Menopauza donosi nove rizike za žensko srce, kako prilagoditi svakodnevne navike

unsplash
Svi poznati rizici koji doprinose pojavi bolesti srca još su opasniji jednom kada nastupi menopauza, a jedan promjena koju možemo napraviti odmah najviše će pomoći u prevenciji.
Vidi originalni članak

"Povišeni tlak i povišena razina šećera u trudnoći bitno povećavaju rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, ali i smrtnog ishoda uslijed srčanog ili moždanog udara kod žena u postmenopauzi, posebno ako nisu prepoznati i liječeni na vrijeme. Dakle, jako je važno da su tijekom trudnoće ti parametri pod kontrolom, ne samo zbog zdravlja ploda i sigurnog poroda, nego i zato što je to ulog za zdravlje žene nakon menopauze", upozorava ginekolog prof. dr. sc. Ivan Fistonić. Procjene stručnjaka ukazuju na to da svaka treća žena u menopauzi ima neki oblik kardiovaskularnog poremećaja te da je devet puta veća vjerojatnost da će žena u postmenopauzi  preminuti od bolesti srca i krvnih žila nego od raka dojke. To je razlog zbog kojeg se svi rizični parametri moraju kontrolirati tijekom svake mjesečne kontrole trudnice, a po potrebi i češće, kako bi se držali pod kontrolom, dodaje prof. dr. Fistonić.

Vrijeme prve mjesečnice utječe na rizik KVB u menopauzi

Također dodaje kako postoje istraživanja koja upućuju na to da čak i dob u kojoj je žena dobila prvu mjesečnicu može biti povezana s rizikom od razvoja KVB u menopauzi, pa se smatra da su žene koje su prvu menstruaciju dobile prije 12. godine nešto ugroženije. Na taj rizik može utjecati i bolest policističnih jajnika u mladosti, koja je često povezana s metaboličkim sindromom, odnosno s povišenim arterijskim tlakom i šećerom, što može biti početni okidač za razvoj kardiovaskularnih bolesti, ako se pravilno ne liječi.    

Uravnotežena prehrana je najvažnija za žene u menopauzi

Menopauza općenito donosi velike promjene u životu žene, počevši od relativno bezazlene pojave valunga i noćnog znojenja i češćih promjena raspoloženja, pa sve do slabljenja gustoće kostiju, ali i promjena u sastavu tijela i načinu na koji se u tijelu raspoređuje masno tkivo. Naime, poznato je da žene u menopauzi češće počinju nakupljati masne naslage, odnosno debljati se. No, dok se masne naslage kod većine žena u mlađoj dobi koncentriraju oko kukova i bokova, s ulaskom u menopauzu pomalo 'sele' prema struku.

To podrazumijeva nakupljanje više visceralne masti, koja 'omotava' i unutarnje organe u tijelu i može negativno utjecati na njihov rad. Pritom se povećane nakupine masnoća oko trbuha smatraju posebno rizičnim faktorom za zdravlje srca i krvnih žila, s tim da su žene s opsegom struka većim od 80 cm izložene većem riziku od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Smatra se, također, da su žene s opsegom struka iznad 90 centimetara u vrlo velikom riziku.

"Zato je održavanje zdrave tjelesne težine u doba menopauze jako važan faktor u prevenciji rizika od KVB, što bi žene svakako trebale imati na umu!",  ističe i akademik Davor Miličić, predsjednik Hrvatskog kardiološkog društva i upravitelj Zaklade Hrvatska kuća srca.

Lagana tjelesna aktivnost koja se fokusira na izgradnju mišića

Budući da je nakupljanje masnih naslaga mnogo izraženije kod žena u menopauzi, važno je održavati i zdravu mišićnu masu. Uz dovoljan unos proteina, neizbježna treba biti i lagana tjelovježba koja se fokusira na izgradnju snage i izdržljivosti. Stručnjaci napominju kako to može biti već i lagana svakodnevna šetnja, a idealno bi bilo u svoju rutinu uvesti i vježbe s opterećenjem. Još važnija od izbora tjelovježbe je upornost, odnosno svakodnevno kretanje barem 30 minuta. Čak je i intenzivnija igra s unucima ili temeljito spremanje doma dovoljno da osjetimo pozitivan učinak na srce i krvožilni sustav. 

Važno je istaknuti kako naputci za prestanak pušenja i smanjenje konzumacija alkohola postaju još važniji kako žena ulazi u menopauzu, posebno ako se radi o dugogodišnjim navikama. 

Proizvodi Omegol linije prate najnovije nutricionističke trendove te su namijenjeni svima koji izrazitu pažnju pridaju vlastitoj prehrani i aktivnom načinu života. Bogati su omega-3 masnom kiselinom, alfa-linolenskom kiselinom (ALA) koja doprinosi održavanju normalne razine kolesterola u krvi i sadrže vitamin E koji doprinosi zaštiti stanica od oksidativnog stresa. Cijela Omegol linija nosi europsku oznaku V lable, što znači da je pogodan i za vegane.

Kremast i lagano maziv, Omegol B1 namaz je sa smanjenim udjelom masti, a obogaćen je ALA omega-3 masnom kiselinom i sadrži vitamin E te vitamin B1 koji doprinosi normalnoj funkciji srca. Idealan je za namaz ili dio sendviča.

Omegol ulje sastoji se od repičinog, suncokretovog i ulja kukuruznih klica te je bogato omega-3 masnom kiselinom (ALA). Prirodan je izvor vitamina E. Blagog je okusa i pogodno za pripremu raznovrsnih jela, uključujući i hladna jela, kao i za pečenje i kuhanje hrane.

Omegol linija namijenjena je svima, a posebno onima koji vode računa o namirnicama koje koriste u svakodnevnim obrocima. Omegol liniju preporučuje se koristiti uz raznovrsnu prehranu.

Posjeti missZDRAVA.hr