Znaš li zašto je nekad bolje duže spavati ujutro nego vježbati?

Guliver/Shutterstock
Ovo je možda najveselija stvar koju ćeš danas pročitati - postoji dosta razloga zašto je bolje dobro se naspavati nego se uputiti u teretanu, a mi ti donosimo stručna objašnjenja koje prenosi portal Cosmopolitan.
Vidi originalni članak

Topli krevet ili vruća i znojna teretana?

Svi mi koji se bavimo vježbanjem prolazimo kroz te nerješive jutarnje dileme - ostati tih pola do sat vremena duže u krevetu i naspavati se kako treba ili iskoristiti to vrijeme prije posla i/ili drugih obaveza za trening za kojeg znaš da će te peći grižnja savjesti ako ga ne odradiš?

Nova nam saznanja otkrivaju da te grižnje savjesti uopće ne bi trebalo biti i da slobodno možeš ostati toplo ušuškana ispod popluna to vrijeme koje bi iskoristila za trening ili teretanu. Prema stručnjacima, dovoljno spavanja može jednako pomoći tvom mršavljenju koliko i treniranje. 

Sve je u hormonima

Dr. Guy Meadows, suosnivač 'Škole spavanja' (klinike za poboljšanje kvalitete sna) u Londonu, naglašava kako je nedovoljno sna povezano s povećanim postotkom masnoće u tijelu

"Spavanje ispod 7 do 8 sati sna po noći povezano je s visokim postotkom masnoće u tijelu. Istraživanja su pokazala kako ljudi koji uobičajeno spavaju oko 6 sati imaju 27% veće šanse da će imati previše kila, a oni koji spavaju oko 5 sati, čak 73% više šanse", objašnjava Meadows. 

To je sve povezan s hormonima - ova dva naročito: "Grelin regulira naš apetit i osjećaj gladi, gdje leptin regulira osjećaj sitosti, onu granicu kada treba prestati jesti", nastavlja Meadows. 

"Istraživanja su pokazala kako se zbog lošeg sna razine grelina povisuju, a leptina smanjuju, što znači da se osjećamo više gladnima i manje sitima, što vodi do prejedanja.", objašnjava. 

Loše odluke

Istraživanja su pokazala kako se nakon noći lošeg i isprekidanog sna povećava naša želja za hranom, i to za 45% od normalne razine, a hrana koju odabiremo sljedeći dan puno je lošija, nekvalitetnija. 

"Zbog nekvalitetnog sna biramo kaloričnu hranu. Znanstvenici sa švedskog Sveučilišta u Uppsali demonstrirali su kako neispavani ispitanici posežu za hranom koja je za 9% kaloričnija od one koju biramo odmorni", kaže Meadows. 

Nutricionistica Lily Soutter također se slaže s doktorom Meadowsom. Spominje istraživanje koje je analiziralo razine kortizola, hormona stresa, koje se naglo dignu nakon neprospavane noći, a on je obično najviši između 16 i 21 sati i tada se najlakše deblja.

Ako se možeš probuditi bez alarma i nisi umorna preko dana, dobivaš dovoljno sna 8 sati sna za zdrav duh i vitko tijelo

spavanje, dijabetes i depresija Koja je veza između odlaska na spavanje, dijabetesa i depresije?

Neučinkovita tjelovježba

Soutter također napominje da će manjak sna utjecati i na efikasnost vježbanja: "Tijekom spavanja, mišićno tkivo se obnavlja i stvaraju se nove stanice, što znači da je nedostatak sna neprijatelj izgradnje mišićne mase kojom se skidaju masne naslage. 

S time se slaže i dr. Meadows, koji dodaje kako vježbati umorna povećava i rizik od neke ozlijede za vrijeme treninga. 

Saznaj više kako nedostatak sna remeti rad hormona. 

Posjeti missZDRAVA.hr