Zamjena za brašno i jaja u kolačima
Umjesto jaja - sjemenke
Jaja imaju najduži popis namirnica kojima ih možemo u receptu zamijeniti. Najčešća zamjena u kolačima je banana, a jedno jaje zamjenjuje pola manje izgnječene banane. I različita brašna mogu biti dobra zamjena i to primjerice sojino i slanutkovo brašno u količini jedne do vrha pune žlice pomiješane s 1 žlicom vode. Tofu kao dobar izvor proteina također može zamijeniti jaja i to u količini od 50 g po jaju, no mora biti svjež i mekan i dobro izmiksan.
Neobičnu zamjenu za jaja čine namočene sjemenke poput sjemenki lana ili chia sjemenki. Jednu žlicu fino samljevenih lanenih sjemenki ili chia sjemenki treba potopiti u 3 žlice vode i pustiti stajati desetak minuta. Chia sjemenke imaju svojstvo formiranja gela i smjesa vode i sjemenki se pretvara u gotovo čvrstu želatinu. Obje vrste sjemenki sadrže polisaharide koji imaju sposobnost stvaranja hidrokoloida, navlače vodu na sebe i formiraju gel.
Indijski oraščić kao vrhnje za kuhanje
Vrhnje za kuhanje u prvom redu možemo zamijeniti vrhnjem biljnog porijekla poput sojinog, zobenog ili bademovog. Kao dostojna zamjena nameće se i slatko vrhnje ili u jelima koja to dopuštaju i kiselo vrhnje. Veganima i pobornicima sirove hrane najdraža zamjena za vrhnje su indijski oraščići kojima se postiže kremoznost jela. Sirovi indijski oraščić namočen preko noći pa miksan u blenderu neutralnog je okusa pa se koristi u pripremi kremastih juha i umaka, može zamijeniti majonezu ili činiti osnovu krema u slasticama ili ponašati se kao šlag.
Zamjena za luk i češnjak u jelima
Određene bolesti i alergije mogu biti uzrokom nemogućnosti konzumiranja luka i češnjaka u prehrani. Luk i češnjak čine aromatičnu osnovu velike većine jela u našoj kuhinji i teško je pronaći jelo koje ih uopće ne sadrži. Druga opcija je sasvim ih izbaciti iz recepta, međutim, u tom smo slučaju u riziku da će nam jelo biti bezokusno. Kao zamjene nude se komorač ili celer. Također, u pripremi primjerice rižota ili variva preporučuje se pirjati na kombinaciji celera i paprike ili celera i mrkve. U receptima gdje se navodi korištenje svježeg luka i češnjaka, preporučuje se dodati kumin, svježe naribani hren ili đumbir.
Zamjena masti i brašna u kolačima
Poznato je da pravu sočnost kolaču daje masnoća, no postoji nekoliko trikovima kojima kolač možemo učiniti manje masnim i zdravijim, a jednako sočnim. Obično se dodaje pire od jabuka koji osim masnoće zamjenjuje i šećer, a neobične zamjene za masnoću u kolaču su cikla, tikvice, batat pa čak i kiseli kupus koji korišten u pravoj mjeri daje svježinu bez da se osjeti. Osim masnoće, kiseli kupus može zamijeniti i jogurt ili kiselo vrhnje u receptima. Umjesto brašna u receptima možemo koristiti jednaku količinu pirea od crnog graha koji nam donosi manje kalorija, a više vlakana.
Doznaj trikove za zdraviju zapršku.