5 čudotvornih, ali pristupačnih namirnica za dijabetičare

shutterstock
Prehrana je ključna u borbi s dijabetesom! Osobe koje boluju od dijabetese ili se nalaze u rizičnoj skupini upoznate su s činjenicom da su neke namirnice bolje, a neke gore za njihovo zdravstveno stanje.
Vidi originalni članak

Kako bi držali bolest pod kontrolom neke je namirnice bolje izbjegavati, dok drugima treba davati prednost. Izdvojili smo pet namirnica čije su zdravstvene dobrobiti potvrđene u brojnim istraživanjima i koje trebaš uvrstiti u svoj jelovnik ako boluješ od dijabetesa.

1. Lisnato zeleno povrće

Lisnato zeleno povrće izuzetno je hranjivo i niskokalorično. Također ima vrlo malo probavljivih ugljikohidrata ili ugljikohidrata koje tijelo apsorbira, tako da neće značajno utjecati na razinu šećera u krvi. Špinat, kelj i ostalo lisnato povrće dobar su izvor mnogih vitamina i minerala, uključujući vitamin C.

Istraživanja pokazuju da ljudi s dijabetesom imaju niže razine vitamina C od ljudi bez dijabetesa i stoga mogu imati veće potrebe za vitaminom C. Vitamin C djeluje kao snažan antioksidans i također ima protuupalna svojstva.

Povećani unos hrane bogate vitaminom C može pomoći osobama s dijabetesom da povećaju razinu vitamina C u krvi, istovremeno smanjujući upalu i stanična oštećenja. Uz to, lisnato zelje dobar je izvor antioksidansa luteina i zeaksantina. Ovi antioksidanti štite tvoje oči od makularne degeneracije i katarakte, što su česte komplikacije dijabetesa. Lisnato zeleno povrće bogato je hranjivim sastojcima poput vitamina C, kao i antioksidansima koji štite tvoje srce i zdravlje očiju.

14. studeni svjetski dan dijabetesa Pomaže li povremeni post kod dijabetesa?

2. Avokado

Avokado sadrži manje od jednog grama šećera, malo ugljikohidrata, visok udio vlakana i zdravih masti, tako da ne moraš brinuti hoće li ti povisiti razinu šećera u krvi.

Konzumacija avokada također je povezana s poboljšanom ukupnom kvalitetom prehrane i znatno nižom tjelesnom težinom i indeksom tjelesne mase (BMI). To ga čini idealnim zalogajem za osobe s dijabetesom, pogotovo jer pretilost povećava tvoj rizik za razvoj dijabetesa. Istraživanje na miševima iz 2019. otkrilo je da avokatin B (AvoB), molekula masti koja se nalazi samo u avokadu, inhibira nepotpunu oksidaciju u mišićima i gušterači, što smanjuje rezistenciju na inzulin. Stoga, avokado možda ima i ulogu u prevenciji razvoja dijabetesa.

3. Grah

Grah je jeftin, hranjiv i zaista zdravi izbor, posebice za osobe s dijabetesom. Grah je vrsta mahunarki bogata vitaminima B skupine, korisnim mineralima (kalcij, kalij i magnezij) i vlaknima. Također ima vrlo nizak glikemijski indeks, što je važno za kontrolu dijabetesa. Grah također može pomoći u prevenciji dijabetesa.

U studiji u kojoj je sudjelovalo više od 3000 sudionika s visokim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, oni koji su konzumirali više mahunarki imali su 35 posto manji rizik za razvoj dijabetesa tipa 2. 

priča o promijeni životnih navika 'Uspjela sam pobijediti predijabetes, ovo su promjene koje sam uvela'

4. Orašasti plodovi

Orašasti plodovi su ukusni i hranjivi. Sve vrste orašastih plodova sadrže vlakna i sadrže malo ugljikohidrata. Evo količina probavljivih ugljikohidrata, po obroku orašastih plodova od 28 grama, prema američkom Ministarstvu poljoprivrede: bademi: 2,6 grama, brazilski orašasti plodovi: 1,4 grama, indijski orah: 7,7 grama, lješnjaci: 2 grama, pistacije: 5 grama, orasi: 2 grama.

Istraživanja su pokazala da redovita konzumacija orašastih plodova može smanjiti upalu te također šećer u krvi i razinu LDL (lošeg) kolesterola. Orašasti plodovi također mogu pomoći osobama s dijabetesom da poboljšaju zdravlje svog srca. Studija iz 2019. u kojoj je sudjelovalo više od 16 000 sudionika s dijabetesom tipa 2 otkrila je da jedenje orašastih plodova - poput oraha, badema, lješnjaka i pistacija - smanjilo rizik od srčanih bolesti i općenito smrti.

Istraživanja također pokazuju da orašasti plodovi mogu poboljšati razinu glukoze u krvi. Studija na ispitanicima s dijabetesom tipa 2 otkrila je da svakodnevna konzumacija ulja oraha poboljšava razinu glukoze u krvi. Ovo je otkriće važno, jer ljudi s dijabetesom tipa 2 često imaju povišenu razinu inzulina, što je povezano s pretilošću. 

5. Brokula

Brokula je jedno od najhranjivijih povrća. Pola šalice kuhane brokule sadrži samo 27 kalorija i 3 grama probavljivih ugljikohidrata, zajedno s važnim hranjivim sastojcima poput vitamina C i magnezija.  Brokula je niskokalorična hrana s niskim udjelom ugljikohidrata i visokom hranjivom vrijednošću. Sadrži zdrave biljne spojeve koji mogu pomoći u zaštiti od raznih bolesti.

Štoviše, studije na osobama s dijabetesom otkrile su da jedenje klica brokule može pomoći u snižavanju razine inzulina i zaštiti od staničnih oštećenja. Brokula također može pomoći u kontroli razine šećera u krvi.

Jedno je istraživanje pokazalo da je konzumiranje brokule dovelo do smanjenja glukoze u krvi za 10 posto kod osoba s dijabetesom. Uz to, brokula je još jedan dobar izvor luteina i zeaksantina. Ovi važni antioksidanti mogu pomoći i u prevenciji bolesti oka.

Izvor:  www.medicalnewstoday.com

u Hrvatskoj godišnje umre 9.000 osoba s ovom dijagnozom Od zatajenja srca svaki sat umre jedna osoba: Kako prepoznati rane simptome?

Posjeti missZDRAVA.hr