Može li se zatrudnjeti od sluzi i tekućine koja podmazuje genitalije?

Guliver/Shutterstock Dobar seks nadilazi vaginalni odnos, a da bi postigle orgazam, većini žena je potrebna stimulacija klitorisa
Brojne žene smatraju da su slučajno ostale trudne jer su se pouzdale u neke baš nepouzdane metode, a ginekolog dr.sc. Erden Radončić, dr.med je objasnio što je predejakulat te može li sadržavati dovoljnu količinu spermija da bi došlo do začeća.
Vidi originalni članak

"Imao sam spolni odnos s kondomom koji je puknuo, ali ne znam u kojem trenutku. Ja sam vjerojatno tokom odnosa malo izbacivao tekućinu te možda predejakulat iz genitalije, ali nije došlo do ejakulacije nikako. Partnerica je imala menstruaciju 10-15 dana prije odnosa", objasnio je čitatelj

Postoji li šansa da zatrudni?

Predejakulat, bistra tekućina koju stvaraju parauretralne žlijezde, stvara pri jakom spolnom uzbuđenju s osnovnom funkcijom pomoći kod podmazivanja genitalija tokom snošaja, koju ipak u najvećem obimu obavlja sluz koju stvara žena.

Ova tekućina je bistra i bezbojna, sadrži uglavnom sluz, ali ne i spermije, koji se stvaraju u drugom odjeljku i u vanjsku sredinu izbacuju tijekom prave ejakulacije, kada se miješa s tekućinom prostate, po količini daleko većoj od sluzi parauretralnih žlijezda.  

Strogo uzevši, od sekreta parauretralnih žlijezda trudnoća nije ostvariva, no često (pogotovo u mladih muškaraca) veći je problem teškog razlikovanja kada se radi o nevoljnoj ejakulaciji (poluciji), a kada o sluzi parauretralnih žlijezdi, i tu leži najveća opasnost – polucija za koju se misli da je sluz, a u biti se radi o pravom ejakulatu. Upravo zbog toga je teško reći kolika je šansa za trudnoću u ovakvim situacijama, i jedini način kojim se može potvrditi ili isključiti trudnoće – krvni test u vrijeme očekivane menstruacije. Negativan ili pozitivan test iz krvi imaju 100% točnost, objasnio je dr.sc. Erden Radončić.

Portal missMAMA donosi još neke mitove o metodama zaštite

Možeš ostati trudni i dok dojiš - Iako vlada mišljenje da žene ne mogu ostati trudne sve dok doje, to je samo mit. Žena može ostati trudna tri tjedna nakon porođaja, bez obzira na to što doji i još nije dobila mjesečnicu.

"Prekinuti snošaj" nije sigurna metoda - Najpoznatija i najčešća metoda kontracepcije koju koristi većina parova, ali ako ne želiš ostati trudni, nemoj se pouzdati u ovaj način zaštite. Jednostavno nije sigurna. 

Važno je piti kontracepcijske pilule svaki dan - Život je postao tako užurban i ponekad nešto propustiš učiniti. Ako nisi spremna za još jedno dijete, budi sigurni da redovito piješ pilule. 

Kontracepcijske pilule Tajna kontracepcijskih pilula koju bi sve žene trebale znati

"Suhi odnos" preko donjeg rublja - Ovo se čini nevjerojatno, ali prema istraživanju australskog Centra za planiranje obitelji (NSW) možeš ostati trudna i na ovaj način. Studije dokazuju da spermiji mogu proći i kroz donje rublje. 

Vazektomija nije potpuno sigurna - Čak i ako je tvoj partner imao vazektomiju, postoji mogućnost začeća. Može se dogoditi da postupak nije uspio. A ponekad, ovisno o tehnici, može se rekanalizirati spontano pa je i dalje očuvana plodnost.

Plodni dani - Ova metoda nije potpuno pouzdana jer istina je da žena može ostati trudna tijekom cijelog mjeseca, čak i za vrijeme mjesečnice.

Tri najpopularnije metode prirodne kontracepcije i njihovi nedostaci

Posjeti missZDRAVA.hr