Kuhano vino, punč, grog i rakija, kalorijske vrijednosti i recepti za zdravije verzije
"Za one koji paze na liniju najbolje bi bilo da odaberu jednu rakiju ili mirisne zimske napitke pripreme kod kuće i ograniče udio šećera, jer je vrlo vjerojatno da ugostitelji kako bi uštedjeli, prekrivaju okus lošeg vina i manjak začina većim količinama šećera", objasnila je Zupčić.
Kuhano vino - 230 kalorija
Kuhano vino se obično pravi od crnog vina, a dodaju mu se različiti začini poput cimeta, klinčića, muškatnog oraščića, šećera. Tradicionalno je zimsko piće. Ima dugu povijest, a prema predaji smatra se da ga je osmislio Hipokrat (460. - 370. pr. Kr.). Spominje ga i Homer u Odiseji gdje piše o božici Kirki, vladarici opijuma, koja je mješavinom vina i začina začarala Odisejeve mornare. Stari Rimljani su pronosili enološku kulturu diljem granica svoga carstva, a između ostalog i tradiciju spravljanja kuhanog vina o čemu postoje zapisi iz 2. stoljeća. Kuhano vino asocira i veže se uz razdoblje oko Božića uglavnom zahvaljujući književnosti i filmskoj umjetnosti. Od kada je Charles Dickens varijantu kuhanog vina pod nazivom "Smoking Bishop" opisao u svom djelu "Božićna priča", ovaj je eliksir postao neizostavnim dijelom blagdanske kulinarske tradicije, a kuhano vino ispijalo se i u božićnom filmskom klasiku "It’s a Wonderful Life". Već stoljećima se kuhano vino konzumira u zemljama njemačkog govornog područja, gdje je poznato kao "Glüwein" ili "Svjetleće vino". Tako je nazvano zbog vrućeg žarača koji se svojedobno stavljao u mješavinu kako bi se zagrijala. Obično se priprema od crnog vina i začinjava štapićima cimeta, klinčićima, anisom, šećerom, a ponekad i mahunama vanilije. Može se piti i s dodatkom drugog alkoholnog pića.
Kuhano vino sastojci za 6 porcija
- 1 l crnog vina
- 0.5 l vode
- prstohvat klinčića
- kom zvjezdastog anisa
- štapić cimeta
- mahuna vanilije
- 200 g šećera, smeđeg (djelomično rafiniranog)
Priprema: U posudu stavite sve sastojke osim vina, dobro promiješajte i pustite da provrije. Kada je tekućina zakuhala smanjite vatru i dodajte vino, kuhajte na laganoj vatri pet do 10 min. Poslužite toplo.
"Kuhano vino ima nešto nižu energetsku vrijednost od punča jer se ne dodaje rum i iznosi oko 230 kalorija po jednoj šalici", kaže nutricionistica Zupčić.
Grog - 200 kalorija
Grog je napitak koji se poslužuje najčešće topao, ali i osvježavajuće hladan. Sama receptura je prošla brojne preinake, a aktualna verzija uključuje mješavinu ruma, tople vode te sok limuna ili limete, cimet i šećer za bolji okus. Kako piše na portalu Vitamini.hr u svojoj najranijoj verziji grog je bio priprosta mješavina vrućeg ruma i vode, a prvotna namjera mu je bila da smanji razinu opijanja u britanskoj mornarici. Zadaća je to koju je grog preuzeo od ruma koji je niz godina "grijao" dušu i tijelo problematičnih mornara, nevičnih disciplini i redu. Priča o grogu započinje 1740. godine kada je britanski admiral Edward Vernon u pokušaju da stane na kraj stalnom pijanstvu i manjku discipline svojih ljudi donio odredbu da se rum mora miješati s vodom.
Novi napitak nije bio omiljen među mornarima pa su ga ubrzo nazvali grog po njegovom idejnom začetniku Edwardu Vernonu. Admirala je, naime, pratio nadimak "stari grog" budući da je uvijek nosio ogrtač od grogana – debelog materijala načinjenog od svile, mohera. Zahvaljujući neprivlačnom okusu groga s vremenom su mješavini dodani razni začini, smeđi šećer te sok limete koji se, unatoč očaju mornara, pokazao punim pogotkom. Naime, putovanja su u to vrijeme postajala sve duža i duža, zbog čega je voće i povrće bilo nedostupno mjesecima. Dodatkom limete (ili u nekim slučajevima limuna) mornari su dobivali dovoljno vitamina C i tako umanjivali izglede da obole od skorbuta.
