Znaš li zašto Japanci ne piju vodu uz obroke?
Ako odeš u restoran u nekoj zapadnoj zemlji, vjerojatno ćeš dobiti veliku čašu vode s ledom i kriškama limuna u njoj, naručila ti neki obrok ili ne, dok ćeš u Japanu vrlo vjerojatno dobiti jednu veoma malu šalicu vode. Japanci vjeruju da voda može ometati "probavnu vatru". Iako je održavanje pravilne hidratacije presudno za cjelokupno zdravlje, ispijanje jedne ili više čaša vode zajedno s obrocima može donijeti više štete nego koristi.
Voda uz obrok će možda isušiti tvoja usta
Koliko god kontradiktorno zvučalo, čaša vode uz obrok može isušiti slinu. Neki ljudi vole dodati krišku limuna u vodu, što ga čini kiselim napitkom koji utječe na lučenje sline jer suha usta mogu dovesti do nekih neugodnih simptoma, uključujući loš zadah. No, voda s limunom može pogoršati određena zdravstvena stanja, poput refluksa želučane kiseline i može oštetiti caklinu na zubima.
Može štetiti probavi
Kad piješ vodu s obrokom, slina se razrjeđuje. To pak utječe na oslobađanje želučanih sokova koji su odgovorni za probavu hrane. Kao rezultat, želudac dobiva slabije signale za razgradnju hrane, što može dovesti do nadutosti.
Usporava apsorpciju hranjivih sastojaka
Budući da ispijanje vode tijekom obroka razrjeđuje probavne sokove, to utječe na prirodnu razinu kiselosti želuca. To zatim negativno utječe na probavni sustav i uzrokuje da tijelo apsorbira manje vitamina i hranjivih sastojaka.
Može uzrokovati žgaravicu
Uzimanje vode uz obroke povećava volumen u želucu i povećava pritisak na njega, slično kao što bi to činio veliki obrok. To pak može pogoršati određena zdravstvena stanja i povećati rizik od refluksa kiseline. Budući da ispijanje vode tijekom obroka uzrokuje da tijelo luči manje probavnih enzima, to može dovesti do lančane reakcije nuspojava, uključujući žgaravicu.
Može uzrokovati debljanje
Ispijanje vode dok jedeš također može uzrokovati višak kilograma. Kad tijelo ne može dovoljno dobro probaviti hranu, pretvara je u masnoću, što zatim uzrokuje debljanje. Uzimanje vode uz obroke također može uzrokovati da tijelo oslobađa više inzulina u krv, što povećava šanse za skladištenje masnoće u tijelu.