Ova namirnica je idealan obrok prije treninga

Gracia Petek za missGASTRO
Kesteni su uz bundevu carevi jesen. Kad čujem riječ jesen prvo mi na pamet padne kesten. Obožavam ih pečene, kuhane i na sve moguće načine. Slastice i namazi od kestena su mi već sad godinama omiljene. No kesten su fini u slanoj varijanti, a savršeni su u spoju sa heljdom i gljivama.
Vidi originalni članak

Ovaj put sam odlučila napraviti juhu od kestena i moram priznati da me iznenadila. Fina, kremasta, bogatog okusa i baš onako zagrijavajuća za ove hladnije dane. Jesi li ti u ekipi onih koji kestene vole samo na klasičan način ili voliš isprobavati nove kombinacije? Ova juha će te iznenaditi i tvoj jelovnik obogatiti novom zanimljivom i ukusom jesenskom namirnicom.

Obilje minerala

Kesten je namirnica visoke energetske vrijednosti. Idealan je za sve one kojima je potrebna snaga- sportaši, djeca, svi oni koji su izloženi većem fizičkom naporu. Kesten je zapravo idealna obrok prije treninga. Kuhani kesteni za razliku od pečenih imaju manju energetsku vrijednost i bogatiji su mineralima. Kesten sadrži mnogo škroba, vitamina C, ali zato sadrži malo masti. Može se pohvaliti visokim sadržajem minerala, vitamina B skupine, A i C. Bogat je kalcijem, kalijem, fosforom… Prepisuje im se niz ljekovitih svojstava no to ćemo ostaviti za neki drugi put. Idemo sad na recept.

Sastojci za 4 porcije:

  • 2 manja luka
  • 1 šalica kockica tikvice (ja sam koristila čajot, poznatiju kao meksički krastavac, a ti možeš bilo koju tikvicu)
  • 1 i ½ šalica kuhanih oguljenih kestena
  • 5-6 šalica povrtnog temeljca
  • 1 šalica kuhanog slanutka
  • 1 grančica ružmarina
  • 2-3 lovorova lista
  • 2 lista kadulje
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 velika žlica tamarija
  • 1 mala žlica praha sušenih vrganja (po želji)
  • Sol i papar
  • Maslinovo ulje

Može i s nekim drugim voćem Bezglutenska zdrava pita od jabuka i krušaka

bezmesni klasik Bolognese umak na vege način s lećom

Postupak:

Pripremi kestene- zareži svaki kesten i namači ih u vodi 2 sata ne preskači ovaj korak jer će ti kasnije biti lakše oguliti kestene. Kuhaj ih u vreloj vodi 40 min, oguli ih dok su još topli

  • Ako si lijena kao ja ima za kupiti na pari kuhane kestene, koji su već očišćeni i spremni za konzumaciju. Ima ih i u našim većim dućanima u odjelu sa zdravom hranom
  • Luk očisti i nasjeckaj na sitne kockice
  • U loncu zagrij maslinovo ulje i dodaj luk te ga prži do zlato žute boje
  • Tikvicu očisti i nareži na manje kockice te dodaj luku.
  • Dodaj začine nek lagano zamirišu i sve ostale sastojke.
  • Zalij temeljcem i kuhaj 15-20 minuta, ako voliš jako gustu juhu smanji količinu temeljca.
  • Kad je tikvica mekana i sve kuhano sa štapnim mikserom ili blenderom izblendaj juhu.
  • Dodaj još soli i papra po želji.
  • Ukrasi po želji – prepečenim kruhom, slanutkom,sjemenkama….

Dobar tek!

Posjeti missZDRAVA.hr