Malo psovanja smanjuje stres i bol

Priklještila si prst u vratima? Pao ti je mobitel na beton? Netko ti je presjekao put na cesti? Ako si kao većina, sigurno ti je došlo da pošteno opsuješ. I znaš li što? Nemoj se suzdržavati, bar ako te nitko ne sluša. Psovke ti mogu pomoći da se osjećaš bolje, smanjiš bol i otjeraš stres, otkrili su znanstvenici, a što misli o psovanju upitali smo voditeljicu Tatjanu Jurić
Vidi originalni članak

I znanost priznala: izvikivanje zabranjenih riječi donosi olakšanje

Postoji dobar razlog zašto u gotovo svim kulturama ljudi psuju kad trpe bol i frustraciju: izvikivanje zabranjenih riječi donosi im olakšanje, tvrdi psiholingvist Timothy Jay sa Fakulteta za slobodnu umjetnost u Massachusettsu i autor knjige "Cursing in America" (Psovanje u Americi).

Najveće olakšanje od stresa donose nam one riječi koje su u pojedinoj sredini najstrože zabranjene, kaže Jay. Pristojnim Japancima i Fincima dovoljno je i nešto za naše pojmove smiješno blago kao što je "kvragu" ili "prokletstvo". Balkanci, Mađari i Rusi mnogo smo vulgarniji pa za jednak učinak moramo upotrijebiti mnogo žešće riječi.

Psovanje ne ublažava samo psihički stres, već umanjuje i tjelesnu bol. Ono što mnogi od nas znaju iz vlastitog iskustva, potvrdili su stručnjaci sa britanskog Sveučilišta Keele u istraživanjima iz 2009. i 2011. Dokaze su prikupili pokusima u kojemu su dvije skupine dobrovoljaca dobile zadatak da drže ruke u ledenoj vodi što dulje mogu.

Pripadnici jedne skupine smjeli su tijekom pokusa psovati, dok su članovi druge skupine zamoljeni da izgovaraju neku neutralnu riječ. Sigurno si pogodila: oni koji su psovali uspjeli su duže zadržati ruku u vodi blizu točke smrzavanja te su svoje iskustvo ocijenili manje bolnim od članova druge skupine.

Prostote najviše pomažu finima

Pokazalo se i da psovanje najviše pomaže onima koji ne psuju puno u svakodnevnom životu. Tko je inače suzdržan i fin, bez psovanja je izdržao smrzavanje samo 70 sekundi, a uz kletve punih 140 sekundi. Oni koji redovno puno psuju - oko šezdeset puta dnevno - otporniji su od pristojnih pa su bez psovanja izdržali s rukom u ledenoj vodi 120 sekundi. No, njima psovanje prilikom pokusa nije podiglo izdržljivost pa su i uz prostote ruke izvlačili nakon jednakog vremena.

'Koristi li se umjereno, psovanje je lako dostupno i djelotvorno sredstvo za ublažavanje bolova. No, prekomjerno korištenje prostota smanjuje analgetski učinak', poručio je dr. Richard Stephens, psiholog i glavni autor istraživanja.

Dakle, idući put kad ti teška kutija padne na nožni prst, znaš što ti je činiti, odnosno izgovoriti. Ali, ne pretjeruj u psovanju dok je "stanje redovno", nego čuvaj municiju za slučaj nužde.

Komentar Tatjane Jurić

Poznata tv i radijska voditeljica Tatjana Jurić otkrila nam je kako si s vremena na vrijeme da oduška s izvikivanjem ''zabranjenih riječi'', a mala psovka joj se dogodila i u eteru tijekom vođenja emisije na Hit FM-u.

'S vremena na vrijeme si dam oduška, ali ipak pazim da sam tada sama kako ne bih nekoga uvrijedila i da je mikrofon okrenut prema dolje. Psovanje naravno nije damski, ali svi smo mi ljudi, pa nam ponekad izlete i psovke'.

Tatjanu smo upitali misli li da ljutnju i bijes treba držati u sebi ili baciti van?

'Smatram kako u svakom slučaju treba naći način da riješimo negativne emocije sami sa sobom, i pritom je važno da osobe u našoj okolini nikako ne trpe našu negativu ili agresiju'.

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Posjeti missZDRAVA.hr