4 prednosti korištenja sapuna od kurkume za kožu

Unsplash+
Ljudi su se odavno oslanjali na ljekovita svojstva biljke kurkume u liječenju širokog spektra zdravstvenih stanja kao što su naprimjer bolesti srca i artritis, da spomenemo samo neke.
Vidi originalni članak

U mnogim azijskim kulturama kurkuma je također glavni lijek za upalne kožne probleme, a sve se svodi na jednu od njezinih primarnih komponenti: kurkumin.

"Kurkumin je jedan od antioksidansa u kurkumi i odgovoran je za zlatnu boju koju povezujemo s kurkumom. Smatra se da je učinkovit za posvjetljivanje kože jer pomaže smanjiti diskoloracije povezane s aknama i oštećenjima od sunca", objašnjava dermatolog dr. Brendan Camp iz MDCS Dermatology tijekom ekskluzivnog intervjua za Glam.

Međutim, ogromne prednosti antioksidansa za njegu kože ne vežu se samo uz posvjetljivanje kože. "Protuupalna svojstva kurkume mogu također pomoći u smirivanju kože zahvaćene upalnim stanjima kože. To uključuje akne, rozaceu, ekcem i psorijazu. Kombinirana antioksidativna i protuupalna svojstva ovog zlatno-narančastog sastojka uključuju razne dobrobiti poput onih vezanih uz starenje kože te protiv akni", prema dr. Campu.

kurkuma Maska za lice od kurkume i meda osvježit će izgled kože

Kurkuma smanjuje znakove starenja

Jedna od ključnih prednosti korištenja sapuna od kurkume je sposobnost smanjenja vidljivih znakova starenja kože. "Antioksidansi neutraliziraju slobodne radikale kisika, koji su nestabilne molekule kisika", kaže dermatolog dr. Brendan Camp. "Slobodni radikali mogu oštetiti stanične strukture poput DNK, lipida i proteina, što dovodi do bora i tamnih mrlja", dodao je. Do izloženosti tim slobodnim radikalima može doći zbog zagađivača iz okoliša, poput loše kvalitete zraka i dima cigareta, što se pokazalo izazovnim za izbjegavanje ako živite u gradu. 

Ipak, ultraljubičasto (UV) zračenje od sunčevih zraka ili solarija također su izvori slobodnih radikala, tako da stanovnici gradova nisu jedini koji su u opasnosti od nakupljanja slobodnih radikala. Kako biste se zaštitili od ranog starenja, možete se osloniti se na proizvode za zaštitu od sunca i antioksidanse kao što je kurkuma. Sapun od kurkume možete lako uključiti u svoju dnevnu rutinu uljepšavanja kako biste usporili razvoj bora uzrokovanih slobodnim radikalima.

Kliničke studije su dokazale protuupalno djelovanje kurkume Kurkuma: 7 razloga kako može pomoći tvome zdravlju

Kurkuma također pomaže koži sklonoj pucanju

Ne samo da je kurkuma korisna za smanjenje pojava ožiljaka od akni i bilo koje posljedične postupalne hiperpigmentacije, već također može spriječiti nastanak akni. Da, kurkumin prisutan u kurkumi pomaže u borbi protiv akni i jedan je od razloga zašto je ovaj čudotvorni sastojak toliko hvaljen u svijetu prirodne kozmetike. "Antibakterijska svojstva kurkume čine je potencijalno korisnim tretmanom za one s kožom sklonom aknama", rekao je dr. Camp.

Iako su DIY maske za lice prikladna metoda za sprječavanje akni na licu, dr. Camp objašnjava da također možete iskoristiti dobrobiti kurkume u borbi protiv akni. "Korištenje sapuna ili sredstva za čišćenje kože često je učinkovit način tretiranja velikih površina koje su zahvaćene aknama, poput leđa ili prsa", kaže za Glam. Osim toga, mnogi sapuni od kurkume na tržištu sadrže i druge sastojke za borbu protiv akni, poput kojične kiseline, koja može povećati vaše šanse da spriječite prištiće. Sa svojom sposobnošću posvjetljivanja kože, obrane od akni i znakova starenja te smirivanja upale kože, sapun od kurkume definitivno je dobar izbor za vašu kožu.

osvježavajuće ljetno piće Limunada s kurkumom i đumbirom olakšava probavu i djeluje protuupalno

Posjeti missZDRAVA.hr