Čitanje je tako cool: Posjeti besplatne tribine i upoznaj književne zvijezde u Zagrebu!

Žarko Bašić/PIXSELL
U prepunoj velikoj dvorani zagrebačkog kina Europe u nedjelju je otvoren peti Festival svjetske književnosti koji traje sve do subote. I ove godine dovode najveće autore i najzanimljivije književne zvijezde s drugih kontinenata. U središtu pozornosti je književnost njemačkog jezika.
Vidi originalni članak

"Festivalski programi traju svakodnevno od podneva do večernjih sati sve do subote 9.9.", objasnio je Seid Serdarević i pozvao ljubitelje književnosti da sudjeluju u festivalskom programu.

U središtu pozornosti je književnost njemačkog jezika

Dodao je kako na festival ove godine među ostalima dolaze i istaknuti njemački urednik i pjesnik Michael Krueger, Austrijanac Manfred Mittermayer, najveći poznavatelj djela Thomasa Bernhardta, njemačka spisateljica ukrajinskog podrijetla Marjana Gaponenko i poznati austrijski satiričar Richard Schuberth.

čitanje knjiga i romana Čitanje knjiga izaziva mjerljive promjene u mozgu

Prvu večer festivala otvorio je jedan od najpoznatijih njemačkih pisaca Daniel Kehlmann, koji je poznat kao autor koji je doveo humor u Njemačku. Autor romana "Mjerenje svijeta", koji je postao najprodavanija knjiga na njemačkom jeziku u posljednje 32 godine.

Sa programskim direktorom Festivala svjetske književnosti Seidom Serdarevićem, razgovarao je o svom najnovijem romanu "Trebao si otići", koji su posjetitelji imali priliku kupiti na licu mjesta.

Zašto je čitanje na odmoru poželjno? Čitanje kratkih priča pomaže kod donošenja teških odluka

Međuljudski odnosi i prevare otkrivene putem sms-a

Jednostavan, britak i duhovit, Kehlmann se na tribini dotaknuo i teme međuljudskih odnosa i prevare kao najčešćeg uzroka raspada braka. Iskreno se čudio zašto preljubnici ostavljaju ljubavne sms-poruke kao neoborive dokaze u svojim mobitelima i ne brišu ih, a i sam je svjedočio raspadu brakova svojih poznanika i prijatelja upravo zbog pronađene preljubničke poruke u mobitelu. Tu je temu odlučio provući i kroz svoj novi roman "Trebao si otići" koje je preveden na hrvatski u izdanju Frakture.

Preporuka knjige o osjećajima Preporuka knjige: 'Životolovka: od depresije do punine života'

 

Posjeti missZDRAVA.hr