Bockanjem do nižeg krvnog tlaka?

Može li akupunktura pomoći osobama sa blago ili umjereno povišenim krvnim tlakom? Znanstvenici su otkrili kako je razina krvnog tlaka blago pala u skupini bolesnika koji su svaki tjedan odlazili na tretman akupunkture, ali promjene su spore i potrebno je više tretmana. Potraži link za naš alat u članku i izračunaj koji je tvoj rizik od povišenog krvnog tlaka
Vidi originalni članak

'Akupunktura može pomoći u snižavanju krvnog tlaka 'rekao je koautor studije dr. Ivan Longhurst, kardiolog na Sveučilištu u Kaliforniji, Irvine.  Visoki krvni tlak može dovesti do moždanog udara i srčanih bolesti, pa ga je izrazito važno držati pod kontrolom. Mnogi pacijenti su zbog problema sa tlakom primorani piti lijekove, a neki traže i alternativne metode liječenja.

U istraživanju, pacijenti su nasumično podijeljeni u jednu od dvije vrste akupunkture u vremenskom periodu od osam tjedana. Jednoj skupini tretirana su zapešća i noge ispod koljena - točke na tijelu koje su određene za potencijalno snižavanje krvnog tlaka u prethodnim istraživanjima i ta skupina je zabilježila najbolje rezultate. Druga tehnika uključila je podlaktice i noge i rezultirala bez poboljšanja krvnog tlaka. 'Promjene su spore i dugotrajne i iziskuju više tretmana', rekli su znanstvenici.

Tko se boji iglica još?

Akupunktura je starokineska metoda liječenja uz pomoć igala koje se zabadaju u određene točke na koži. Sama riječ je latinskog podrijetla (acus = igla,pungere = zabadati). Metoda je dobila ime od europskih misionara koji su posjetili Kinu krajem 16.st. i prvi donijeli glas u Europu o liječenju na kineski način.

Uči nas da u tijelu postoje meridijani kojima protiče energija, a svaka blokada energetskog protoka izaziva određeni poremećaj ili bolest. Tretiranjem određenih točaka na meridijanima liječnici pomažu uspostavi normalnog energetskog protoka i kada je on uspostavljen vlastita energija svakog čovjeka liječi određeni poremećaj (bolest).

Pročitaj više o tretmanu akupunkture.

Izračunaj jesi li u rizičnoj skupini za povišeni krvni tlak u našem alatu.

Posjeti missZDRAVA.hr