Zašto bi trebala što češće jesti tjesteninu? Svi razlozi na jednom mjestu!

Guliver/Shutterstock
Ljubitelji tjestenine! Novija su istraživanja otkrila nešto uistinu pozitivno za vas - vaš voljeni ugljikohidrat vrlo brzo se penje na listi najboljih namirnica za održavanje zdravlja i linije
Vidi originalni članak

Daje dugotrajan osjećaj sitosti 

Znanstvena istraživanja o utjecaju tjestenine na zdravlje i liniju u zadnje vrijeme idu sve više i više u prilog tjestenini, suprotno od prijašnjih mišljenja kako je ova voljena namirnica štetna za održavanje figure.

Tjestenina u biti sadrži vrlo malo masnoća, i to svega 1 gram tjestenina bez jaja do 2,5 grama tjestenina s jajima na 100 gr proizvoda. Uz to bogata je vlaknima pa daje veći osjećaj sitosti, a probava je time ubrzanija. Tjestenina s jajima bogata je i proteinima, koji su neophodni za rast i razvoj ljudskog organizma, ali i kod razvoja mišićne mase kod sportaša.

Nije prerađena, a ima i niski glikemijski indeks, ako se kombinira uz najdraže povrće i zdrave umake, kao salata ili samostalno jelo uz par kapi maslinovog ulja i najdraže začine

Stručnjaci ju najviše preporučuju uz mediteransku dijetu, koja podrazumijeva puno zdravih masti poput maslinovog ulja te povrća i ribe. Ovakvim se načinom prehrane preveniraju i problemi sa srcem, jer se ne unose masnoće štetne po krvožilni sustav, kojih tjestenina sama po sebi nema. 

I znanost je na strani tjestenine!

Jedno je Istraživanje objavljeno u časopisu Nutrition & Diabetes pokazalo kako će tjestenina prije biti dobra za tvoj struk, nego što će te udebljati

Istraživale su se prehrambene navike i BMI (indeksi tjelesne mase) kod više od 23 000 ljudi iz dvije različite talijanske regije i nije se pronašla niti jedna poveznica između konzumiranja tjestenine i nakupljanja kilograma. A oni koji su ju jeli redovito, ali umjereno, imali su manji opseg struka kao i omjer struka i bokova

George Pounis, jedan od autora istraživanja rekao je kako "Analizom antropometrijskih podataka ispitanika i njihovih prehrambenih navika, uvidjeli smo da konzumacija tjestenine, suprotno od onog što mnogi misle, nije povezana s povećanom tjelesnom masom, prije će biti upravo suprotno".

Drugo nedavno istraživanje provedeno od strane National Pasta Associationa pokazalo je da redoviti konzumenti tjestenine unose veće količine bitnih vitamina i minerala u svoj organizam od onih koji to manje rade. 

Prilikom prikupljanja podataka, uzimali su u obzir prehrambene navike odraslih osoba starijih od 19 godina, od 2001. do 2012. godine i zaključili kako oni koji su više jeli tjesteninu u organizmu imali veću razinu folne kiseline, željeza, magnezija i dijetalnih vlakana, dakle svega što je potrebno za zdravu, izbalansiranu prehranu. 

Pored svega ovoga, pokazalo se i da ljubitelji tjestenine unose manji broj zasićenih masti i dodanih šećera, dva najveća faktora u prehrani koja vode debljanju.

Na sve ove činjenica Diane Welland, registrirana dijetetičarka u National Pasta Association, dodaje da "tjestenina može biti efektivna u svakodnevnoj prehrani jer služi kao savršen sustav 'dostave' voća, povrća, nemasnog mesa, ribe i mahunarki u organizam. Ova analiza podvlači nutritivnu vrijednost žitarica kao esencijalnu u zdravoj prehrani. Pokazuje kako se njeni ljubitelji vode za kvalitetnijim dijetama od onih koji ju ne jedu (ili izbjegavaju)."

Pozitivan utjecaj tjestenine na raspoloženje

Žitarice i jaja iz tjestenine su dobar izvor vitamina B kompleksa, a tu spadaju vitamin B-1 (tiamin), vitamin B-2 (riboflavin), nikotinska kiselina (vitamin B-3), pantotenska kiselina (vitamin B-5), vitamin B-6 (piridoksin), folna kiselina i vitamin B-12 (cijanokobalamin). Svaki od njih ima dosta različitu ulogu i djelovanje.

Vitamin B-1 pomaže u prevenciji umora, dok B-5 ima važnu ulogu u formiranju prijenosnika impulsa (neurotransmitera) acetilholina, što znači da se njegov nedostatak može očitovati čak u promjenama raspoloženja. Vitamin B-12 je izravno vezan uz aktivnost živčanih stanica, replikaciju DNA i tvorbu posebne tvari koja utječe na raspoloženje S-adenosil-L-metionina (SAMe). 

Kako uvrstiti tjesteninu u svoju dijetu?

Po pitanju zdravih utjecaja tjestenine na um i tijelo dovoljno je samo spomenuti da Talijani, koji konzumiraju tri do pet puta više tjestenine spadaju među najduže živuće narode na svijetu.

Želiš li pratiti njihov 'tempo', probaj uvrstiti tjesteninu u različite obroke tijekom dana, a možeš početi od samog jutra. Evo primjera:

Baviš li se sportom, ugljikohidrati iz tjestenine odličan su i prijeko potreban izvor energije prije treninga, koja će ti osigurati najbolje rezultate pri izvođenju vježbi, kod prijeđenih kilometara i izdržljivosti u teretani.  

Uz sve ove dokaze predlažemo ljetne menije uz Marodi tjesteninu, proizvedenu od posebno selekcionirane, visokokvalitetne Durum pšenice s visokim udjelom proteina i sušene postupno, na nižim temperaturama, kako bi se najbolje očuvala njezina hranjiva i organoleptička svojstva. 

Posjeti missZDRAVA.hr