Trikovi za lijepe noge u svakoj životnoj dobi

Thinkstock
O lijepim, čvrstim i zdravim nogama sanja svaka žena. Celulit, bolne i umorne noge, te proširene vene problemi su s kojima se susreću žene u različitim razdobljima života, pa ti donosimo nekoliko savjeta kako ih izbjeći ili barem ublažiti.
Vidi originalni članak

Pet korisnih pravila za lijepe noge:

  1. Redovito se bavi fizičkom aktivnošču - poželjno je ići u šetnje kad god  za to imaš priliku.  Također, sportovi poput plivanja ili vožnje biciklom mogu ti pomoći da bez nepotrebnog naprezanja ojačaš tonus mišića nogu i smanjiš nakupljanje celulita.
  2. Ne drži nogu preko noge dugo vremena - držeći dugo prekrižene noge, stežu se kapilare te se nakupljaju prekomjerna tekućina i krv u venama. Ako baš nikako ne možeš sjediti bez prekriženih nogu, pokušaj to osvijestiti i svakih nekoliko minuta naizmjenično mijenjaj nogu koja je gore.
  3. Često mijenjaj položaje - izbjegavaj dugo stajanje ili sjedenje u istom položaju.
  4. Izbjegavaj izlaganje prekomjernoj vrućini - vrućina je jedan od najvećih neprijatelja vena, jer dovodi do njihova širenja, Izbjegavaj tuširanje u vrućoj vodi, a u ljetnim mjesecima se  nemoj cijeli dan pržiti na plaži.
  5. Jedi zdravo i lagano - prekomjerna težina može povećati pritisak u nogama, na taj način otežavajući protok krvi u srce. Izbjegavaj jesti slanu hranu; slobodno konzumiraj što više namirnica bogatih vlaknima.

noge uz zid Tri stvari koje sam naučila od kada svaki dan držim noge uz zid

Protiv celulita bori se tjelovježbom i oblozima od đumbira

Celulit je problem s kojim se susreće gotova svaka žena bez obzira na dob. Jastučići i kvrgave nakupine, popularno nazvane 'narančina kora', pojavljuju se najčešće na bedrima, bokovima, stražnjici i nogama. Čak i vrlo mlade djevojke imaju probleme s celulitom, a podložne su mu i žene vitke linije. Uzroci su različiti; prvenstveno nekretanje, loša i neredovita prehrana te premali unos tekućine, no tu su i loša cirkulacija, ženski hormoni, osobito kontracepcija, genetika, trudnoća i klimakterij.

Klikni i pogledaj vježbe koje učinkovito pomaže kod smanjivanja celulita. U borbi s celulitom također mogu ti pomoći i prirodni recepti koje možeš sama napraviti kod kuće, ako nemaš vremena niti želje ići na kozmetičke tretmane.

njega Pet grešaka koje mnoge žene rade kada dođu hladniji dani

Oblozi s đumbirom

  • Svaki dan naribaj 150 grama đumbira i zamotaj ga u gazu. U loncu zagrij 5 litara vode. Kada voda provre, stavi gazu s đumbirom u vodu. Koristi gumene rukavice da se ne opečeš.
  • Zatim, uzmi ručnik, namoči ga u vodu s đumbirom (koja ostaje na toplom ali ne smije vriti), ocijedi ga i ako treba malo ga rashladi mahanjem. Položi ga na mjesto gdje imaš celulit. Nakon par minuta, ponovi postupak - oblog uvijek mora biti topao.
  • Postupak ponavljaj u trajanju od 20 minuta svaki dan dok celulit ne nestane. Važno je napomenuti da vodu s jednom upotrijebljenim đumbirom više ne koristiš. Svaki dan - nova voda i svježi đumbir.
  • Pročitaj i ostale prirodne recepte protiv celulita koje je pripremila Mary Novosel

Visoke pete uzrokuju bol

Iako izdužuju noge i u njima se osjećaš bolje, visoke pete predstavljaju opasnost za tvoje zdravlje. Nedavna znanstvena istraživanja su pokazala kako visoke pete izbacuju kukove i kralježnicu iz poravnatog položaja i stvaraju pojačan pritisak na unutrašnjost koljena. To dovodi do zadebljanja živca između trećeg i četvrtog nožnog prsta te do bola i obamrlosti.

Žene koje rijetko nose štikle u opasnosti su da zbog štikli padnu i slome poneku kost ili iščaše zglob. One koje pak štikle nose više puta tjedno ili čak svakodnevno, u opasnosti su da razviju neko kronično bolno stanje stopala, koljena ili donjeg dijela leđa. Štetu koju nanosiš svome tijelu probaj smanjiti redovnim vježbanjem cijelog tijela, ne samo stopala.

Pročitaj više o visokim petama i saznaj što ti savjetuje naš stručni suradnik fizioterapeut Ivan Golubiček.

Vježbe za vitke noge

Loša cirkulacija je jedan od najčešćih razloga debljanja žena u području bedara. Današnji tempo života nalaže sjedilački način rada. Vrijeme provedeno u položaju prekriženih nogu otežava cirkulaciju. Zato se smanjuje izmjena tvari i otežan je krvotok nogu, a zbog nedostatka tjelesne aktivnosti dolazi do nakupljanja masti.

Deset vježbi uz koje možeš stanjiti bedra i pripremiti noge za nadolazeću toplu sezonu pripremila je trenerica Anamarija Todorović iz fitness centra Collum.

Proširene vene na nogama

Problem proširenih vena je često nasljedan i javlja se u trudnoći, pa ako su tvoja majka ili baka imale proširene vene trebala bi odmah razmisliti o prevenciji – osobito zbog toga što se stanje proširenih vena pogoršava u svakoj sljedećoj trudnoći. Simptome proširenih vena nije teško prepoznati, ali se znatno razlikuju po intenzitetu. Moguća je blaga do jaka bol u nogama, osjećaj težine te oticanje – ili ništa od navedenoga. Katkad su plave vene jedva vidljive, a katkad se događa da ispupčene vene vijugaju od gležnja do bedara ili čak stidnice. U teškim slučajevima koža iznad proširene vene natiče te postaje suha i nadražena. Ponekad se na mjestu proširenja može razviti tromboflebitis (upala vene prouzročena ugruškom), pa je o simptomu proširenih vena svakako uputno porazgovarati s liječnikom.

Pročitaj kako ublažiti i prevenirati proširene vene u trudnoći.

Posjeti missZDRAVA.hr