Strah i glavobolja su najčešći problemi uzrokovani blokadom šeste čakre

Guliver/Shutterstock
Čeona čakra, treće oko ili ajna smještena je između obrva, na sredini čela, iznad korijena nosa i indigo plave je boje. Djeluje na funkciju hipofize, upravlja cijelim sustavom endokrinih žlijezda te utječe na imunološki i živčani sustav.
Vidi originalni članak

Donji dio mozga, lijevo oko, uši i nos su područja koja hrani ova čakra. Pozitivni aspekti čeone čakre su: intuicija, iscjeljivanje, moć vizualizacije, samouvjerenost. Negativni aspekti su: nedostatak odgovornosti, narcisoidnost, težnja ka moći.
Poremećaji na duhovnoj razini očituju se kao strah, osjećaj besciljnosti i besmislenosti, loše koncentracije, a od tjelesnih poremećaja to su glavobolja i bolesti osjetilnih organa.

Kratkovidnost, dalekovidnost, glaukom - za sve postoje i unutarnji razlozi

Oči predstavljaju sposobnost da vidimo. Kada imamo problem s očima znači da postoji nešto u životu što ne želimo vidjeti.
Kratkovidnost ukazuje da promatrate svijeta kroz vlastite naočale. Vanjski svijet je uvijek izraz nas samih. Iz onoga što vidiš vani možeš dosta naučiti o sebi. Kada to osvijestiš i postigneš širinu u pogledu na život oko sebe i vid će se popraviti. Dalekovidnost se najčešće pojavljuje kod starijih ljudi. To je znak da treba više promatrati veličinu i širinu života, a ne opterećivati se sa sitnicama.
Glaukom je povišeni očni tlak koji je nastao zbog dugotrajnih duševnih boli, neisplakanih suza i povrijeđenih osjećaja. Bitno je prihvatiti svoju tugu i pustiti da suze slobodno teku. Tada će doći do olakšanja, otvorenosti prema životu i smanjenju očnog tlaka.

Otkrij što ne želiš čuti

Ako imaš teškoća s ušima, postoji mogućnost da nešto ne želiš čuti. Kod djece koja imaju problema s ušima većinom u obitelji postoji svađa i nesuglasica. Kako djecu to smeta, a ne smiju izraziti svoje nezadovoljstvo povlače se (pokušavaju se izolirati od svoje sredine) i tada često nastaju problemi sa sluhom. Kod bolova u ušima treba se upitati: „Što ne želim čuti? Gdje mi nedostaje poniznosti?“ Važno je znati da uvijek nesvjesno privlačimo situacije i ljude koji nam govore upravo ono što mi ne želimo ili ne možemo shvatiti. Stoga slušaj i uči iz toga. Ako slušaš i slijediš svoj unutarnji glas, sigurno će nestati i bolovi u ušima.


Nagluhost se uglavnom javlja u starijoj dobi zbog zatvaranja prema okolini i nepopustljivosti. Tada je čovjek sve manje spreman slušati, mijenjati se i prilagođavati novim situacijama. Na površinu obično izlaze neki nedovršeni problemi iz prošlosti pa je zato dobro ostati otvorenog duha i svijesti. Važno je biti spreman za učenje i prihvaćanje pa i za rješavanje nečeg što je potisnuto, a što osobu muči pa je zbog toga čini nagluhom. Osluškuj unutarnje znakove i pusti da život i dalje teče u tebi. Inače, gluhoća predstavlja dugoročno odbijanje slušanja nekoga u našoj blizini. Nerijetko se događa da partner osobe koja puno priča ima problema sa sluhom.

Kako si pomoći?

Uho je vrlo zanimljiva izgleda. Maštovitiji će vidjeti obrnuto okrenutu siluetu fetusa. Glava je na dnu uha, a stopala su na vrhu. Prema drevnoj kineskoj medicini, u ušnoj školjki odražava se cijelo tijelo. Na njoj se  nalaze točke povezane s udaljenim organima.
Istraživanja su pokazala kada masiramo točke na ušima, djelujemo na protok krvi, odnosno na energiju kroz te organe. Zabilježeni su odlični rezultati u tretiranju stresnih stanja, bolesti ovisnosti, pušenja ili pak tretiranju viška tjelesne težine i različitih funkcionalnih poremećaja. Masažom ruba uha od vrha do dna, potezanjem ušne resice i trljanjem kože neposredno uz uho oslobodit će se blokirana energiju u tijelu. Radimo li to redovito, kažu  poznavatelji kineske medicine, imat ćemo više energije i spriječiti bolesti.  Ako pak nemate vremena ni volje uvijek postoje i druge metode kako bi si popravili energetsko stanje, a svakako vezano s tim i fizičko zdravlje.

druga čakra Blokirana seksualna čakra uzrokuje ljubomoru, spolne infekcije i neplodnost

grlena čakra Blokirana grlena čakra onemogućava jasno izražavanje i povećava kritičnost

Tko ti smeta, ako stalno šmrcaš?

Osobe koje imaju problem s nosom često imaju alergiju, koja se očituje kao hunjavica ili teškoća sa sinusima, odnosno nemogućnost disanja. Energetski promatrano, nos je organ kroz koji dišemo. Kad je nos začepljen, razmjena s okolinom postaje ograničena, odnosno postoje konflikti koje želimo izbjeći. Dopustite si željeni mir i odvajanje od osoba koje vas iscrpljuju. Kod alergija bioenergetski tretmani mogu pomoći jer će se otvoriti sinusi pa će osobe „prodisati“, a savršeno djeluju na mentalno i emocionalno tijelo pa misli postaju jasnije, a emocije pozitivnije.

Vježba za otvaranje šeste čakre

  • Sjedni na pod, a noge opet prekriži ispod sebe.
  • Raširi ruke sa svake strane tijela, a zatim ih spoji na prsima, malo ispod grla, kao kod vježbe za srčanu čakru.
  • Prste lijeve ruke isprepleti s prstima desne ruke.
  • Pravilno diši. Obje ruke s isprepletenim prstima dignite polagano iznad glave i u isto vrijeme izdahnite zrak.
  • Nemoj razdvajati ruke dok ih dižeš iznad glave.
  • Ponovi vježbu nekoliko puta, odmori se, a zatim je opet ponovi.
  • Kristali koji mogu ojačati čeonu čakru su: amazonit, ametist, azurit, apatit, lapis, safir, sodalit, gorski kristal.
Više informacija kako postići harmoniju tijela i duha možeš pronaći u knjizi Biserke Blašković „Savršeni put do iscjeljenja"

 

Posjeti missZDRAVA.hr