5 načina kako cigarete i pušenje uništavaju odnose

shutterstock Poseban je problem ako samo jedan partner puši, a drugi ne
Želja za sretnim i dugim životom s voljenom osobom trebala bi nadvladati želju za cigaretom
Vidi originalni članak

Gotovo svi smo svjesni posljedica koje pušenje ima na zdravlje pušača, no manje se razgovara o tome kako pušenje može utjecati na romantične odnose. Posebno se stvari kompliciraju, ako je jedna osoba u vezi pušač, a druga nepušač. Velik je to kompromis za obje strane jer pušač želi uživati u cigaretama u vlastitom domu, no isto tako pušenjem ugrožava voljenu osobu. Problemi nisu ništa manji ako obje osobe u vezi puše. U oba scenarija našla se američka novinarka Samantha Escobar koja je za Your Tango iz iskustva navela nekoliko načina kako cigarete mogu uništiti ili narušiti partnerski odnos. Ovih pet stvari izdvojila je kao najveće prepreke:

1. Miris cigareta uništit će nježne trenutke

Ako jedan od partnera puši, a drugi ne, miris cigareta mogao bi biti velik problem. Samantha opisuje kako bi svaki put kad legne u krevet njezin partner mogao osjetiti miris cigareta na njezinoj kosi što mu je smetalo pa se tada ne bi grlili i mazili. Dodaje da koliko god pokušala smanjiti miris cigareta, on bi uvijek bio tu osim ako ne opere kosu odmah prije spavanja. "Frustrirajuće je to što se događalo jer nisam uvijek bila dovoljno odmorna i raspoložena da operem kosu", opisuje Samantha i dodaje kako im je to narušilo odnos.

2. Osim svog, ugrožavaš i zdravlje partnera

Pušači već imaju mnogo briga oko potencijalnih bolesti srca, pluća, mozga i ostalih bolesti koje dolaze s cigaretama, no generalno češće imaju i prehlade te druge sezonske viroze. Pušenjem u prostoriji isti rizik stvaramo i kod osobe koja nikada ne puši. "Pasivno pušenje uzrokuje rak pluća i kod osoba koje nikada nisu zapalile cigaretu", objašnjava novinarka. Nije u redu tražiti od partnera da se izlaže dimu ako to ne želi, ali isto tako pušač ima pravo pušiti u vlastitom domu. Tu dolazi do komplikacija.

3. Pušenje može smanjiti seksualnu želju i trajanje odnosa

Ne samo da pušači s vremenom teže postaju seksualno uzbuđeni, nego i njihova izdržljivost u krevetu postaje sve manja. Muškarci koji puno puše teže održavaju erekciju, dok će i žene i muškarci pušači teže razviti uzbuđenje koja dovodi do seksa. Jednom kada se upuste u seksualne igrice, one bi mogle trajati znatno kraće nego što traju kod nepušača. 

4. Pušenje u kombinaciji s kontracepcijskim pilulama može imati ozbiljne posljedice

Pušiš li je jdno od prvih pitanaj koje ginekolog postavi prije nego što propiše kontracepcijske pilule.To nije bez razloga jer kombiniranje kontracepcijskih pilula i dima cigareta može dovesti do smanjenja djelovanja samih tableta, ali i do razvijanja problema kardiovaskularnog sustava. Također su veće šanse da se kod osoba koje puše i uzimaju pilule stvore krvni ugrušci. Ako želiš uživati u sigurnom seksu, bolje je da se ostaviš cigareta.
 

31. svibnja svjetski dan nepušenja Psihološka ovisnost o pušenju: Zašto je teža od fizičke i kako je prevladati?
 

5. Smanjuješ životni vijek i sebi i partneru

Bilo da oba partnera puše ili samo jedan, ali to čini unutar doma, cigaretama smanjuju životni vijek oboma. Ako se već obvežeš da ćeš s nekim provesti cijeli život i to te veseli, zašto bi skratila to vrijeme koje imate zbog cigarete? Kroz život sigurno želite stvarati lijepe uspomene, no kako su cigarete izvor samo bolesti i problema, najbolje je da ih izbaciš i uživaš u ljubavi koju dijeliš sa svojom odabranom osobom. 
 

31. svibnja svjetski dan nepušenja Ispovijesti osoba koje su prestale pušiti: 15 trikova za gašenje želje za cigaretom

Posjeti missZDRAVA.hr