Par savjeta za preživljavanje nakon povratka s godišnjeg na posao

Guliver Shutterstock
Stav ‘poludjet ću dok se svi ne vrate na posao’ šteti samo vama, a pomoći može i ako isplaniraš neki lijepi izlet ili obiteljsko druženje za vikend nakon prvog radnog tjedna, kaže psiholog.
Vidi originalni članak

Povratak s godišnjeg većini ljudi toliko je težak da se već nakon prvog dana osjećaju iscrpljeno i depresivno, gotovo kao i prije odmora. "Teško je dati generalne savjete o tome kako to prebroditi jer to ovisi o nizu faktora - od toga koliko čovjek ima godina, što i gdje radi, voli li svoj posao, kao i o tome na što se inače navikao fokusirati, no postoje preporuke kojih se dobro držati jer mogu pomoći", kaže psiholog Boris Blažinić, direktor Instituta za kvalitetu i razvoj ljudskih potencijala te savjetuje da se s odmora vratiš dan ili dva prije povratka na posao.

 "Naš mozak ne može prihvatiti nagle promjene rutine pa mu treba dati vremena za tu prilagodbu. Mnogima i na odmoru treba nekoliko dana da se opuste. Po povratku s odmora puno nas toga čeka i nije to samo stvar prilagodbe na posao. Treba obaviti nabavku namirnica, platiti račune, u rujnu nas čekaju kupnja knjiga i priprema za školu, djeci trebaju nove tenisice i sl. Tek kad to organiziramo, slijedi priprema za posao", kaže Blažinić.

Dan prije povratka u ured pripremi se za obaveze koje te čekaju - od onih koje nisi riješila prije odmora pa do onog što su ti možda ostavili kolege. Povratak nešto teže pada ljudima koji inače ne vole svoj posao ili rade u atmosferi u kojoj vlada mobing, no bilobi dobro da se nastojte ne koncentrirati na to.

ne trebaju rekviziti Ove antistresne tehnike Dalekog istoka hit su među slavnima!

"Najgora stvar koju možeš napraviti je početi se mučiti razmišljanjem o tome kako želite otići ili početi kukati. Umjesto toga, osvijesti to da ima i onih kojima je gore nego tebi. Utjeha može biti to da imaš posao i od čega živjeti dok tražiš novi, za razliku od mnogih koji ne rade i nemaju od čega živjeti. Nije stvar u tome da razmišljaš ružičasto, nego kao pozitivan realist, tako da se fokusiraš na izazove i prilike koji su pred tobom", zaključuje Blažinić.

Drži se ovoga:

  • Napravi popis poslova koje trebaš obaviti prvi dan nakon godišnjeg i pokušaj predvidjeti ‘zmajeve’ koji bi se mogli pojaviti, kao što su predmeti koje su ti ostavile kolege ili oni koje si ostavila za povratak. "Razmisli o problemima s kojima si se borila prije odmora jer ih odmornija možeš drugačije sagledati. Koncentrirajte se na izazove, umjesto na tugu zbog povratka. Po povratku s odmora napravi obiteljski plan za suočavanje s obavezama i podijeli ih kako bi svatko preuzeo dio obaveza na sebe. Tako ćete jedni drugima olakšati prilagodbu na svakodnevicu.
  • Isplaniraj neki lijepi izlet ili obiteljsko druženje za vikend nakon prvog radnog tjedna. Podijeli s kolegama i prijateljima doživljaje i fotke s odmora, tako će dojmovi potrajati.
  • Osvijesti da mnogo toga ovisi o tebi i da si sama odgovorna za to kako će proći povratak. Ako sama od toga stvoriš emocionalni problem, bit će puno teže.
  • Ne kukaj, stav ‘poludjet ću dok se kolege ne vrate s odmora’ i ‘sve su svalili na mene’ šteti samo tebi.
  • Planiraj novi odmor, može pomoći i planiranje novog odmora, pa razmisli i o tome.

Spasonosna hrana Hrana koja smanjuje stres i povećava osjećaj sreće

Posjeti missZDRAVA.hr