Znakovi koji ti mogu otkriti da netko ne želi biti tvoj prijatelj

shutterstock Neki znakovi mogu ti pomoći da razlikuješ prijateljstvo od običnog poznanstva
Budući da su uglavnom društvena bića, prirodno je žudjeti za društvom i druženjem s drugima.
Vidi originalni članak

Sklapanje i zadržavanje prijateljstva vitalni je dio tvog društvenog i svakodnevnog života, ali nakon određene dobi može postati teško naći istomišljenike koji su spremni s tobom podijeliti svoje radosti, strahove, sreću i brige. Ponekad pronalazak osobe koja ima istinski interes provoditi ležerno vrijeme s tobom može biti uzbudljivo. Ipak, moraš biti oprezna da te to uzbuđenje ne zaslijepi u otkrivanju pravih namjera te osobe u odnosu s tobom. 

Ako si upoznala nekog novog ili već imaš nekoga koga smatraš dobrim prijateljem, ponekad možeš biti nesigurna gledaju li oni na tebe na isti način. Donosimo ti nekoliko znakova pomoću kojih možeš prepoznati prave prijatelje od uobičajenih poznanika. 

Prijatelji preko 30 godina Kako steći nove prijatelje kad imaš preko 30 godina?

Uvijek prva potičeš komunikaciju

Iako ljudi često mogu biti zauzeti iz dana u dan zbog raznih obaveza i problema, to može biti upozorenje pomoću kojeg možeš otkriti da se uvijek ti prva potrudiš nekome javiti i ostvariti komunikaciju bilo putem poruke ili poziva. Razmisli malo tko je inicijator razgovora i možda ćeš doći do zaključka da se ti uvijek više trudiš i da te ta osoba možda ne smatra svojom prijateljicom. 

Ne odgovara s entuzijazmom

Uzmi u obzir kakve odgovore osoba daje tijekom vaših interakcija jer bi tako mogla otkriti da možda ona ipak nije zainteresirana za prijateljstvo s tobom. Možda često u vašoj interakciji daje vrlo kratke odgovore ili odgovore od samo jedne riječi ili joj nedostaje entuzijazma kada joj se javiš. Ne mora doslovno skakti od sreće kad se čuje s tobom, ali prijateljstvo je dvosmjeran ulica. Ako osoba zvuči da bi rađe bila negdje drugdje ili radila nešto drugo, to je znak da baš i nije zainteresirana za vaše prijateljstvo.

Pristojna je, ali službena u komunikaciji

Kada si s prijateljima, razgovori su često opušteni, možete se šaliti i bezbrižno komunicirati. Osoba koja te ne smatra prijateljicom često zvuči službenije ili formalnije tijekom interakcije i daje ti kratke i ne baš prijateljske odgovore. 

Loš period ili loše prijateljstvo? Pet znakova da je tvoja prijateljica zlonamjerna

Izbjegava sastajanje ili je sklona otkazivanju planova

Bolan način na koji možeš prepoznati osobu koja nije zainteresirana za vaše prijateljstvo je koliko se malo viđate. Nakon što se potrudiš pozvati ju na piće, odlakaz u kino ili bilo kakvo druženje, ona uvijek nađe izgovor kojim objašnjava zašto baš taj određeni dan ne može doći. Gori slučaj je kada se i uspijete dogovorit za neke planove, a onda otkaže na sami dan nalaženja.

Ulažeš više truda nego ona

Ako često zoveš da provjeriš kako je, organiziraš druženja ili bilo što drugo, može biti jednostavan način kojim pokazuješ da ti je stalo do tebe osobe i vašeg prijateljstva. Ipak ako zaključiš da se oko rutinskih stvari trudiš više nego druga osoba, to bi moglo značiti da ona na vaše interakcije gleda kao na nešto drugo i obično manje od prijateljstva. 

Ne komunicira s tobom na društvenim mrežama

Iako to ne treba značiti da osoba ne želi biti tvoja prijateljica, vaša interakcija na društvenim mrežama mogla bi dati jasniju sliku o pravom stanju vašeg odnosa. Ako često ne gleda tvoje priče ili objave ili pak ignorira tvoje komentare koje ostavljaš na njezinim društvenim mrežama, to može značiti da ne želi biti viđena s tobom unutar virtualnog svijeta. Izbjegavanje društvenih mreža može se činiti nevažnim, ali može biti način pomoću kojeg možeš odrediti što ta osoba osjeća prema tebi. Ipak ne koriste svi društvene mreže na isti način, stoga nemoj misliti da ta osoba nije tvoja prijateljica ako je manje otvorena ili komunikativna na društvenim mrežama.

Priča samo o svojim interesima

Ponekad prema temama vaših razgovora možeš vidjeti smatra li ta osoba jeste li zaista prijatelji ili ne. Ako se često nađeš u situaciji da pridnosiš vrlo malo ili ipak ništa u vašim razgovorima jer ta osoba priča samo o svojim postignućima, kako je provela tjedan ili svojim problemima, to bi moglo značiti da samo želi da ju poslušaš i da ju nije briga što se događa u tvom životu. Prava prijateljica bi rado slušala i o tvojim problemima ili interesima i ne bi trebala nijemo slušati.

grandioznost i potreba za divljenjem Narcisoidni poremećaj ličnosti: 9 znakova kako ih prepoznati

 

Posjeti missZDRAVA.hr