Što izbjegavati, a što raditi ljeti prema ayurvedi za savršeno funkcioniranje organizma
Pročitaj što prema ayurvedi ljeti treba izbjegavati, a što upražnjavati da bi ti tijelo i um tijekom ovih vrućih dana bili na zavidnoj razini.
Dakle, prema ayurvedi, ljeto je sezona koja u sebi sažima elemente Pitte a njene su osnovne kvalitete - vruća, oštra, masna, svijetla. Pitta je u izravnoj vezi s metaboličkim funkcijama tijela i s procesom transformacije energije. Povezuje se s burnim senzacijama i reakcijama kako mentalnim, emotivnim ( poput bijesa, ljubomore, mržnje) tako i fizičkim koje se manifestiraju u tijelu kao infekcije, upale, groznice, žgaravice, kiseline.
Ljeti treba usporiti
Tako je ljeto, s obiljem sunca i svjetlosti, sezona požara, suše koja može dovesti u čovjeka do dehidracije, tendencije pregrijavanja i nemira. Ayurveda savjetuje da načinom prehrane i ponašanja pratiš godišnja doba. U svom pogledu na sezone daje nam preporuke – Rtucharya – tj. savjete kako na jednostavan i učinkovit način živjeti u skladu s godišnjim dobima, a za ljeto bi to značilo - kako se rashladiti i u sebi suzbijati vrućinu, ne dopuštajući temperaturi i vatri da u tijelu potaknu požar, odnosno da budu izvan kontrole.
Prvo i osnovno pravilo glasi - promijeni prehranu i u ljetnoj sezoni unosi namirnice koje hlade tijelo. To pravilo vrijedi za sve ljude, bez obzira kojem ayurvedskom tipu pripadaju. Najbolje ljetne namirnice su one s učinkom hlađenja, poput krastavaca, mente, kokosa, buće, tikvica, aloe vere i naravno, sočne lubenice. Treba izbjegavati kiselu, ljutu i masnu hranu jer ona povećava toplinu u tijelu. No, savjeti se ne odnose samo na prehranu. Ljeti valja usporiti. Usmjeri se na razdoblja ranoga jutra ili još bolje, kasne večeri kada se možeš rashladiti pod utjecajem mjeseca. Boravak uz vodu je poželjan jer će te umiriti i dodatno rashladiti, a uljne masaže opustiti i njegovati kožu koja pod užarenim suncem postaje suha, napeta, ponekad iritirana suncem, solju ili opeklinama.
Ovo je bolje izbjegavati:
- Naporno vježbanje
- Izlaske u podnevnim satima kada je toplina na vrhuncu
- Ljutu, kiselu, slanu i masnu hranu
- Kofein i rafinirani šećer
- Začine poput svih vrsta papra, češnjaka, hrena, chillija
- Alkohol (vino se može piti, ali razrijeđeno s vodom)
Preporučuje se:
- Osim bilja, koristi i začine koji hlade poput komorača, korijandera, kurkume i kopra
- Koristi namirnice i začine koji u sebi imaju okuse slatko, gorko i oporo
- Provedi vrijeme u hladnim, mirnim uvjetima
- Uživaj u prirodi, prostoru šuma i vrtova
- Boravi u blizini rijeka, jezera, mora
- Često se kupaj
- Umjesto intenzivnog izlaganja suncu, ovo je sezona u kojoj se preporučuje okrenuti mjesecu i njegovom učinku hlađenja i umirivanja te zato kreni u ugodne, mjesečinom obasjane šetnje
- Koristi masaže tijela i kombiniraj ih s rashladnim uljima poput ulja kokosa
- Uživaj u ružinoj vodici, sandalovini, jasminu ili lavandi
- Nosi prostranu i svjetliju odjeću načinjenu od laganih i prirodnih materijala poput pamuka, lana i svile tako da zrak može kružiti između tvoje odjeće i kože
- Neka ti odjeća bude svjetlije boje ( bijela, plava, zelena )
- Kuhaj ujutro, a ne u podnevnim satima kada su temperature najviše
- Kod iznimno visokih temperatura, rashladi se opuštanjem u kadi prohladne vode
- Zapali mirisni tamjan unutar kuće
- Ako imaš priliku, spavaj pod vedrim nebom
- I na kraju, ne zaboravi da je ljeto doba opuštanja. Smij se, igraj, opusti se i nađi načina za uživanje u životu!