Zapečena musaka bez mesa s jednim sasvim posebnim preljevom

Vinka Tresić
Željela bi pojesti nešto zdravo, a opet ukusno? Ako je tvoj odgovor da, onda si na pravom mjestu. Za tebe sam osmislila sjajan recept za vegansku musaku koja obiluje ukusnim i zdravim povrćem, a sve skupa je zapečena sa finim umakom od “sira”.
Vidi originalni članak

Musaka je vrlo popularno, izdašno jelo, koje se tradicionalno radi od krumpira i mljevenog mesa, ali zašto ne napraviti malo laganiju verziju kojoj ne manjka okusa. Za ovo jelo sam napravila veganski umak od “sira” kojega možeš koristiti mjesto bešamel umaka za lazanje. Uživaj!

Sastojci:

  • 1 veća tikvica
  • 2 veća krumpira
  • 5 gljiva
  • 1/2 luka
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 350 g umaka od rajčice
  • 1 šalica zelene leće
  • 1 žličica mljevene paprike
  • Sol i papar po želji
  • Veganski umak od “sira”

Sastojci za veganski umak od sira:

  • 1 veći krumpir
  • 1 mrkva
  • 1 šalica indijskih oraščića (namočenih)
  • 2 žlice prehrambenog kvasca
  • 1 žličica kurkume u prahu
  • 1 žličica luka u prahu
  • 1 žličica senfa
  • 1 žličica soka od limuna
  • 1/2 šalice biljnog mlijeka
  • Sol i papar po želji

Odlična okusa i laganija od tradicionalne Vege sarme krijepe u hladnim danima, a možete ih i zamrznuti

Malo kalorija, a velika nutritivna vrijednost Rižoto od pečene muškatne tikve, nakon kojeg nitko nije gladan

Postupak:

  • Prvo pripremi umak od sira tako da u posudu s indijskim oraščićima uliješ vodu ostaviš pola sata da se namoči.
  • Za to vrijeme u lonac staviš kuhati vodu, očistiš krumpir i mrkvu, nasjeckaš na manje komadiće i ubaciš u lonac s vodom. Kuhaj 10 minuta ili dok povrće ne omekša.
  • Nakon što je povrće kuhano, izvadi ga iz vode i pusti da se ohladi (oko 10 minuta).
  • Procijedi indijske oraščiće te ih stavi u blender i dodaj kuhano povrće, prehrambeni kvasac, kurkumu u prahu, senf, luk u prahu, sok od limuna, biljno mlijeko te sol i papar po želji.
  • Blendaj 2 minute ili dok umak ne postane kremast.
  • U lonac s vodom stavi kuhati zelenu leću (otprilike oko 20 minuta).
  • Za to vrijeme nasjeckaj tikvicu i krumpir na tanke kolutiće, a luk i gljive na kockice.
  • Na zagrijanu tavu stavi maslinovo ulje, luk i gljive te pirjaj 5 minuta.
  • Nakon toga dodaj mljevenu papriku, sol i papar po želji, koncentrat rajčice i umak od rajčice (oko 300 g jer će ti ostatak trebati za podlogu).
  • Kuhaj 5 minuta i dodaj zelenu leću koju si prethodno procijedila.
  • Promiješaj i smjesu ostavi sa strane da se hladi.
  • Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva.
  • Sada kada imaš sve spremno onda u posudu za pečenje stavi ostatak umaka od rajčice, preko naslaži kolutiće tikvice i krumpira, na to stavi pola smjese umaka od rajčice i zelene leće te prelij polovicom umaka od sira.
  • Cijeli postupak još jednom ponovi (tikvice, krumpir, umak od rajčice te umak od sira).
  • Stavi peći na 180 stupnjeva 30 minuta.
  • Kada je musaka pečena izvadi je i ostavi 10 minuta da se malo ohladi.
Prati Veganicu Vinku Tresić i na njezinom Instagram profilu i blogu gdje ćeš naći puno inspirativnih recepata.

musaka Grčki specijalitet: Kremasta povrtna musaka

Posjeti missZDRAVA.hr