Djevojke i mlade žene su nesretnije nego prije 10 godina

Guliver/Shutterstock Svi ovi simptomi često se pripisuju promjeni prehrane ili načina života, no važno je redovito se odazivati na preventivne preglede
Ispiti i pritisak društvenih mreža učinili su djevojke i mlade žene drastično manje sretnima nego prije 10 godina, otkrila je nova studija.
Vidi originalni članak

Prošlo desetljeće, društvene mreže kao što su Facebook, Twitter i Instagram postale su popularne, prosječni Britanac provjeri ih 28 puta dnevno. Ta fiksacija na društvene mreže odrazila se i na mentalno zdravlje mnogih djevojaka i mladih žena. Girlguiding je proveo istraživanje kojim je došlo rezultata da su stres i pritisci smanjili sreću djevojaka.

The Independent ističe da se samo četvrtina djevojaka i mladih žena u dobi od sedme do 21. godine smatra sretnima za razliku od istraživanja iz 2009. godine u kojem 41% žena reklo da su sretne. 

depresija simptomi Izvana sreća - iznutra tuga: Kako prepoznati osobu koja je tiho depresivna?

Postići uspjeh ponekad je lakše nego što to misliš, naročito ako znaš što želiš Sreća je generator uspjeha

Društvene mreže stvaraju stres

Nadalje, 59% djevojaka i mladih žena u dobi od 11. do 21. godine navelo je da su društvene mreže jedan od glavnih uzroka njihovog stresa, a 69% pritisak pripisuje polaganju ispita i testova. 

Girlguiding je ispitao 1903 djevojaka i mladih žena u dobi od sedme do 21. godine, a zatim su ga usporedili s istraživanjem prije 10 godina. Glavna istraživačica u Girlguidingu Amanda Medler kaže da treba poduzeti akcije kako bi se bolje brinulo o mentalnom zdravlju djevojčica i mladih žena koje se redovito osjećaju nesretno. 

"Ova poruka djevojaka i mladih žena nije mogla jasnije dočarati ozbiljnost problema s kojim se suočavaju svakodnevno i koji negativno utječe na njihove živote", kaže Medler. 

"Nije dovoljno znati da današnje djevojke nisu sretne i da sve više njih ima ozbiljnih problema s mentalnim zdravljem nego prethodnih godina. Sada je vrijeme za akciju, slušanje djevojaka, a sve organizacije, vlade, škole i roditelji trebaju raditi zajedno kako bi poboljšali živote svih djevojaka i mladih žena."

Izzy, 17-godišnja članica Girlguidinga smatra da djevojke koje se osjećaju nesretno moraju biti uvjerene da će se njihov glas čuti i da će biti shvaćene ozbiljno. 

"Istraživanje posljednjih deset godina ne daje sjajnu sliku djevojkama i mladim ženama, ali ohrabrujuće je vidjeti neke pozitivne promjene. Djevojke se osjećaju sposobnije otvoreno razgovarati o mentalnom zdravlju, kao i povećanom broju djevojaka koje govore o takvim problemima. Ali činjenica da je samo 60% djevojaka koje su osjetile da se njihov glas čuo i da je napravio određenu razliku, pokazuje da je potrebno više učiniti za djevojke i mlade žene da se ne boje govoriti o svojim problemima, stajalištima i mišljenjima."

Posjeti missZDRAVA.hr