Tradicionalni grog za dva pića
- 0.6 dcl tamnog ruma
- čajna žlica smeđeg šećera
- 0.15 dcl soka limete
- 1.2 dcl kipuće vode
- štapić cimeta
Pripema: Dobro pomiješajte rum, sok limete i šećer. Prelijte smjesu kipućom vodom i ukrasite štapićem cimeta.
"Prosječna vrijednost groga, ako se doda samo jedna žličica šećera, iznosi 160 kalorija, no ako se dodaju 2 ili 3 žličice, ta se vrijednost penje na 180 i 200 kalorija po jednoj šalici", kaže nutricionistica.
Punč - 250 kalorija
Dvije su vrste punča, alkoholni i bezalkoholni, ali oba sadrže komade voće. Punč potječe iz Indije odakle su ga u Englesku, pa dalje u Europu u 17. stoljeću donijeli mornari. Najčešće se servira na zabavama u velikim širokim staklenim zdjelama i treba sadržavati manji postotak alkohola od klasičnih koktela. Na sanskrtu riječ पञ्च (pañc) znači "pet", što znači da je pripremljen od pet sastojaka: alkohola, šećera, limuna, vode i čaja. Do 1655. godine bazu punča su činili vino ili konjak, ali onda se "pojavio" rum s Jamajke i postao njegova osnova. Danas postoje brojne verzije industrijski proizvedenih punč napitaka, koji se uglavnom sastoje od vrlo malo voćnog soka, a glavni sastojak im je šećer ili kukuruzni sirup, limunska kiselina i umjetni okusi. Bezalkoholni punč
daje se uglavnom djeci, a sadrži voćni sok, vodu i zaslađivače.
Božićni jabučni puč za četiri pića
- 2 velike jabuke
- 100 g smeđeg šećera (muscovado ili demerara)
- 450 ml soka od jabuke (idealan bi bio onaj prirodni mutni, ali kako ne može sve biti idealno, bit će dobar i onaj prirodni mutni ili iz tetrapaka)
- 330 ml jabukovače (apple cider)
- 3 štapića cimeta
- 3 kom zvjezdastog anisa
- 2 žličice arome vanilije
- 100 ml ruma
Priprema: Ogulite jabuke, prerežite na četvrtine i očistite od koštica. Narežite ih na kockice. Stavite šećer da se topi na laganu vatru uz stalno miješanje. Kad se šećer pretvorio u lijepu karamel masu zalijte ga s 450 ml soka od jabuka pa dodajte bočicu jabukovače (cider), potom dodajte jabuke, štapiće cimeta i anis. Kuhajte na laganoj vatri 30 minuta. Kada je punč kuhan, skinite ga s vatre, dodajte mu dvije žličice arome vanilije i 100 ml ruma (možete i više). Služite vruće u velikim šalicama ili vatrostalnim čašama. U svaku čašu ubacite par žlica kuhanih jabuka. Autorica recepta je Sandra Rončević, kolumnistica portala Gastro.hr
"Punč koji je napravljen od crnog vina uz dodatak ruma i četiri žličice šećera osigurava oko 250 kalorija na jednu šalicu", kaže Zupčić.
Rakija - 80 kalorija
Rakija je žestoko piće slično votki, izrađeno destilacijom fermentiranog voća. Sadržaj alkohola obično iznosi oko 40 posto, ali domaća rakija može biti jača, od 50 do 60 posto. Prepečenica je dvostruko destilirana rakija, gdje sadržaj alkohola nekad prelazi čak i 60 posto. Brlja je popularni naziv za jeftinu rakiju loše kvalitete i manjeg volumnog udjela alkohola. Rakija se smatra nacionalnim pićem mnogih slavenskih naroda. Najpoznatija vrsta rakije je šljivovica, koja se proizvodi postupkom pečenja ili destilacije provrelih (fermentiranih) šljiva u posebno izrađenom kotlu. Poznate su po kvaliteti lička i slavonska šljivovica. Druga popularna vrsta uz obalu Jadrana je lozovača. Rakija lozovača se katkad poslije destilacije miješa s drugim sastojcima, kao što su trave, med, višnje.
"Rakija ima najvišu energetsku vrijednost, a ona iznosi 65 kalorija za slabiju rakiju koja sadrži oko 30 posto volumnog udjela alkohola. Jače rakije od 40 posto volumnog udjela osiguravaju oko 80 kalorija. Likeri pak osiguravaju još i više zbog dodanog šećera. Obje vrijednosti odnose se na količinu od 0,03 L, stoga kalorijski gledano, 3 jače rakije osiguravaju kalorija kao i šalica kuhanog vina u kojem je dodano 5 žličica šećera", objasnila je Zupčić.
Deblja li alkohol i koliko kalorija sadrže alkoholna pića.