih plodova sadrže vlakna i sadrže malo ugljikohidrata. Evo količina probavljivih ugljikohidrata, po obroku orašastih plodova od 28 grama, prema američkom Ministarstvu poljoprivrede: bademi: 2,6 grama, brazilski orašasti plodovi: 1,4 grama, indijski orah: 7,7 grama, lješnjaci: 2 grama, pistacije: 5 grama, orasi: 2 grama.
Istraživanja su pokazala da redovita konzumacija orašastih plodova može smanjiti upalu te također šećer u krvi i razinu LDL (lošeg) kolesterola. Orašasti plodovi također mogu pomoći osobama s dijabetesom da poboljšaju zdravlje svog srca. Studija iz 2019. u kojoj je sudjelovalo više od 16 000 sudionika s dijabetesom tipa 2 otkrila je da jedenje orašastih plodova - poput oraha, badema, lješnjaka i pistacija - smanjilo rizik od srčanih bolesti i općenito smrti.
Istraživanja također pokazuju da orašasti plodovi mogu poboljšati razinu glukoze u krvi. Studija na ispitanicima s dijabetesom tipa 2 otkrila je da svakodnevna konzumacija ulja oraha poboljšava razinu glukoze u krvi. Ovo je otkriće važno, jer ljudi s dijabetesom tipa 2 često imaju povišenu razinu inzulina, što je povezano s pretilošću.
5. Brokula
Brokula je jedno od najhranjivijih povrća. Pola šalice kuhane brokule sadrži samo 27 kalorija i 3 grama probavljivih ugljikohidrata, zajedno s važnim hranjivim sastojcima poput vitamina C i magnezija. Brokula je niskokalorična hrana s niskim udjelom ugljikohidrata i visokom hranjivom vrijednošću. Sadrži zdrave biljne spojeve koji mogu pomoći u zaštiti od raznih bolesti.
Štoviše, studije na osobama s dijabetesom otkrile su da jedenje klica brokule može pomoći u snižavanju razine inzulina i zaštiti od staničnih oštećenja. Brokula također može pomoći u kontroli razine šećera u krvi.
Jedno je istraživanje pokazalo da je konzumiranje brokule dovelo do smanjenja glukoze u krvi za 10 posto kod osoba s dijabetesom. Uz to, brokula je još jedan dobar izvor luteina i zeaksantina. Ovi važni antioksidanti mogu pomoći i u prevenciji bolesti oka.
Izvor: www.medicalnewstoday.com