Trebaš li pojesti tri ili pet obroka s voćem i povrćem?
"Više je bolje" bila je glavna misao vodilja, ali nova studija pokazuje da su duplo manje količine dovoljne i da više od toga ne nudi dodatnu "zaštitu" za zdravlje.
U novom istraživanju, koje je objavljeno u časopisu The Lancet, istraživači su analizirali izvješća o zdravlju i prehrani od 135 tisuća ljudi na pet kontinenata, koje su pratili oko sedam godina. Kada su istraživači uspoređivali stope smrtnosti s količinom voća, povrća i mahunarki koje su ljudi jeli, otkrili su da su oni koji su izvijestili da jedu tri do četiri obroka dnevno koji uključuju nešto od tog troje imali 22% manju vjerojatnost da će umrijeti tijekom studije u usporedbi s onima koji su izvijestili da jedu manje od jednog takvog obroka na dan.
Također, ljudi koji jedu više od četiri porcije dnevno nisu uživali veći pad stope smrtnosti. Rezultati su ostali "snažni" čak i nakon što su znanstvenici uzeli u obzir faktore koji bi mogli utjecati na stope smrtnosti kao što su dob, spol, zdravstveni status, tjelesna aktivnost te jedenje mesa i žitarica.
Victoria Miller, glavna autorica istraživanja i studentica na doktorskom studiju McMaster Universityja, kaže da istraživanje također pokazuje da možda nećeš trebati 400 do 800 grama voća i povrća dnevno kako bi postigla značajne zdravstvene napretke, budući da ljudi koji jedu više nisu uživali dodatna smanjenja rizika od preuranjene smrti.
Istraživanje je također pokazalo da je konzumacija sirovog povrća usko povezana sa smanjenim rizikom od smrti, dok je konzumiranje kuhanog povrća imalo "skromniju korist". Dijetetičarka i urednica Health magazina Cynthia Sass kaže kako mnogo prednosti ima i jedenje mahunarki: "Važno je težiti, ne samo dužem životu i manjem riziku od smrti, nego i boljoj kvaliteti života."
Veći unos voća, povrća i mahunarki povezan je s blagotvornim djelovanjem, s više energije, pozitivnim raspoloženjem, boljim snom i kreativnosti, kaže Sass, a također je važan za održavanje snažnog imunološkog sustava i mišićne mase sa starenjem. Ustanovljena prehrana povezana je i sa smanjenim rizikom od raka i drugih kroničnih bolesti, a može imati ulogu u održavanju zdravlja mikroorganizama u crijevima, što može utjecati na smanjenje rizika od kroničnih bolesti i pretilosti.