Zdrava i slasna zobena pita s malinama
Za pripremu tijesta trebat će ti:
- 160 g zobenih pahuljica
- 1 žličica sode bikarbone
- 1 žličica cimeta
- 3 žlice suncokretovih sjemenki
- 2 zrele banane
- 60 ml meda
Za preljev od malina potrebno ti je:
- 250 g malina
- 2 žlice meda
- 3 žlice chia sjemenki
- 3 žlice zobenih pahuljica
Priprema:
Pripremi preljev od malina; stavi maline u posudu i dobro pomiješaj s medom. Dodaj chia sjemenke i ostavi najmanje 1 sat da nabubre (povremeno ih promiješaj). Najbolje bi bilo da ovu radnju napraviš dan prije pa ostaviš cijelu noć u hladnjaku. Dobit ćeš želatinastu masu. U preljev dodaj 3 žlice zobenih pahuljica, srednje mljevenih i pomiješaj. Za tijesto samelji zobene pahuljice do strukture brašna (ili jednostavno koristi gotovo zobeno brašno) i pomiješaj sa sodom bikarbonom i cimetom. U drugoj posudi zgnječi banane, dodajte med i izmiksaj.
Dodaj smjesu zobenog brašna, sode i cimeta i pomiješaj. Na kraju dodaj 3 žlice suncokretovih sjemenki (možeš ih zamijeniti nekim orašastim plodovima, po želji). Stavi 2/3 smjese u manju tepsiju (20 x 20 cm). Poravnaj žlicom i stavi nakratko (oko 5 min) u pećnicu zagrijanu na 190°C.
Izvadi iz pećnice i po površini tijesta ravnomjerno stavi preljev od malina. Na preljev od malina ravnomjerno rasporedi preostalo tijesto. Stavi u pećnicu i pecite oko 30 – 40 minuta, do zlatno smeđe boje. Kad je pečeno, izvadi iz pećnice i ohladite najmanje 1 sat da se može lijepo narezati. Nareži na željene oblike i po želji, pospi Xilitom (brezinim šećerom). Uživaj u ovom ukusnom i zdravom kolaču!