Zobene palačinke od tri glavna sastojka i 5 ideja kako ih obogatiti

shutterstock
Ove zdrave palačinke su lagane, pahuljaste i napravljene od samo 3 sastojka! Nisu potrebna jaja i rafinirani šećer, savršene su za cjelovit i zasitan doručak!
Vidi originalni članak

Što se tiče zdravih recepata za palačinke, naši favoriti za izradu su palačinke od borovnica, palačinke od bademovog brašna i ove zdrave zobene palačinke. Za njihovu smjesu nisu potrebna ni brašno ni jaja, a tekstura je svakako lagana, gusta i savršeno pahuljasta.

Kako se prave zdrave palačinke od zobenih pahuljica?

Sastojci

  • 1 1/2 šalica zobi.
  • 1 velika prezrela banana - što su banane zrelije, tvoje će palačinke biti slađe. Izbjegavaj upotrebu smrznutih banana.
  • 1 šalica plus dvije žlice mlijeka po izboru - preporučujemo nezaslađeno bademovo mlijeko, ali može se koristiti bilo koje.

Priprema

Dodaj sve sastojke u brzi blender i miješaj sve dok ne postigneš glatko tijesto. Pusti da tijesto odstoji nekoliko minuta, da zob upije  bananu i mlijeko. Sada zagrij neprianjajuću tavu premazanu sprejem za kuhanje. Kad se tava zagrije, dodaj 1/4 šalice tijesta za palačinke. Pokrij posudu i peci 2-3 minute, onda preokreni palačinku i nastavi peći još dvije minute. Ponavljaj postupak dok se sve tijesto ne potroši. Posluži odmah vruće i uživaj.

Nutritivne vrijednosti 1 palačinka| Kalorije: 155 kcal | Ugljikohidrati: 29 g | Proteini: 5 g | Masti: 3 g | Natrij: 89 mg | Kalij: 232 mg | Vlakna: 4 g | Vitamin A: 22 IU | Vitamin C: 3 mg | Kalcij: 96 mg | Željezo: 1 mg |

PINK PANCAKES Integralne palačinke s orasima i pink umakom

Savjeti za izradu najboljih palačinki od zobenih pahuljica

Za guste i pahuljaste palačinke svaki put obavezno pokrij tavu. To zarobljava toplinu i pomaže palačinkama da se napuhnu i održe strukturu. Za alternativu bez glutena, zob možeš zamijeniti pahuljicama od kvinoje ili heljdinih pahuljica. 

Varijacije okusa

Iako su ove palačinke same po sebi ukusne, obogati ih promjenom okusa.

  • Čokoladni komadići - dodaj 1/4 šalice čokoladnih komadića bez šećera u tijesto.
  • Borovnica - u tijesto ubaci 1/2 šalice svježih ili smrznutih borovnica.
  • 'Jabučni cimet' - dodaj 1/4 šalice nasjeckane jabuke i 1 žličicu cimeta.
  • Maslac od kikirikija - stavi 2 žlice maslaca od kikirikija i nakapaj još po vrhu.
  • Dvostruka čokolada - dodaj 2 žlice kakaa u prahu i 1/4 šalice čipsa bez šećera.

Zamrzavanje zobenih palačinki: preostale palačinke možeš čuvati u hladnjaku, pokrivene do jednog tjedna. Kako bi ih zamrznula, palačinke stavi u ziplock vrećice i čuvaj ih u zamrzivaču do šest mjeseci. Također, hladne palačinke u mikrovalnoj pećnici možeš podgrijati 30 sekundi ili na neprianjajućoj tavi.

Posjeti missZDRAVA.hr