Hrana koja loše utječe na zdravlje i ljepotu tvoje kože
Pretjerana konzumacija soli
Pretjerana količina soli zadržava dodatne količine tekućine u tijelu, što dovodi do oticanja, ali i napuhanog izgleda kože. Tekstura kože se također narušava pretjeranom konzumacijom soli. Stolna sol, usoljena hrana, kiseli krastavci, konzervirana hrana, grickalice i slični proizvodi su izvori soli koji mogu opteretiti organizam. Pročitaj kako smanjiti unos soli!
Pretjerano unošenje kofeina
Kofein je poznat kao stimulans koji povećava proizvodnju kortizola u tijelu i ubrzava proces starenja čineći kožu tanjom. Ovo dovodi do dehidriranosti kože i njezinog boranja. Kofein je diuretik koji povećava rizik od dehidracije, tako da je potrebno obratiti pažnju na količinu koja se unosi. Isto vrijedi i za čajeve i čokoladu.
Alkohol
Alkohol također izaziva dehidraciju, te do povećanog gubitka vode preko kože. Alkohol je ujedno faktor koji doprinosi psorijazi. Saznaj više o kalorijama u alkoholu.
Namirnice s visokim glikemijskim indeksom i većim udjelom šećera
Hrana s visokim glikemijskim indeksom uzrokuje drastične oscilacije šećera u krvi. To dovodi do povećanog lučenja inzulina, pojačane diobe stanica kože i agregacije mrtvih stanica, odnosno do pojave prištića. Gazirana pića bi narčito trebala izbjegavati jer sadrže visoki udio šećera. Otkrij kako odabrati hranu prema glikemijskom indeksu.
Prerađena hrana
Prerađena hrana, konzervirano i zaslađeno voće i sokovi imaju malo vlakana, bogati su šećerom o sadrže velike količine soli. Kao nusprodukt obrade, takva hrana gubi korisne sastojke koji su važni za zdravlje kože.
Crveno meso
Konzumiranje crvenog mesa, posebno onog s masnoćom, može dovesti do upalnih procesa. To se događa zbog zasićenih masnoća koje se nalaze u mesu.
Pržena hrana
Prženje hrane dovodi do oksidacije masnih kiselina i destrukcije vitamina E i omega-3 masnih kiselina prisutnih u uljima i mastima. Trans-masne kiseline potiču proizvodnju slobodnih radikala pospješujući oksidacijski proces. Pročitaj zašto je vitamin E vitamin ljepote.
Pretjerano korištenje umjetnh zaslađivača i namirnica s aditivima
Ove kemikalije se zadržavaju u organizmu i teško ih je izbaciti. Pretjerano konzumiranje dovodi do nastanka slobodnih radikala. Slobodni radikali negativno utječu na strukturu kože uništavajući kolagen i elastin, vlakna koja čuvaju strukturu kože. Oni nanose štetu i na razini stanica, utjecajem na strukturu DNK.
Sznaj koje su hranjive tvari važne za kožu!