Zašto trebaš jesti kikiriki - smanjuje rizik od raka crijeva i snizuje kolesterol!

Kikiriki je vrlo popularna grickalica, osobito u Americi, ali način na koji ga pripremamo i uzimamo dosta utječe na njegova svojstva. Prženi i zasoljeni kikiriki, naravno, nije zdrav poput kikirikija u ljusci ili kuhanog kikirikija koji se koristi u istočnjačkoj kuhinji.
Vidi originalni članak
  • Kikiriki je bogat proteinima, budući da pripada leguminozama. Također je bogat folatima koji osiguravaju normalan razvoj ploda u trudnoći, osobito kostiju, te sprječavaju srčanožilne bolesti i rak.
  • Bogat je resveratrolom, antioksidansom koji se nalazi u grožđu i crnom vinu. Doduše, kikiriki u ljusci je bogatiji resveratrolom nego prženi kikiriki, dok kuhani kikiriki sadrži čak deset puta više resveratrola nego prženi.

Kikiriki može pomoći i u mršavljenju

  • Fitosteroli u kikirikiju smanjuju rizik od raka, osobito raka crijeva, a usto pomažu očuvati normalnu razinu kolesterola u krvi.
  • Kikiriki usto sadrži vitamine B kompleksa, mangan i vitamin E, pa uz sve nabrojeno služi i ljepoti vaše kože i kose.

Deblja li maslac od kikirikija

Posjeti missZDRAVA.hr