Spa hrana za bolju detoksikaciju
Wellness kao oaza mira i opuštanja klijentima treba osigurati uravnotežene i zdrave male obroke koji neće opteretiti probavni sustav, ali će istodobno ponuditi pregršt korisnih tvari za organizam. Kada se govori o ponudi ''zdrave hrane'' u wellnesu, u praksi to obično znači da se nudi svježe voće i voćni sokovi.
Međutim, budući da gosti često provode i cijelo poslijepodne u wellnesu bilo bi uputno upotpuniti ponudu praktičnim malim jelima poput sushija, okrepljujućih povrtnih juha, svježeg povrća posluženog s različitim umacima, canapeima, voćnim salatama, muesli žitaricama s jogurtom, voćem. U taj koncept uklapa se i ponuda vrhunske čokolade ili malih kolačića uz raznovrsne biljne čajeve i svježe sokove i smoothiese. Wellness bi u pravilu trebao nuditi i usluge nutricionista.
Kreiranje obroka u wellnessu zahtijeva maštu, iskustvo i znanja s područja nutricionizma te holistički pristup tjelesnim i duhovnim potrebama.
Koji je tvoj omiljeni prirodni sok?
Detoksikacija je važan segment boravka u wellnessu, mnogi su tretmani usmjereni upravo na poticanje izmjene tvari i oslobađanje od otrova. Stoga i ponuda hrane i dodataka prehrani treba biti usmjerena na detoksikaciju. U tu svrhu preporučaju se razni povrtni smoothiesi na bazi izvorske vode te voća i povrća bogati antioksidansima, mineralima, vitaminima i brojnim biljnim tvarima s povoljnim djelovanjem na tjelesne detoksikacijske enzime.
Kombinacija je bezbroj, a poželjno je da se u njima nađe neko od moćnog voća i povrća poput mrkve, jabuke, celera, peršina, cikle, nara, pšeničnih klica, soka mladog ječma ili mlade pšenice. Smoothiesi mogu biti i na bazi rižinog ili zobenog ''mlijeka'', blago zaslađeni medom, sladom ili agavinim sirupom.
Mediteranske i svježe namirnice
Hrvatska je mediteranska zemlja, a mediteranska prehrana je zlatni standard pravilne i zdrave prehrane. Okusi i mirisi Mediterana blagotvorni su za sva čula pa su mali maštoviti zalogaji koji sadrže tipične mediteranske namirnice i začinsko bilje svakako melem za dušu i tijelo u wellnessu. Rajčica s mozzarellom i bosiljkom obogaćena s finim pestom i prepečencem sa češnjakom i maslinovim uljem može biti ukusan i privlačan mali obrok u wellnessu.
Ništa se ne može usporediti sa svježe ubranim voćem, povrćem ili svježe ulovljenom ribom koja se poslužuje blago obrađena, najbolje tek marinirana ili u znalački pripremljenom sushiju. Lagani carpaccio također je prikladan manji obrok u wellnessu. Cijeđeni sokovi od svježeg voća i povrća imaju najbolji okus i nutritivno su najvrijedniji kada je voće i povrće netom ubrano na vrhuncu zrelosti.
Jedi u skladu sa sezonom
Važan segment detoksikacije i prirodne prehrane je odabir namirnica koje su uzgojene na ekološki način. Takve namirnice ne sadrže potencijalno štetne pesticide i toksine, a pojedina istraživanja ukazuju i na njihovu nutritivnu superiornost. Bilo bi poželjno da se za pripremu obroka u wellnessu koriste namirnice s oznakom ''bio''.
Biti u skladu sa sezonom na svim aspektima, pa tako i na prehrambenom, bitan je dio holističkog pristupa zdravlju. Stoga je poželjno dati prednost sezonskim namirnicama iz lokalnog podneblja.
Sjemenke su izvor ''dobrih masnoća''
Masnoće nas u wellnesu krijepe "izvana" i "iznutra". Terapeuti često koriste različita prirodna ulja za masažu, a eterična ulja osnovni su ''alat'' aromaterapeutima. Jednako je važno odabrati prave vrste masnoća koje je poželjno unositi prehranom.
Čest mali obrok u wellnessu su orašasti plodovi upotpunjeni suhim voćem. Sjemenke i ulja od sjemenki su također dobar, ali pomalo zaboravljen izvor ''dobrih masnoća''. Maslinovo ulje najviše je hvaljeno ulje i to s pokrićem, te se preporučuje kao dodatak jelima, ali i kao samostalni mali obrok za kušanje s domaćim kruhom.
Razne tapenade ili namazi od maslina također su dobrodošli na malim canapeima u wellnesu, a jednako dobro može poslužiti i nešto istočnija varijanta namaza od slanutka i paste od sezama koja se pripravlja s maslinovim uljem – sve popularniji hummus.
Prednosti bobičastog voća
Posljednjih godina među namirnicama se izdigla sasvim nove kategorija superhrane koja je krcata vitaminima, mineralima i biljnim spojevima s povoljnim djelovanjem na zdravlje. Najpopularnije je supervoće poput egzotičnih bobica gojia, acaia, mangosteena, nara, ali i nama bližih bobica – borovnica, malina, brusnica, ribiza... Riznice povoljnih nutrijenata su klice koje mogu biti dodatak brojnim jelima u wellnessu – od shakeova i smoothiesa, sokova, do salata, juha i brojnih drugih malih zdravih jela.
Više je puta spomenuto kako jela trebaju biti poslužena u manjim porcijama, a na kraju, ali ne najmanje važno valja reći kako svako posluženo jelo mora biti oku privlačno. Da sva čula uživaju!