Sirova torta s malinama i pistacijama
Zašto su sirove torte pravi hit?
Ne sadrže rafinirani šećer. Obično ne sadrže ni gluten te mliječne proizvode. Nutritivno su vrlo vrijedne. Zadovoljavaju potrebu za slatkim, a zdrave su. No i u ovim slasticama ne treba pretjerivati jer su zbog velikog udjela orašastih plodova zasitne i kalorijska vrijednost im je visoka.
Orašasti plodovi su nezaobilazni dio naše prehrane i sirove slastice napravljene na bazi orašastih plodova su upravo idealan način za konzumiranje ovih divnih plodova prirode.
Orašasti plodovi su bogati, za naš organizam važnim omega 3 masnim kiselinama, vitaminima i mineralima. Odlični su za jačanje kose, kože i noktiju, normalno funkcioniranje našeg mozga i imaju pogodno djelovanje na naš krvožilni sustav. Izrazito su bogati energijom. U nastavku ti donosim recept koji će zadovoljiti sve tvoje potrebe.
Sastojci:
*Ovo je mala torta za kalup promjera 11 cm.
Baza
- 1/4 šalice namočenih datulja
- 1/2 šalice naribanog kokosa
- 1/4 šalice pistacija
- Prstohvat himalajske soli
Krema
- 3/4 šalice indijskih oraščića (namočeni u vodu preko noći ili barem 4 sata prije pripreme)
- 1/4 šalice kokosovog mlijeka (punomasno)
- 3 velike žlice kokosovog ulja
- 2-3 velike žlice agavinog sirupa
- 1/4 žličice burbon vanilije
- 1/3 šalice malina
- Prema potrebi dodatno mlijeko (zobeno, lješnjak, badem...)
Priprema:
- Datulje namoči u vruću vodu. Indijske oraščiće namoči u vruću vodu
- Kalup obloži papirom za pečenje. Stranice kalupa lagano premaži kokosovim uljem.
- U blender ubaci pistacije i usitni ih, dodaj jednu po jednu datulju i blendaj. Zatim dodaj kokos i blendaj. Na kraju ubaci prstohvat himalajske soli.
- Baza za tortu je spremna. Izvadi ju iz blendera i utisni na dno kalupa. Stisni jako.
- Kalup stavi na 10 minuta u škrinju. Ako ti je ostalo viška sastojaka za bazu oblikuj kuglice za ukras ili ih pojedi, ovo su izvrsne energetske kuglice.
- Procijedi indijske oraščiće i ubaci ih u blender,dodaj kokosovo mlijeko.
- Kokosovo ulje rastopi ako je kruto, tekuće ulje dodaj u blender. Dodaj agavin sirup i blendaj. Ako imaš slabiji blender povremeno sastruži masu i blendaj.
- Isto tako možeš dodati i do 1/4 šalice nekog drugog biljnog mlijeka (zob, riža, chia, soja, badem, lješnjak) ako ti je blender preslab. Blendaj, blendaj i blendaj dok ne dobiješ finu glatku kremu. Ubaci burbon vaniliju, blendaj.
- Kad je konzistencija kreme glatka izvadi kalup iz škrinje. Na pripremljenu bazu dodaj 1/3 smjese iz blendera.
- Kalup vrati u zamrzivač.
- U preostalu kremu u blenderu dodaj maline i blendaj, blendaj dok ne dobiješ lijepu glatku ružičastu kremu.
- Izvadi kalup iz zamrzivača i dodaj ostatak kreme na tortu.
- Tortu ostavi nekoliko sati u zamrzivaču kako bi se stvrdnula (4 sata, najbolje preko noći).
- Prije konzumiranja ju ostavi na sobnoj temperaturi kako bi ju lakše izvadio iz kalupa (30 min.)
- Ukrasi po želji.
Ovakvu tortu možeš do 4 dana držati u frižideru ili 2 mjeseca u zamrzivaču.
Uživaj!